Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Ενιαίο μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται ενιαίο μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
Με τους εργαζόμενους της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

MotionTeam
Την ξεκάθαρη καθολική αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και στο σύνολο των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το μεσημέρι σε εργαζόμενους της ΕΥΑΘ. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε η αντίθεση των εργαζομένων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ και η απόφασή τους να παλέψουν για να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς όπως είπαν, θα φέρουν μαζικές απολύσεις, συνθήκες δουλεμπορίου για τους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά και πολύ ακριβές και κακής ποιότητας υπηρεσίες στο λαό.Ως παράδειγμα των όσων θα ζήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια, αν περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε η πείρα από την πορεία της Επιχείρησης την τελευταία δεκαετία, μετά την ένταξή της στο χρηματιστήριο. Εφερε συρρίκνωση του προσωπικού (από 700 εργαζόμενους, σε 270 σήμερα) και παράδοση των υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους. Εφερε κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Καταγγέλθηκε ότι την ίδια ώρα που οι βιομηχανίες αφήνουν απλήρωτο για μήνες και χρόνια το νερό, χωρίς καμία επίπτωση, η ΕΥΑΘ στέλνει τα ιδιωτικά συνεργεία να αφαιρούν το ρολόι από εργατικές λαϊκές οικογένειες και άνεργους που αδυνατούν να πληρώσουν, ακόμη και αυτές τις ημέρες του καύσωνα.
Από τη χτεσινή περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΥΑΘ
MotionTeam
Μάλιστα, ορισμένοι εργαζόμενοι τόνισαν ότι πρέπει άμεσα να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί και με τη δική τους συμμετοχή, αγώνας με αίτημα τη μείωση των τιμολογίων του νερού, καμία διακοπή υδροδότησης σε καμία εργατική λαϊκή οικογένεια και να οργανωθεί η υπεράσπιση όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική.
***
Μιλώντας στους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
«Δε θα ερχόμουν εδώ μόνο και μόνο να επιβεβαιώσω ότι είμαστε 100% αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, γιατί το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και κεντρικά και η τοπική μας Οργάνωση και οι βουλευτές. Κυρίως ήρθα για να μεταδώσουμε την πείρα μας, πώς, δηλαδή, πρέπει να παλευτεί αυτό το ζήτημα, με ποια επιχειρήματα, γιατί εδώ υπάρχουν πάρα πολλές παγίδες. Και επομένως, σημασία έχει να μεταδοθεί και μια πείρα που έχουμε σαν Κόμμα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Γιατί έχουν τον τρόπο τους να αλλοιώνεται η ιστορία και να χρησιμοποιούν επιχειρήματα που δυσκολεύουν να υπάρχει ενιαίο μέτωπο πάλης κατά των αποκρατικοποιήσεων.
Καταρχήν, η ιστορία της αποκρατικοποίησης ξεκίνησε με το ψεύτικο επιχείρημα ότι οι κρατικές επιχειρήσεις ή και οι δημοτικές - γιατί στο κάτω κάτω και η Τοπική Διοίκηση μέρος του κράτους είναι - ζημιώνουν το λαό, τις πληρώνει ο λαός και άρα πρέπει να την πάρει ένας ιδιώτης για να μην πληρώνει ο λαός. Αυτό είναι ψέμα. Ο λαός πληρώνει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρώτα πρώτα, όλες οι κρατικές ήταν πρώην ιδιωτικές. Τις αγόρασαν ζημιογόνες, έγιναν μη ζημιογόνες οι περισσότερες και τώρα που δεν είναι ζημιογόνες τις πουλάνε. Ενας ιδιώτης δεν θα πάρει μια επιχείρηση για να ζημιώσει, θα την πάρει για να κερδίσει.
Κυρίως, λοιπόν, έφερναν αυτό το επιχείρημα, ότι οι ιδιώτες οργανώνουν καλύτερα τη δουλειά και δεν έχει το κράτος ζημιά. Είναι ψέματα. Αν το κράτος κάνει κακή διαχείριση κ.λπ. αυτό είναι άλλο πράγμα.
