Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του

Η προχτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, στην Αθήνα, καθώς και όσες πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους στόχους πάλης που αποφασίστηκαν, ανοίγουν ένα πολύ σημαντικό δρόμο για την οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης ώστε να αντιμετωπιστούν τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας πρώτα απ' όλα στα φλέγοντα ζητήματα της Φορολογίας, της Υγείας - Πρόνοιας και του Φαρμάκου. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη λαϊκή πάλη, καθώς η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου, με την καπιταλιστική οικονομική κρίση να βαθαίνει και στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Οι συνέπειες κατά των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, είναι τεράστιες με αύξηση της ανεργίας, δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, φοροληστεία, αδυναμία να έχουν φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας, κλείσιμο μικρομάγαζων κλπ.
Καθίσταται, λοιπόν, απαραίτητη η αντίσταση στην επέλαση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαϋλώνονται από τη βαριά φορολογία, ενώ, ταυτόχρονα, το πλέον πολύτιμο ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της υγείας και της πρόνοιας, γίνεται είδος πολυτελείας για τις λαϊκές οικογένειες. Η προστασία των εργαζομένων από τις συνέπειες της κρίσης καθίσταται κρίσιμος κρίκος για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι, μέσα από το ξεδίπλωμα της δράσης τους να ανοίξουν μέτωπο ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, με στόχο την τελική ανατροπή της. Το πλαίσιο και οι στόχοι πάλης που αποφασίστηκαν στην προχτεσινή σύσκεψη, μπορούν να μετατραπούν σε εργαλείο δουλειάς, απ' όπου θα ξεδιπλώνονται πλούσιες δράσεις των σωματείων και των συνδικάτων στους τόπους δουλειάς, τους κλάδους, των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές κάνοντας πράξη το σύνθημα: «Κανένας μόνος του. Οργάνωση και αλληλεγγύη».
Σε αυτή τη διαδικασία κρίσιμο ρόλο θα παίξει η οργάνωση και η μαζικοποίηση των συνδικάτων. Απαιτείται η οργάνωση των εργαζομένων να περάσει σε άλλο επίπεδο, με καλά επεξεργασμένο σχέδιο, αξιοποίηση όλο και περισσότερων δυνάμεων και επιμονή στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτό συνεπάγεται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μπαίνουν στη δουλειά, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράση. Κρίσιμο σημείο είναι να ξεπερνιούνται οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες αποτελούν σημαντικό βαρίδι στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αφού με τη δράση τους δρουν διαλυτικά και υπονομευτικά στη συσπείρωση των εργαζομένων που θα αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας και των γυναικών, χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους. Οι συσκέψεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, αναδεικνύουν την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα συντονίζουν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, στον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας, γιατί ο πλούτος που παράγουν μπορεί να τις ικανοποιήσει. Μόνο με τη μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων που χτυπιούνται από την κρίση και την ταυτόχρονη οικοδόμηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας στη βάση, που θα μεγαλώνει το μπόι της και θα αποτελεί το αντίπαλο δέος στους κεφαλαιοκράτες και στα κόμματά τους, ο λαός μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.