Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Συνεχίζεται η απεργία


Με συγκεκριμένες προτάσεις το ΔΣ του Σωματείου των χαλυβουργών στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό

Η απεργία στη «Χαλυβουργία Ελλάδας» συνεχίζεται, οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν και διατηρούν το χώρο εντός κι εκτός του εργοστασίου «ζωσμένο» κι όταν χρειαστεί εξυπηρετούν την απρόσκοπτη κυκλοφορία των φορτηγών που στέλνει ο Μάνεσης στο εργοστάσιο προκειμένου να παραλάβουν υλικό που βρίσκεται στις αποθήκες.
Σήμερα, στις 3 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση. Το ΔΣ προσέρχεται στη συνάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της εργοδοσίας και είναι οι εξής:

  • Αμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την πύλη του εργοστασίου και των λοιπών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
  • Αμεση επαναπρόσληψη τουλάχιστον 40 χαλυβουργών.
  • Σταδιακή επαναπρόσληψη των υπολοίπων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  • Μέχρι τότε, δέσμευση της εταιρείας ότι δε θα προχωρήσει σε καμία νέα πρόσληψη.
«Πλάτες» στον Μάνεση από τη συγκυβέρνηση
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση όχι απλά είναι σε αγαστή συνεργασία με τον Μάνεση, αλλά στηρίζει απόλυτα και με όλους τους τρόπους την απόπειρά του να σπάσει την απεργία. Αντί, λοιπόν, να καλέσει άμεσα στην τριμερή, παίζει βρώμικα παιχνίδια και το πάει από αναβολή σε αναβολή, επωμιζόμενη τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που ενεργεί.


Η... χάρη δε του Ν. Μάνεση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που η κυβέρνηση, το σοβαρό ζήτημα για το ραδιενεργό φορτίο από το εργοστάσιο του ομίλου στο Βόλο, που εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές και επιστράφηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, το καλύπτει με σκοτεινό πέπλο. Στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί τίποτα, ούτε για το πού βρίσκονται οι δεκάδες τόνοι του ραδιενεργού υλικού «Καίσιο - 137», ούτε έχουν γίνει ή τουλάχιστον δημοσιοποιηθεί σχετικές μετρήσεις για τις επιπτώσεις, στους χώρους όπου βρέθηκε το σχετικό υλικό, στους εργαζόμενους και κατοίκους της Μαγνησίας.Από την πλευρά του το ΔΣ του Σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μετά την προχτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο, δίπλα από το εργοστάσιο, αποφάσισε να συγκαλέσει νέα Γενική Συνέλευση για αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ώστε, έχοντας τα όποια νέα δεδομένα από τη συνάντηση με τον υπουργό, να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η εργοδοσία και η κυβέρνηση.
Μηνύματα συμπαράστασης
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, προχτές, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - καταψήφισαν οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - με ψήφισμά του καταγγέλλει «την κυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επέμβουν με χημικά, ξυλοδαρμούς, και συλλήψεις απεργών στην "Ελληνική Χαλυβουργία". Με στόχο να λυγίσουν τους απεργούς χαλυβουργούς που βρίσκονται στην 269η ημέρα απεργίας. Υπερασπίζεται τον εργοδότη που θέλει να τρομοκρατήσει το σύνολο της εργατικής τάξης για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της. Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς εργάτες, χαλυβουργούς. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από το εργοστάσιο».
Επίσης, μετά από πρόταση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Κορυδαλλό, το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των χαλυβουργών.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) σε ανακοίνωσή της συμπαραστέκεται στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών και καταγγέλλει την «ωμή ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και στην κινητοποίηση, αλλά και της ίδιας της συνδικαλιστικής δράσης».
Ανακοινώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης εξέδωσαν επίσης, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών ΙΕΚ Θεσσαλονίκης.

