Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Λαϊκή πάλη για μέτρα ανακούφισης και ριζική ανατροπή

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός έχει συμφέρον να αποφασίσει την εκ βάθρων ανατροπή
Συνέντευξη στον «Real fm» παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και τον Ν. Χατζηνικολάου παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακολουθεί η συζήτηση με τον δημοσιογράφο.
***
-- Θέλω να ξεκινήσω, ρωτώντας με ποιο τρόπο έχετε σκοπό να οργανώσετε την αντιπολίτευσή σας στο πακέτο των νέων μέτρων που έρχονται μέχρι το τέλος της βδομάδας.
-- Μέσα στη Βουλή η αντιπολίτευση δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα. Θέσεις έχουμε, αιτήματα έχουμε, εκτιμήσεις έχουμε, προβλέψεις έχουμε, μπορούμε να την οργανώσουμε μια χαρά. Το ζήτημα είναι...

-- Ο «Ριζοσπάστης» όμως χτες είχε τίτλο γενική απεργία.
-- Ακριβώς αυτό λέω. Το ζήτημα είναι ο λαός τι θα κάνει. Αυτό έχει σημασία. Το θέμα δεν είναι να προσθέσουμε μια απεργία στις τόσες που έχουν γίνει. Πρέπει να είναι μια γενική απεργία που να πάρουν μέρος οι πάντες: Εργατοϋπάλληλοι δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες κ.λπ. και να εγκαινιάσει μια σταθερή πορεία αντεπίθεσης, γιατί ούτε αυτά είναι τα τελευταία μέτρα, έρχονται χειρότερα. Η κρίση δεν έχει πιάσει πάτο, και επομένως ο λαός δεν μπορεί να λέει απλώς «φτάνει πια, δεν αντέχω άλλο». Γιατί στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Πρέπει να τον φοβηθεί το λαό η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. Αν δε φοβηθούν ότι ο λαός θα τραβήξει μπροστά κι αποφασιστικά αυτήν τη στιγμή δεν πρόκειται να κάνουν πίσω ούτε ρούπι.
-- Επομένως, λέτε ότι τη διαπραγμάτευση μπορεί να την κάνει μόνο ο λαός.
-- Οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται. Ομως οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σε επίπεδο κορυφών κι αυτά που ακούμε στο κοινοβούλιο και θα ακούσουμε τις επόμενες μέρες είναι διαφορές πάνω στο ζήτημα του πώς θα διαχειριστώ την κρίση. Εμείς δεν παίζουμε σε αυτό το ταμπλό. Οχι ότι δε μας ενδιαφέρει να βγούμε από την κρίση, αλλά εδώ ή θα βγεις με το λαό κυριολεκτικά να ζει στη δεκαετία του '50 ή θα δημιουργήσεις προϋποθέσεις ριζικής ανατροπής της πολιτικής, όχι μόνο μιας κυβέρνησης, να έρθει μια άλλη να συνεχίσει. Δε γίνεται διαφορετικά.
Γι' αυτό εμείς λέμε το ζήτημα της αποδέσμευσης, της απαλλαγής από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που διεισδύουν παντού, ελληνικών και ξένων. Αν μονομερώς δε διαγράψεις το χρέος και διαπραγματεύεσαι το ένα σκέλος της διαπραγμάτευσης έχει "κούρεμα" και στην άκρη της διαπραγμάτευσης είναι νέα μνημόνια.
-- Την ίδια στιγμή που μιλάτε για γενική απεργία και ουσιαστικά για συστράτευση όλων των δυνάμεων της εργασίας, την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, άλλη κινητοποίηση έκανε το ΚΚΕ, άλλη κινητοποίηση έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορείτε να τα βρείτε ούτε στο να διαδηλώσετε παρέα.
-- Ενα λεπτό. Μέσα σ' αυτές τις γραμμές της λαϊκής αντεπίθεσης βεβαίως θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και θα έλεγα και διαφορετικές πολιτικές. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. πήγε με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Πείτε μου, έχουν ευθύνη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες για το ότι ο λαός ήταν όχι μόνο ανέτοιμος, αλλά και αποπροσανατολισμένος και παραμένει και σήμερα σε μεγάλο βαθμό, για το ποια είναι η αιτία της κρίσης και ποια η διέξοδος;
Διότι σήμερα δεν είναι να πεις θέλω αυξήσεις, δεν είναι να πεις μη μου κόψεις τα επιδόματα. Αν μείνεις σε αυτά τα αιτήματα, η κυβέρνηση θα σου πει, ναι αλλά έρχεται το χάος. Πώς θα απαντήσεις σε αυτό; Εχει αντίφαση. Από τη μία μεριά, δηλαδή, δέχονται ότι έχουμε κρίση χρέους, αυτό λένε όλα τα κόμματα. Δεν είναι αντιπολίτευση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η "Χρυσή Αυγή" και ο Καμμένος και όλοι οι άλλοι.
Είναι δυνατό να πάμε όλοι μαζί; Μπορεί να συμπίπτεις με τους πάντες όσον αφορά το να μην κοπούν άλλο οι συντάξεις, και ποιος είναι υπέρ του να κοπούν; Ομως θα σου πει η κυβέρνηση, ότι κοίτα να δεις δε θα πάρω τη δόση των 33 δισ. Αυτά τώρα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πάει να διαπραγματευτεί και θα φοβίσει την Μέρκελ και τον Ντράγκι; Αυτά είναι αστεία πράγματα».
-- Πιστεύετε, δηλαδή, ότι αν γινόταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα ασκούσε την ίδια πολιτική που ασκείται σήμερα;
-- Βεβαίως.
-- Την ίδια;
-- Ναι, ναι, ακριβώς.
-- Χωρίς παραλλαγή; Χωρίς παραπάνω διαπραγμάτευση;
-- Τι παραλλαγή; Μα δεν είναι πια θέμα διαπραγμάτευσης. Εδώ υπάρχουν διάφορες διαχειριστικές λογικές. Οσον αφορά όμως τη ζωή του λαού δεν αλλάζει κάτι. Κοιτάξτε: Ακούμε τώρα ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα. Και μετά; Πάλι θα χρωστάμε εμείς και όταν θα τα πουλήσει μπορεί να πάρει πολύ περισσότερα απ' ό,τι έδωσε για να τα αγοράσει. Ο,τι μέτρα και να παρθούν, αναπτυξιακά, αντι-υφεσιακά, προϋποθέτουν ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση του 8ωρου, κατάργηση των συμβάσεων, "ενεργός" και "ανενεργός" χρόνος εργασίας - που αυτό πια είναι πέλεκυς - που εφαρμόζεται ήδη σε κάποιους τομείς του εμπορίου και θα γενικευτεί, αυτά δεν πάνε πίσω, θα ισχύουν.
Επομένως, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εφεύρει κάποια άλλη διαχειριστική λογική. Δεν το αποκλείω. Συνταγές υπάρχουν διαφορετικές. Ενα τμήμα του κεφαλαίου και του ευρωπαϊκού θέλει τη δραχμή. Ενα άλλο τμήμα θέλει τη σύνδεση με το δολάριο. Αλλο θέλει το ευρώ.
-- Ε, υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη είστε κι εσείς πλέον...
-- Είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης, όχι μόνο από την Ευρωζώνη. Αποδέσμευση με μονομερή διαγραφή του χρέους και ο λαός να αποφασίζει το δρόμο ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση τα κέρδη. Μιλάμε...
-- Δραχμή, λέτε, επομένως.
-- Μα το νόμισμα είναι ένα σύμβολο. Ιδιο πράγμα είναι η δραχμή με τα μονοπώλια στην ελληνική οικονομία και με την αναγνώριση ενός μέρους του χρέους και ίδιο η δραχμή ή δεν ξέρω τι νόμισμα θα έχουμε, όταν ο λαός έχει στην εξουσία του και στην ιδιοκτησία του τα μονοπώλια, να το πω έτσι; Δεν είναι το ίδιο. Μπορεί να λέγεται δραχμή το νόμισμα, αλλά οι συνθήκες στο πεδίο καταρχήν της οικονομίας, και όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ θα είναι ριζικά διαφορετικές. Δεν είναι ζήτημα το νόμισμα.
-- Τώρα, η αίσθηση που υπάρχει σε ορισμένες πλευρές είναι ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κινούνται μέχρι στιγμής σε χαμηλούς τόνους, προσεχτικά. Τι λέτε;
-- Οσον αφορά εμάς - δεν ξέρω τι θα πει το "προσεχτικά" - επικεντρώνουμε σε δύο πλευρές, αλλά σε μία κατεύθυνση και διεκδικούμε μέτρα άμεσης ανακούφισης του λαού, γιατί δεν μπορεί τώρα άλλος να βρεθεί με πλειστηριασμό, όχι γιατί έκρυψε τα έσοδά του, αλλά γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τον κανονικό φόρο. 'Η άλλος να βρεθεί πεινασμένος. Διεκδικούμε λοιπόν μέτρα ανακούφισης του λαού και ταυτόχρονα δουλεύουμε για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός - εμείς δεν μπορούμε να του το επιβάλουμε - να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή, σε ριζική ανατροπή εκ βάθρων.
Οι χαμηλοί τόνοι, κοιτάξτε, ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα που φωνάζει "φτάνει πια". Κοίταζα σήμερα τον πίνακα των αρχαιρεσιών των σωματείων. Αλλού έχουμε μία μικρή αύξηση της συμμετοχής, αλλού έχουμε υποχώρηση, βέβαια και εξαιτίας των απολύσεων και της ανεργίας.
Εάν οι εργαζόμενοι δεν οργανωθούν και όχι απλώς να γραφτούν στο μητρώο του σωματείου για να βγάλουν τους συνδικαλισταράδες - με συγχωρείτε κιόλας - που θα τους λύσουν τα προβλήματα. Εάν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν ποιες μορφές πάλης, ποια αιτήματα, ποια γραμμή αντεπίθεσης, αγώνες θα γίνονται χωρίς αποτελέσματα και θα φέρνουν και απογοήτευση.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Βαρέλι χωρίς πάτο για τις ανάγκες των μονοπωλίων
Επίσημη παρουσίαση από τη συγκυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ. Στο τραπέζι, οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και τα άλλα «ισοδύναμα» μέτρα εξόντωσης του λαού
Το σύνολο των περικοπών και μέτρων έχουν στόχο να σώσουν την πλουτοκρατία με το λαό πτωχευμένο
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) την Παρασκευή, 14 Σεπτέμβρη, παρουσιάζει η συγκυβέρνηση το πακέτο με τα πρώτα από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν περιλάβει στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».«Ακόμα κι αν δεν έχουν ανακοινωθεί στο εσωτερικό τα μέτρα, θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο ολοκληρωμένο»... Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που αποστέλλεται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ταυτόχρονα και παράλληλα με την επιχείρηση χαύνωσης του λαού, με τα διάφορα «επικοινωνιακά» τερτίπια που ξετυλίγουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Στη χωρίς τέλος αντιλαϊκή λίστα μπαίνει πλέον ανοιχτά και «ζήτημα» παραπέρα μείωσης του κατώτατου μισθού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επίσης και η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Κλιμακώνοντας παραπέρα βάζουν ανοιχτά και το «ζήτημα» για μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέση που η συγκυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακά να αποδώσει στην τρόικα.
Οι συσκέψεις συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου, συνεχίστηκαν χτες με την παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου. Σε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ φτάνουν τα ώριμα, προς «διαλογή» αντιλαϊκά μέτρα που παρουσίασε, προχτές Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας.
Για σήμερα, Τρίτη, έχουν προγραμματίσει ανάλογες συναντήσεις με το υπουργείο Εργασίας, που διαχειρίζεται βασικό κομμάτι της αντιλαϊκής επίθεσης και επίσης με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διοχέτευση του προβλεπόμενου πακτωλού με τις διακρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες. Από τη διαβόητη «επόμενη δόση» (31,5 δισ. ευρώ) έχουν ήδη δώσει στους τραπεζίτες, με τη μορφή «προκαταβολής» 18 δισ. ευρώ, ενώ με ακόμη 7 δισ. ευρώ θα τους μπουκώσουν με την εκταμίευση.
Οι εργατοϋπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, όλοι οι συνταξιούχοι (περίπου 2,8 εκατομμύρια), 1 εκατ. σημερινοί δικαιούχοι κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων (ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.ά.), οι εργαζόμενοι στο στενό και το δημόσιο τομέα, φτωχομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν τη βαρβαρότητα των μονοπωλίων, τα νέα μέτρα που έρχεται να κλιμακώσει η συγκυβέρνηση. Συγκεκριμένα:
  • Συντάξεις: Καταργούν και τα τελευταία απομεινάρια για τη 13η και 14η τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
  • Μείωση στο συνολικό ποσό της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ. Προβλέπεται κλιμακούμενη καρατόμηση ως εξής: 1.000 - 1.500 ευρώ: 2%, 1.500 - 2.000 ευρώ: 5%, πάνω από 2.000 ευρώ: 10%.
  • Αύξηση ενσήμων για τη θεμελίωση δικαιώματος ελάχιστης σύνταξης στα 6.000 από τα 4.500 σήμερα.
  • Υγεία: Σε παράλυση οδηγούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, σμπαραλιάζοντας επίσης τις «δαπάνες» για το φάρμακο.
  • Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους.
  • Προνοιακά επιδόματα: Προχωρούν στη διάλυση και κατάργηση στα κάθε είδους 89 συνολικά κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά. (προνοιακά, πολυτεκνικά, φοιτητικά κ.ά.) με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Κατάργηση ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από 65 χρόνων.
  • Φορολογικά: (450 εκατ. ευρώ): Πρόκειται για μικρή γεύση από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ακολουθήσει. Το νέο μέτρο αφορά στη διάλυση «αυξημένων φοροελαφρύνσεων» που δικαιούνται σήμερα κατηγορίες όπως ΑμΕΑ κ.ά.
  • «Εξορθολογισμός» εφάπαξ: Το μέτρο ακουμπάει τόσο μελλοντικούς όσο και τους σημερινούς συνταξιούχους. Οι περικοπές ξεκινούν από το 22% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο.
Αντιλαϊκές «εξειδικεύσεις»
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμού ζητούν παραπέρα εξειδικεύσεις και «εξηγήσεις» για τα παρακάτω:
  • Μέτρα που αφορούν στην «αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης» ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
  • Παρεμβάσεις στους ΟΤΑ, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.
  • Το μέτρο της εφεδρείας εκτιμάται να τους αποδώσει 167 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι μπαίνει ανοιχτά και ζήτημα μαζικών απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Η μετάθεση πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 437 εκατ. ευρώ.
  • Μέτρα στον τομέα της Υγείας. Η τρόικα βρίσκει «αισιόδοξες» τις εκτιμήσεις της συγκυβέρνησης αναφορικά με το ύψος της προβλεπόμενης καρατόμησης.

ΠΑΣΟΚ
Πρωταγωνιστεί στον εκμαυλισμό λαϊκών συνειδήσεων
Ανησυχία για τις λαϊκές αντιδράσεις, τις οποίες προσπαθεί δόλια να συνδέσει με τη δράση των Χρυσαυγιτών, εξέφρασε στην τρόικα ο Ε. Βενιζέλος
Το έδαφος για την επιβολή ακόμα πιο βίαιων μέτρων μέσω του νέου πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ στρώνουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, με το κλιμάκιο της τρόικας.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, επιδιώκοντας να διαμορφώσει κλίμα δήθεν «σκληρών διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, με στόχο να συγκαλύψει την ειλημμένη απόφαση της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα προαποφασισμένα μέτρα εξόντωσης του λαού. Αυτή την τακτική υπηρέτησε ο Ε. Βενιζέλος με τις δηλώσεις του τόσο την Κυριακή, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 7), όσο και χτες στη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.
Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της συνάντησης Βενιζέλου - τρόικας, οι τεχνοκράτες τού ανέφεραν ότι «αποδέχονται μόνο τα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων» και ότι η τρόικα «αμφισβητεί όλα τα υπόλοιπα μέτρα», ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, που αφορούν στις περικοπές σε Υγεία, φαρμακευτικές δαπάνες, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του κράτους και στα κονδύλια για την Εθνική Αμυνα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η συζήτηση μεταξύ Βενιζέλου και τρόικας «έγινε με δεδομένη τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Βενιζέλου - Στουρνάρα στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η διαφορά που υπάρχει με την τρόικα θα περιορισθεί στα 3 δισ. ευρώ και όχι στα 6 δισ. ευρώ».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν χτες ότι η τρόικα «θα θέσει θέμα μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν ότι το ΠΑΣΟΚ μέσω της υπογραφής του δεύτερου μνημονίου έχει δεσμευτεί για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012! Στο ίδιο μήκος κύματος, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφηναν ανοιχτό να ανοίξει θέμα νέων «ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.
Οπως υποστήριζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της συνάντησης με την τρόικα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε «θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας» από την επιβολή του αντιλαϊκού πακέτου και επανέφερε το αίτημα για «διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας», αλλά επί της ουσίας εκφράζοντας την αγωνία συνολικά του αστικού συστήματος για τις λαϊκές αντιδράσεις, κάλεσε την «τρόικα και τους εταίρους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά».
  • Σε ανοιχτή επίθεση εναντίον των δικαστικών προχώρησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας «παράνομες και αντισυνταγματικές» τις στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει για τις 17 Σεπτέμβρη. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «οι κινητοποιήσεις τους κινούνται στα όρια της νομιμότητας» αλλά είναι «αναγκαίες αφού κινδυνεύουν με εξαθλίωση σε περίπτωση νέων μειώσεων» των μισθών τους.

Διεργασίες αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας
Νερό στο μύλο των διεργασιών στους κόλπους της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, έριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αν. Λοβέρδος με την έκδοση του βιβλίου του «Θέσεις για την Νέα Ελληνική Ανόρθωση», στο οποίο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος. Οπως σημειώνει «στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για ένα συμμετοχικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο. Δεν έχει σημασία αν ο αυτός ο χώρος, αυτή η παράταξη θα προκύψει από την μετεξέλιξη υπάρχοντος κόμματος, ή τη συγχώνευση, ή την εκλογική συμπόρευση υφιστάμενων σχηματισμών, ή ακόμη και από την ίδρυση ενός νέου κόμματος που θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας». Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, ανάρτησε χτες παλιότερη δήλωσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι «πρέπει να ορίσουμε ξανά με σύγχρονους όρους τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ομόφωνα στην εξόντωση και την εξαπάτηση του λαού
Συμφωνούν στο πακέτο και μοιράζουν ρόλους στην προσπάθεια να κοροϊδέψουν ότι «διαπραγματεύονται» για το καλό της λαϊκής οικογένειας
Ξεπερνάει κάθε όριο η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να πείσει ότι δίνει τάχα μάχη με την τρόικα για τα συμφέροντα του λαού
Την ουσιαστική και πλήρη συμφωνία τους στην άμεση ψήφιση και υλοποίηση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, καθώς και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, επιβεβαίωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής. Διαβεβαίωσαν ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, γιατί πάνω απ' όλα βάζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη πάση θυσία.Παράλληλα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε προκαθορισμένους ρόλους επιχειρούν να παραπλανήσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό, ώστε να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα. Με την ξεχωριστή συνεισφορά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καλλιεργούν συστηματικά το παραμύθι ότι τάχα δίνουν μάχη με την τρόικα για να γίνουν πιο «ήπια» τα μέτρα και να προστατευτούν τα πλέον «ευάλωτα» κοινωνικά στρώματα. Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να αποκρύψουν ότι όποιο μείγμα διαχείρισης και αν επιλέξουν ο λαός θα γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, βουλιάζοντας βαθιά μέσα στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Αν και στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που έγινε το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρξαν αποφάσεις, με αποτέλεσμα να οριστεί νέα συνάντηση για αύριο το βράδυ, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δε φαίνεται καθόλου να ανησυχούν από το δραματικό τόνο που σκόπιμα χρησιμοποίησαν στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν ότι «η σύσκεψη της Κυριακής ενίσχυσε περαιτέρω τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων» και οδηγεί σε μια κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα.
Επικοινωνιακό σόου Κουβέλη
Η επικοινωνιακή διαχείριση της στήριξης που παρέχει στο νέο βαρύ πακέτο αντιλαϊκών μέτρων φαίνεται να προέχει για τη ΔΗΜΑΡ, με τον πρόεδρό της, Φ. Κουβέλη, να δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι για το κόμμα του αυτή τη στιγμή «τίποτα δεν είναι δεδομένο», αφήνοντας δημαγωγικά να εννοηθεί ότι μπορεί και να μη δώσει τη συγκατάθεσή του.
Κατά τον Φ. Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί «τα μέτρα να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα, να μην ματώσουν άλλο τα χαμηλά εισοδήματα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι αυτού του τόπου» και να εντάσσονται «σε μια διαδικασία ανάπτυξης». Απογειώνοντας την υποκρισία και την κοροϊδία, κατέληξε καλώντας τους «Ευρωπαίους εταίρους» να αντιληφθούν «ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο, γι' αυτό και υποστηρίζω και κατέγραψα με κάθε σαφήνεια, για μένα, για τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτε δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο».
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε ότι τα περί προστασίας των αδυνάτων είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου αφού, όπως είπε, «η καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ», άρα η εφαρμογή της βαθιά αντιλαϊκής ευρωενωσιακής στρατηγικής.
Την ίδια ώρα, άλλα στελέχη της υπερασπίζονται τα μέτρα και τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν είναι στις προθέσεις τους η πρόκληση μιας κυβερνητικής κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλη, που δήλωσε ότι «το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ (...) είναι το πιστοποιητικό - διαπιστευτήριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναδιαπραγμάτευση συνολικότερα της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου». Ο ίδιος προεξόφλησε τη στάση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι κι εμείς να το ακολουθήσουμε κατά γράμμα».
Εγγυητές της αντιλαϊκής συνοχής
Στο ίδιο πνεύμα, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πλήρης σύμπλευση μεταξύ των τριών αρχηγών στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, προσθέτοντας ότι υπάρχει «θέμα νομιμοποίησης στην κοινωνία» και ότι «χρειάζονται κοινωνικές συμμαχίες» για να ξεγελαστεί ο λαός και να καταπιεί τα μέτρα.
Με στόχο ακριβώς την υφαρπαγή της ταξικής συναίνεσης, ο Ε. Βενιζέλος επιστράτευσε κάλπικες υποσχέσεις περί «αντίρροπων πακέτων μέτρων», με «μέτρα κοινωνικής προστασίας», ισχυριζόμενος ότι «δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες περικοπές των συντάξεων». Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εταίροι της συγκυβέρνησης ετοιμάζουν νέα αντιασφαλιστική επίθεση.
«Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στη νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, αύριο το βράδυ, επειδή, όπως είπε, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο ίδιος προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση ότι δίνει τάχα τη σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, λέγοντας ότι «υπάρχουν ενστάσεις για ορισμένα από τα μέτρα του πακέτου» από την πλευρά των δανειστών, αλλά «πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητα και την κοστολόγησή τους».
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τα μέτρα να ψηφιστούν από τη Βουλή έως το τέλος της επόμενης βδομάδας, ενώ είναι αποφασισμένη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με το πακέτο των μέτρων στο Γιούρογκρουπ την Παρασκευή στη Λευκωσία, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει μέχρι τότε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να καταδείξει τη βούλησή της να επιταχύνει την ψήφιση και υλοποίησή του.
«Παίρνουν τα μέτρα» στο λαό
Το μήνυμα αυτό φέρεται να έστειλε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε χτες με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών και εταίρων επιμένουν να μη δέχονται, μεταξύ άλλων, τα προτεινόμενα μέτρα που αφορούν στην «αναδιάρθρωση του κράτους» και ότι θέτουν επίμονα θέμα απολύσεων ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα.
Επιμένουν ακόμα σε περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει στο τέλος να περάσουν γιατί «δεν γίνεται αλλιώς», όπως είπε χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, σε χτεσινή συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ), άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο δηλώνοντας ότι «πρέπει να κλείσει ο λογαριασμός (σ.σ. εννοεί το πακέτο των μέτρων), δεν υπάρχει αμφιβολία».
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά και στην υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που τσακίζουν τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και διασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, πράγμα που επιβεβαίωσε περίτρανα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με τη χτεσινή απόφαση για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών 3,9% (συνολικά 5%), καθώς και με τις δηλώσεις του που αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο υλοποίησης των αντεργατικών ανατροπών που περιλαμβάνονται στο γνωστό email της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στρατηγική της ΕΕ τα βάρβαρα μέτρα
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
Σε σχόλιο για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης και τα νέα μέτρα που συναποφασίζουν με την τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Κόκκινες γραμμές υπέρ του λαού είναι αδύνατον να έχουν τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κεντρικός άξονας των νέων μέτρων που συναποφασίζουν συγκυβέρνηση και τρόικα για να μείνουν εσαεί, είναι η δραστική μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων και άλλα. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων. Κόκκινη γραμμή μπορούν να βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, με αντεπίθεση ενάντια στην πλουτοκρατία, στην ΕΕ, στα κόμματα που τους υπηρετούν».