Τώρα το βιολί άλλαξε. Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε τον μέχρι τώρα πρόεδρο της επιτροπής ιδιωτικοποιήσεων, τον κ. Κουκιάδη, ο οποίος λέει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, αλλιώς δε θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Εφυγε όλο το ζήτημα του εκσυγχρονισμού, της καλύτερης διοίκησης, του καλύτερου μάνατζμεντ, όπως έλεγαν. Και τώρα λένε ότι πρέπει να πουλήσουμε για να μπορούν να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και τα φάρμακα.
Τώρα τι έχει γίνει; Με τη δανειακή σύμβαση, που υπογράφτηκε και με το "κούρεμα" που έγινε, οι αποκρατικοποιήσεις συνδέθηκαν με τις πληρωμές των δανείων στους πιστωτές. Και επιπλέον, αποδεσμεύθηκε η πώληση και από το ύψος της προσφοράς. Προσέξτε το αυτό. Στην πρώτη λίστα που είχε δημοσιοποιηθεί, στο πρώτο πακέτο συμφωνίας, στο πρώτο μνημόνιο, υπήρχε λίστα - ήταν η ΕΥΑΘ μέσα. Στο δεύτερο πακέτο, δεν υπάρχει λίστα. Υπονοείται ότι είναι όλοι οι πρώτοι και ό,τι άλλο μπει. Και στην ουσία με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση δεν εξαρτάται η πώληση από την προσφορά. Δηλαδή, πουλιόνται με οποιαδήποτε προσφορά.
Βέβαια, εδώ να σας ξεκαθαρίσω ότι εμείς δε συνδέουμε το "όχι" με το τίμημα. Εμείς, ό,τι τίμημα και να έχει η πώληση, είμαστε αντίθετοι, διότι δεν υπάρχει τίμημα που αξίζει να πουλήσεις το νερό, τη ζάχαρη, το λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά κ.λπ. Δεν μπορείς να πουλήσεις δηλαδή αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Δεν υπάρχει τίμημα. Ακόμα και αν έχεις ένα υψηλό τίμημα προσωρινά, το χάνεις γιατί καταστρέφεις αναπτυξιακές δυνατότητες. Πολύ περισσότερο που σας λέω ότι τώρα απελευθερώνεται από την προσφορά. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, από τη στιγμή που έχει γίνει υποτίμηση, στην Ελλάδα έχει γίνει μια χρεοκοπία και πιθανό να γίνει και άλλη, δεν υπάρχει αξία αντικειμενική. Είναι ό,τι είναι στην τρέχουσα αξία.
Η πώληση έτσι κι αλλιώς θα συντομευθεί και με βάση και τη δανειακή σύμβαση. Δεν ισχύει αυτό που έλεγαν αρχικά, ότι το εισόδημα που θα έχω από την πώληση θα το πάω για άλλους αναπτυξιακούς σκοπούς. Ψέματα έλεγαν και τότε, αλλά τώρα έχουν αποδεσμευτεί και τυπικά. Προτάσσεται η πληρωμή τόκων, τοκοχρεολυσίων, δανείων. Εχει μια σημασία να ξέρετε αυτήν την εξέλιξη.
Και όταν λέει ο Κουκιάδης ότι πουλάνε για να έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις, λέει το εξής πράγμα: Αν δεν πληρώσουμε τα δάνεια, τότε δε θα έχουμε λεφτά για Ταμεία, δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Ενώ τα περισσότερα από τα δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος, πάνε για τα χρέη. Αρα πουλάνε για τα χρέη.
Εμπεριστατωμένη αντιπαράθεση
Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, μίλησαν για αξιοποίηση όχι για πώληση. Αυτό τι σημαίνει; Θα υπάρχουν ιδιώτες που θα αγοράσουν 100% κάτι και την ιδιοκτησία, αλλά πάρα πολλούς δεν τους συμφέρει να αγοράσουν π.χ. την υποδομή του ΟΣΕ, η οποία δεν έχει εκσυγχρονιστεί παρότι έχει γίνει πολλές φορές λόγος για εκσυγχρονισμό. Τους συμφέρει να πάρουν το μεταφορικό έργο.
Εδώ, στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, μπορεί να τους συμφέρει να πάρουν τη διανομή του νερού. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν τη χρήση των εγκαταστάσεων και μπορεί να είναι για 20 - 30 χρόνια. Εάν δουν ότι δεν τους συμφέρει, θα φύγουν. Εάν δουν ότι τους συμφέρει, μπορεί να κάτσουν 30 χρόνια και αφού ας πούμε οι υποδομές θέλουν καινούργιο εκσυγχρονισμό, θα πουν αποσυρόμαστε και θα αναλάβει πάλι το κράτος, δηλαδή οι εργαζόμενοι, να κάνουν τις υποδομές και μετά ξανά πουλάνε.
Με αυτήν την έννοια, αυτό που βλέπουμε τώρα και στη Γερμανία και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων έγιναν από τη δεκαετία του '70, του '80, τώρα φεύγουν οι ιδιώτες. Αφού έβγαλαν τα κέρδη, όταν έρχεται η ώρα να κάνουν τις υποδομές φεύγουν και τα ξαναπαίρνει το κράτος. Και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια. Θα ξαναπαίρνουν πίσω τις επιχειρήσεις να τις εκσυγχρονίσουν στις πλάτες του λαού και θα τις ξαναπουλάνε. Το ίδιο έχει γίνει και με τις τράπεζες. Παίρνει τράπεζες το κράτος, τις "εξυγιαίνει", δηλαδή τις απαλλάσσει από βάρη, τα πληρώνει ο λαός και μετά τις ξαναπουλάει στους ιδιώτες καθαρές.
Εμείς λέμε "όχι". Και αυτό το "όχι" πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο και μπορεί να είναι. Δεν λέμε ένα "όχι" και τέλειωσε. Αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται να συνταχθεί και ο φάκελος επιχειρημάτων για την κάθε επιχείρηση.
Ενα άλλο που είπε η κυβέρνηση στις προγραμματικές, είναι το εξής: Οτι επειδή πρόκειται για το νερό, θα κάνουμε ένα φορέα. Στην πραγματικότητα θα κάνουν τη λεγόμενη "ανεξάρτητη αρχή", όπως έχουν κάνει στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες, η οποία θα παρεμβαίνει επειδή θα υπάρχουν ανταγωνιστές. Στο νερό θα μπουν και άλλοι στην Ελλάδα. Αυτή η αρχή θα ρυθμίζει τις σχέσεις των ανταγωνιστών, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ρύθμιζε τις σχέσεις της ΔΕΗ με τις ιδιωτικές εταιρείες Ενέργειας.
Θα κάνει, λοιπόν, μια ρυθμιστική αρχή, που θα ρυθμίζει τη σχέση της ΕΥΑΘ, αυτό που λέμε της υποδομής που είναι στο δημόσιο ή στο Δήμο, με τον ιδιώτη. Θα είναι μια ρυθμιστική αρχή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στη ΔΕΗ, ανέβηκαν οι τιμές, παρενέβη η ΡΑΕ; Ούτε παρεμβαίνει η Ρυθμιστική Αρχή στις ιδιωτικοποιήσεις. Παρεμβαίνει στα θέματα των κανόνων ανταγωνισμού, ανάμεσα στους ιδιώτες. Και αυτή θα είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία ελέγχεται από το κράτος και τους ιδιώτες, αλλά δεν ελέγχεται ούτε από φορείς, ούτε από κοινοβούλιο, ούτε τίποτα. Υποτίθεται ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι αρχές που έχουν κύρος και δεν είναι για έλεγχο.