Μηνύματα από όλο τον κόσμο
Συνεχίζονται τα μηνύματα συμπαράστασης στον ηρωικό αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνδικάτων των ΗΠΑ που συσπειρώνονται στην ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημειώνει:
«Χαιρετίζουμε τον αγώνα των Ελλήνων χαλυβουργών που απεργούν για τους μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την αστυνομική καταστολή και την επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία. Στη συνέλευσή μας στις 24/7 στην Νέα Υόρκη 65 αντιπρόσωποι από την ανατολική ακτή ενημερωθήκαμε αναλυτικά για την κατάσταση στην Ελλάδα, τους αγώνες των εργαζομένων όπως και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων σε άλλες χώρες.
Στέλνουμε τα αδελφικά μας χαιρετίσματα στο ΠΑΜΕ και εμείς βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ταξικά προσανατολισμένου συνδικαλιστικού κινήματος στις ΗΠΑ».
Ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ, αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα του, προς τους χαλυβουργούς: «Ο σύλλογος καταδικάζει τις συλλήψεις και τη χρήση ωμής κρατικής βίας για να χτυπήσουν τον τιτάνιο αγώνα που δίνετε εδώ και εννιά μήνες ενάντια στις περικοπές μισθών, τις ελαστικές μορφές εργασίας και τις απολύσεις συναδέλφων σας, κόντρα στην τρομοκρατία, στους εκβιασμούς και στους τραμπουκισμούς των απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας». Και συνεχίζει: «Ο απεργιακός σας αγώνας -που με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ- συνεχίζεται ακόμη πιο αποφασιστικά, έγινε φάρος που θα οδηγεί τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες της εργατικής τάξης, μέχρι την τελική νίκη που θα φέρει την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε μια κοινωνία που θα διασφαλίζει τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων».
Τον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, στηρίζει και η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας.

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Επιστολή με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά για τους χαλυβουργούς
Ανοιχτή επιστολή - κάλεσμα για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση, τη Γραμματεία ΠΑΜΕ και τα ΜΜΕ.
Στην επιστολή αναφέρεται:
«Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στις 24 Ιούλη 2012 δήλωσε ότι "η ασυδοσία των συντεχνιών και των ισχυρών, αλλά και η ατιμωρισία των παράνομων, τέλος! Δείξαμε στο προαύλιο της "Χαλυβουργίας" ότι εννοούμε αυτά που λέμε" συνεχίζει με το αντιλαϊκό, αντιδραστικό παραλήρημα "και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά".
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη ότι είναι αποφασισμένοι να συντρίψουν κάθε εργατικό, λαϊκό δικαίωμα για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της τάξης τους, οικοδομώντας αντεργατικό - αντιλαϊκό φρούριο.
Καμία λέξη για τους εργάτες δεν βρήκε να πει ο Πρωθυπουργός, αντίθετα έδωσε εντολή στον κατασταλτικό μηχανισμό να παρέμβει, για να χτυπήσει τον απεργιακό αγώνα. Υπόσχεται βία και τρομοκρατία, συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως τη διατήρηση της "πολιτικής επιστράτευσης" στους ναυτεργάτες από τις 30/11/2010.
Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες του εργατικού κινήματος.
Στη Διεθνή Σύμβαση 87, που έχει επικυρωθεί με το ΝΔ 4204/1961 στο άρθρο 3 αναγράφει: "1. Αι οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών δικαιούνται να εκπονούν τα καταστατικά και τους διοικητικούς αυτών κανονισμούς, να εκλέγουν ελευθέρως τους αντιπροσώπους των, να οργανώνουν τα της διαχειρίσεως και δράσεως αυτών και να καταστρώνουν το πρόγραμμα των ενεργειών των. 2. Αι δημόσιαι Αρχαί δέον όπως απέχουν πάσης επεμβάσεως δυναμένης να περιορίση το δικαίωμα τούτο ή να παρακωλύση την νόμιμο άσκησιν αυτού".
Στο άρθρο 23 του Συντάγματος, παράγραφος 2 αναγράφει ότι: "Η απεργία αποτελεί δικαίωμα, ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για την διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων".
Οι εργάτες της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" με το σωματείο τους και τις αποφάσεις των οργάνων και των Γενικών Συνελεύσεων τους, στερώντας από τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά κάθε επιχείρημα σε βάρος τους, δίνουν παλικαρίσιο απεργιακό αγώνα, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά, τη ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στις εργοδοτικές απολύσεις, του βιομήχανου Μάνεση.
Οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού επιβάλλεται να καταδικαστούν από τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με συσπείρωση δυνάμεων να αναπτυχθεί η πάλη για την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην απεργία, στη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Την οικονομική κρίση του καπιταλισμού δεν την προκαλούν οι εργάτες και οι αγώνες τους, για την υπεράσπιση και των ελάχιστων δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει, αλλά αντίθετα ανατροφοδοτείται με την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης για την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες».