Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Δόθηκε πεσκέσι στην «Πειραιώς»


Κατάτμηση σε δύο κομμάτια. Στους ιδιώτες με «πανωπροίκι» το κερδοφόρο κομμάτι, στο Δημόσιο τα «βαρίδια» του αγροτοβιομηχανικού κλάδου και οι επισφάλειες

Παπαγεωργίου Βασίλης
Στο παρελθόν ανήκει από την περασμένη Παρασκευή ο όμιλος της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Συγκυβέρνηση - τρόικα - Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησαν στη διάσπαση του παλιού σχήματος, στην κατάτμησή της σε 2 κομμάτια, σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με το σύνολο των κερδοφόρων δραστηριοτήτων να εκχωρείται στους μεγαλομετόχους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Αυτό το μοντέλο έρχεται να εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του νέων ιδιοκτητών που πριν από 2 χρόνια είχαν επιδείξει ζωηρό «επενδυτικό» ενδιαφέρον. Αντιθέτως, εξαιρετικά αρνητικές προδιαγράφονται οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στην τράπεζα, για χιλιάδες αγρότες και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγροτικών εκτάσεων και παραγωγικών μονάδων, η παραπέρα συγκέντρωση αγροτικής γης στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Η απορρόφηση από τους ιδιώτες διευκολύνθηκε και από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, διαδικασία που έπληξε ιδιαίτερα την περιουσία της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς την απαξίωσε. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πάρει για πανωπροίκι τα πρόσθετα προβλεπόμενα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις προβλεπόμενες διακρατικές ενισχύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) οι οποίες κατ' αυτόν τον τρόπο θα μετέχουν στο κεφάλαιο του νέου επιχειρηματικού σχήματος, θα έχουν λόγο στις αποφάσεις του νέου επιχειρηματικού σχήματος. Πρόκειται για τη δημιουργία νέων κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα συμφύσεων.