Εχει σημασία και εμείς θα βοηθήσουμε σε αυτό, να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, γιατί πρέπει να ανατραπούν όλα τα επιχειρήματα. Εχουμε δει κι εργαζόμενους σε άλλους χώρους που ιδιωτικοποιούνται, αλλά δεν είναι παντού τα επιχειρήματα αδιάσειστα, και μπορούν, με τα νομικά τερτίπια, μπορούν να σας φέρουν σε μια δύσκολη θέση και να διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο που πρέπει να υπάρχει για την υπεράσπιση αυτού που λέμε, "το νερό ανήκει στο λαό" και θέλουμε και έργα δημόσια.
Και βεβαίως, από εκεί και πέρα, οι εργασιακές σχέσεις ξέρετε πού θα πάνε. Οι εργολάβοι θα δώσουν και θα πάρουν. Δηλαδή θα μειωθεί κατά πολύ το μόνιμο προσωπικό. Τελειώνει η μονιμότητα, εδώ πάει να τελειώσει, άμα γίνει το Σύνταγμα, το νέο Σύνταγμα και ό,τι κατοχυρώνεται ως μονιμότητα θα αρθεί. Εδώ τώρα θα είναι οι εργολάβοι που θα κάνουν τα κουμάντα τους.
Να μάθουμε σε τι έχουν δεσμευτεί
Αυτό περισσότερο ήθελα να σας πω. Εμείς δεν θα περιοριστούμε στο να πούμε το "όχι". Πρέπει να είναι πολύ τεκμηριωμένη η απάντηση. Διότι θα σου φέρουν τη Δανειακή Σύμβαση, θα σου φέρουν αποφάσεις που έχουν περάσει στη Βουλή. Εμείς για να υποβοηθήσουμε με επιχειρήματα ουσιαστικά αυτόν τον αγώνα και το δικό σας και γενικότερα, ήδη σήμερα στη Βουλή καταθέσαμε σχέδιο νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων. Και πρέπει να σας πω ότι οι Δανειακές Συμβάσεις δεν έχουν έρθει στη Βουλή. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.
Ηρθαν τα σχέδια του Μνημονίου 1, το Μνημόνιο 2 και η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει έρθει. Βεβαίως, εμείς τα καταψηφίσαμε γιατί πολιτικά ξέραμε τι ήταν. Δεν ξέρουμε όμως ακριβώς, ξέρουμε ό,τι αναφέρει το μνημόνιο, δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχουν δεσμευτεί. Η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση. Και απ' αυτήν την άποψη, το να φέρεις επιμέρους, αποσπασματικά άρθρα να καταργηθούν, δε φτάνει. Δηλαδή, αυτό που κάνουμε είναι πακέτο, γιατί το ένα προϋποθέτει το άλλο. Δηλαδή, δεν μπορείς να καταργήσεις ένα άρθρο του Μνημονίου, αν δεν δεις αντίστοιχο της Δανειακής Σύμβασης.
Δεν έχουμε την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί, αλλά είναι μια ευκαιρία να γίνει συζήτηση στη Βουλή και να πούνε γιατί το καταψηφίζουν. Και είναι ευκαιρία, εν πάση περιπτώσει, να ξέρει ο ελληνικός λαός σε τι έχουν δεσμευτεί. Ούτε εμείς ξέρουμε. Γιατί αυτό έγινε τον Μάρτη, προκηρύχτηκαν οι εκλογές και τελειώσαμε. Και δεν ξέρουμε, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν τα ξέρουμε. Και θα έλεγα, να επισκεφτείτε όλα τα κόμματα, να ζητήσετε "όχι" των τοπικών βουλευτών, γιατί οι τοπικοί σας βουλευτές, οι πρώην, όλοι λέγανε "όχι", να πάρετε επίσημες δεσμεύσεις κομμάτων. Επειδή είναι τώρα στη Βουλή μπόλικα κόμματα, εφτά.
Και οι δεσμεύσεις δε θα είναι "θα σας στηρίξουμε", γιατί θα αρχίσουν άρθρο το άρθρο, τροποποίηση την τροποποίηση. Πρέπει να είναι ουσιαστική υποστήριξη. Ξέρουμε τα τερτίπια. Βλέπετε τι σας λέω τώρα, η Δανειακή Σύμβαση ψηφίστηκε και δεν την ξέρουμε, δεν ήρθε στο κοινοβούλιο. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μπορεί να έρθει η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ που να μην ξέρεις τι ακριβώς έχει γίνει, να μην περάσει καθόλου απ' τη Βουλή, καθόλου. Κι έτσι να μην υπάρχουν κόμματα, να βγουν και να πουν "όχι" στα κανάλια, να μην περάσει κι απ' τη Βουλή, απ' τη στιγμή που είναι μέσα στο Μνημόνιο.
Γιατί ακόμα το φάκελο Νιάρχου των Ναυπηγείων, όταν αγοράστηκαν τα Ναυπηγεία, ακόμα περιμένουμε να δούμε ποια ήταν η συμφωνία το '80 με τα Ναυπηγεία. Σάματι ξέρουμε πώς έγιναν οι πωλήσεις; Δεν έρχονται αυτά, γιατί απ' τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση, είναι θέμα του ιδιώτη. Αυτά, λοιπόν, πρέπει να είναι καθαρά, κι απ' την πλευρά μας μπορούμε να βοηθήσουμε, να μαζέψουμε και περισσότερα στοιχεία και πρέπει να πάρουν θέση τα κόμματα.
Εντυπωσιοθηρία σε βάρος του λαού
Και, τέλος, κοιτάξτε να δείτε: Εχει ακουστεί, από δύο κόμματα στη Βουλή και απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και απ' τους "Ανεξάρτητους Ελληνες", ότι εν πάση περιπτώσει ό,τι ιδιωτικοποιηθεί θα το παραπέμψω στη Δικαιοσύνη. Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Ετσι έγινε και με την ΑΓΕΤ. Κι εκεί γίνεται για το τίμημα, για το ποσό. Αυτά δεν ανατρέπουν καταστάσεις. Γιατί αν έρθει στη Βουλή, πρέπει να αποδείξεις ότι το τίμημα ήταν χαμηλό, σε συνθήκες κρίσης που καθορίζουν οι αγορές, άντε να βρεις άκρη. Εδώ η ΑΓΕΤ πουλήθηκε το '92 που δεν είχε κρίση. Δεν βρίσκεις. Θα σου πει αυτή ήταν η τιμή αγοράς. Θα έχει πουληθεί όμως και αυτά δε λύνονται με δικαστήρια.
Οπως οι Εξεταστικές Επιτροπές. Πόσες κάναμε και ένας πήγε. Και πήγε ο Τσοχατζόπουλος χωρίς να είναι βουλευτής, όταν είχε πάει στη σύνταξη. Και μάλλον βγήκε απ' τα μέσα, μεταξύ τους βγήκαν τα στοιχεία, καταλάβατε; Δεν πρόκειται να βρεις, με αποφάσεις και με πολιτεία δεν βρίσκεις άκρη. Αυτό δηλαδή, γιατί μπορεί να είναι και το κερασάκι στην τούρτα. Εγώ αυτά ήθελα να σας πω, περισσότερο ότι δεν φτάνει το "όχι", γιατί έχουν νόμους, έχουν αυτά. Και οπωσδήποτε, πανελλαδικό θέμα είναι, δεν μπορεί να πάει έτσι το νερό.
Εκμεταλλεύεται για τριάντα χρόνια το νερό και σου πουλάει ό,τι θέλει και δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε την ποιότητα ούτε τίποτα. Εδώ που τα λέμε, όταν το έχουν οι ιδιώτες και όταν είναι μια ξένη εταιρεία, μπορεί να παίρνει το νερό και να το εξάγει. Ξέρω εγώ τι θα κάνει; Δεν μπορεί να πάρει το νερό, τις πηγές δεν μπορεί να τις πάρει. Εργοστάσια βέβαια μπορεί να κλείσει, τη ζάχαρη μπορεί να την κλείσει».