Στο λεγόμενο «κακό» κομμάτι, μεταφέρονται όλα όσα είναι αδιάφορα είτε θεωρούνται «βαρίδια» από τους κεφαλαιοκράτες - «επενδυτές». Σε αυτή την εταιρεία - «ομπρέλα» που περνάει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου στοίβαξαν, πρώτα και κύρια, τις θυγατρικές της σημερινής ΑΤΕ που ανήκουν στον αγροτοβιομηχανικό κλάδο, συγκεκριμένα: ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ). Στην ίδια «κακή» εταιρεία μεταφέρονται και τα επισφαλή δάνεια πελατών τους, κατά βάση αυτά που θεωρούνται οριστικά χαμένα ή που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες αποπληρωμής τους στο μέλλον. Το «ξεσκαρτάρισμα» ξεκίνησε με τα καθυστερούμενα δάνεια της θυγατρικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ προς την ΑΤΕ, η διοίκηση της οποίας προχώρησε στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η εκποίηση εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων από την «κακή τράπεζα» σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ενώ ορατό είναι και το ενδεχόμενο της «εκκαθάρισης» για ό,τι ξεμείνει στα αζήτητα.
Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς μεταβιβάστηκαν το «δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της», δηλαδή αποκλειστικά και μόνο το κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας που υπόσχεται ακόμη περισσότερα κέρδη. Η Τράπεζα της Ελλάδας - τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η οποία ανακοίνωσε και την εξέλιξη, προχώρησε ταυτόχρονα στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της πρώην ΑΤΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για τα «μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση».
Είναι απόλυτα βέβαιο, ότι ο νέος ιδιοκτήτης, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει δρομολογήσει μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα, όπως και τη μαζική απομάκρυνση εργαζομένων από την τράπεζα, διαδικασία που την πετυχαίνουν μέσα από τις επιχειρηματικές συνέργειες, τις υπάρχουσες αλληλοεπικαλύψεις του δικτύου υποκαταστημάτων, τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης συμπίεσης του «κόστους», που επέρχεται από την απορρόφηση. Από αύριο Δευτέρα, 30 Ιούλη ολόκληρο το δίκτυο καταστημάτων θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου της Πειραιώς, αλλά για ευνόητους λόγους θα διατηρηθεί η εμπορική επωνυμία «ΑΤΕbank», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πειραιώς. Η ίδια σημειώνει ακόμη, ότι το νέο σχήμα έχει σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεις (δάνεια) 47 δισ. ευρώ. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο διευρυμένο επιχειρηματικό σχήμα αριθμούν τους 17.000 και το συνολικό δίκτυο - το οποίο και θα συμπιεστεί - ανέρχεται στα 1.230 υποκαταστήματα.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η απορρόφηση της ΑΤΕ είναι το πρώτο βήμα για την επόμενη φάση αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Α. Σ.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΕ
Στόχος η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής
Ακρως επικίνδυνη εξέλιξη, όχι μόνο για τη φτωχομεσαία αγροτιά, αλλά για το σύνολο του εργαζόμενου λαού αποτελεί η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού πλέον η αγροτική γη της χώρας «περνάει» στο χαρτοφυλάκιο μιας ιδιωτικής τράπεζας. Στην ΑΤΕ βρίσκεται υποθηκευμένη σχεδόν ολόκληρη η αγροτοκτηνοτροφική ιδιοκτησία της χώρας (σχεδόν το 40% του έγγειου αγροτικού κεφαλαίου) και ταυτόχρονα διαχειρίζεται τα δισεκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων. Επιπλέον, είναι ο κυριότερος μέτοχος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων «ΔΩΔΩΝΗ» - εταιρεία με κέρδη και πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού - και ΣΕΚΑΠ καθώς και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», τρεις επιχειρήσεις που η κάθε μια στον τομέα της προσέφερε επί σειρά ετών στο εισόδημα χιλιάδων παραγωγών και εργαζομένων και ενίσχυε πολύπλευρα την εθνική οικονομία.
Αν και από την ανακοίνωση της Παρασκευής δε διευκρινίζεται πώς θα επηρεαστούν οι παραπάνω κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις - είναι «νεφελώδης» η αναφορά που υπάρχει για τις θυγατρικές - είναι βέβαιο ότι οι διαδικασίες παράδοσής τους σε ιδιώτες θα επιταχυνθούν. Με την απόκτηση της ΑΤΕ το τραπεζικό κεφάλαιο λαμβάνει υπό τον άμεσο έλεγχό του την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή - καθορίζοντας τον όγκο και την ποιότητά της - εξέλιξη που θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Θα έχει επίσης τον πρώτο λόγο και στις χρήσεις αγροτικής γης, σε μια περίοδο που ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποχαρακτηρισμοί γαιών υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Αβέβαιο προδιαγράφεται επίσης το μέλλον και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην ΑΤΕ και σε όλες τις επιχειρήσεις του Ομίλου συνεταιριστικές και μη, που ήδη έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούς τους κατά 35%, ενώ και η ύπαρξη των σχεδόν 500 υποκαταστημάτων ανά την Επικράτεια - που προσέφεραν υπηρεσίες και στις πιο απομονωμένες περιοχές - τίθεται εν αμφιβόλω.
Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ έρχεται σε μία περίοδο που η μικρομεσαία αγροτιά συναντάει σοβαρές δυσκολίες να ξεκινήσει τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ελλείψει ρευστότητας. Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το ίδιο και τα καλλιεργητικά εφόδια, με τις εταιρείες εμπορίας να απαιτούν τα χρήματα «μπροστά» και ήδη αναφορές από όλη τη χώρα μιλούν για κίνδυνο μεγάλης μείωσης της παραγωγής. Μόνο στο Λασίθι, τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση έως και 40% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Υπάρχει άμεση ανάγκη να χορηγηθεί χρηματική ενίσχυση στους παραγωγούς για να σπείρουν, ειδάλλως αναμένεται καθίζηση της φετινής σοδειάς σε μια σειρά προϊόντα που θα χρειαστεί να εισαχθούν για να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες αυτόν το χειμώνα. Σε μια περίοδο δηλαδή που το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο θα κάνει πάρτι με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές των τροφίμων...
Το συνεπές αγροτικό κίνημα πρέπει να ετοιμάζεται για σκληρό αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς όλα δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για την ένταση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα και την ολοκλήρωση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων παραγωγών. Ούτε στιγμή οι Ελληνες αγρότες να μην πιστέψουν το πολιτικό προσωπικό και τα τσιράκια των μηχανισμών τους στην ύπαιθρο που θα επιχειρήσουν να τους καθησυχάσουν δήθεν για έλεγχο των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, για εξασφάλιση των δανειοληπτών ή ό,τι άλλο ψέμα σκαρφιστούν. Η συσσώρευση κεφαλαίου είναι διαρκής διαδικασία στον καπιταλισμό που σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του συστήματος επιταχύνεται, ως προσπάθεια να βγει από την κρίση ο καπιταλιστής. Με απλά λόγια, η γη, τα γεωργικά μηχανήματα, οι αποθήκες, οι συνεταιρισμοί, ό,τι έφτιαξαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν μπει στο στόχαστρο των νέων τσιφλικάδων και οι όποιες «δικλίδες ασφαλείας» εξασφαλίσει η συγκυβέρνηση πρέπει να εκληφθούν μόνο ως προσπάθεια να πιαστεί η μικρομεσαία αγροτιά στον ύπνο.

Φ. Κ.
 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματική ενέργεια η ιδιωτικοποίηση
Σε σχόλιο για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους.
Η πώληση των συνεταιριστικών βιομηχανιών ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης είναι εγκληματική ενέργεια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων, αλλά και κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Από την άλλη, η πώληση της "Δωδώνης" θα σηματοδοτήσει την απορρόφησή της από τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών και την πλήρη κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα να επιβάλουν ακόμα πιο μονοπωλιακές τιμές, αυξημένες για τον καταναλωτή και συντριπτικά χαμηλές για τους παραγωγούς. Ανάλογες συνέπειες θα έχει και η πώληση της ΣΕΚΑΠ.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να δώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική».