Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΝΑΤΟικό λιμάνι ξανά ο Πειραιάς


Εντονη κινητικότητα, που σχετίζεται με τη συνολικότερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», που στις 13 Ιούλη θα ελλιμενιστεί στη Ρόδο
Τρεις ΝΑΤΟικές φρεγάτες (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία) κατέπλευσαν χτες στο λιμάνι του Πειραιά και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή 13 Ιούλη. Τα συγκεκριμένα πλοία ανήκουν στη μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη της Μεσογείου (Standing Nato Maritime Group 2 - SNMG2). Πρόκειται για τα πλοία «FGS BAYERN», «TCG GEDIZ» και «FS COURBET» που ήρθαν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου πραγματοποίησαν ασκήσεις.
Μετά τον Πειραιά θα κατευθυνθούν στην Ανατ. Μεσόγειο για να ενταχθούν στην ΝΑΤΟική επιχείρηση «Active Endervor» που διεξάγει νηοψίες στα διερχόμενα εμπορικά πλοία, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου. Η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται με την ευρύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων ΝΑΤΟικών χωρών και της Ρωσίας, με τη Συρία να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 13-16 Ιούλη 2012, θα καταπλεύσει στη Ρόδο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο επίσης κατευθύνεται στην Ανατ. Μεσόγειο, για να ενταχθεί στην περιοχή ευθύνης του 5ου και του 6ου αμερικανικού στόλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Στην περιοχή ευθύνης του 5ου στόλου, η οποία εκτείνεται από τα στενά του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο, κατευθύνεται και το αεροπλανοφόρο «USS Enterprise CSG» με την CVW 1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών.
Την παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στον Πειραιά κατήγγειλαν με ανακοίνωση που εξέδωσαν η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά. Στον αντίποδα, ο εκλεγμένος με τη ΝΔ δήμαρχος της πόλης, Μ. Μιχαλολιάκος, έστρωσε κόκκινο χαλί στο δημαρχιακό μέγαρο για να υποδεχτεί χτες τον Γερμανό διοικητή της ΝΑΤΟικής αρμάδας, συνοδευόμενο από τον ακόλουθο Αμυνας της Γερμανίας στην Αθήνα και αξιωματικούς της ΝΑΤΟικής δύναμης.
Ο δήμαρχος Πειραιά έπλεξε το εγκώμιο του ΝΑΤΟ, που το χαρακτήρισε «εγγύηση ειρήνης και σταθερότητας, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για όλο τον κόσμο». Ο ίδιος δήλωσε απροκάλυπτα «οπαδός της ύπαρξης του ΝΑΤΟ, από την εποχή του ψυχρού πολέμου ακόμη, όταν στην Ελλάδα επικρατούσε ένας σκληρός αριστερισμός στη γενιά μου»...

Πολεμική προετοιμασία του Κατάρ στη Θράκη
Σε εξέλιξη η άσκηση 146 στρατιωτικών, με την παρουσία στελεχών των βρετανικών και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Πεδίο ασκήσεων και πολεμικής προετοιμασίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των δορυφόρων του, έχει γίνει η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη. Από την Πέμπτη 5 Ιούλη έως το Σάββατο 14 Ιούλη, ομάδα 146 σπουδαστών του Στρατιωτικού Κολεγίου του Κατάρ, αντίστοιχη της Σχολής Ευελπίδων, «συνοδευόμενοι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ, από τον απαραίτητο αριθμό αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε κατάλληλους χώρους ασκήσεων, στην περιοχή ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού».
Η κορύφωση της άσκησης θα γίνει αύριο, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κατάρ, στη θέση «Αμπελώνες» Κομοτηνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση διδάσκονται μετακινήσεις από κτίριο σε κτίριο σε κατοικημένο τόπο, βασικές ικανότητες μαχητή εισόδου σε κτίριο και εκκαθαρίσεις δωματίων. Καθ' όλη τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων, παρών στο χώρο της εκπαίδευσης βρίσκεται Βρετανός αξιωματικός, που δίνει οδηγίες για το περιεχόμενο των ασκήσεων, συνεργαζόμενος πάντα με τους συναδέλφους του του Ελληνικού Στρατού.
Η παραπάνω δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ. Σημειώνεται πως η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις αραβικές χώρες αποτελεί μέρος του σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής» και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ειδικό παραμάγαζο του ΝΑΤΟ, αντίστοιχο του «Μεσογειακού διαλόγου».
Το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπου επίσης συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και το Ομάν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ. Ανάλογη συνεργασία έχει και η Τουρκία με τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου. Μάλιστα, πρόσφατα είχε κάνει στην Αν. Μεσόγειο κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο των οποίων αραβικά μαχητικά παραβίασαν κατ' επανάληψη τον ελληνικό FIR στο ύψος του Καστελόριζου. Υπενθυμίζεται ακόμα πως το Κατάρ είχε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Λιβύης.
Την διεξαγωγή της άσκησης στην περιοχή της Κομοτηνής και της Ξάνθης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, καλώντας το λαό και τη νεολαία σε αγωνιστική ετοιμότητα. Οπως τονίζει, «με δεδομένη τη θέση του Κατάρ για στρατιωτική επέμβαση και παράκαμψη του ΟΗΕ, όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ στην πρόσφατη σύνοδο των "Φίλων της Συρίας", Σεϊκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή η άσκηση δεν είναι μια αθώα στρατιωτική εκπαίδευση, όπως παρουσιάζεται. Αλλά μια ακόμη διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης σε Νατοϊκά και γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέα αιφνιδιαστική κινητοποίηση
Νέα έκτακτη κινητοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έγινε χτες το πρωί στις 7.30 με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η κινητοποίηση αφορούσε στην άσκηση φόρτωσης οπλισμού στο σύνολο των αεροπορικών μέσων της δύναμης ταχείας αντίδρασης. Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται, ήταν να γίνουν οι φορτώσεις οπλισμού σε όλα τα αεροπορικά μέσα (επιθετικά και αμυντικά) εντός των προβλεπομένων από τα σχέδια χρόνων. Η άσκηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν περιελάμβανε μετακινήσεις δυνάμεων και ολοκληρώθηκε νωρίτερα των προβλεπόμενων χρόνων. Η εντολή αφορούσε σε περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη που προορίζονται για την εκτέλεση αποστολών διαφόρων ρόλων, όπως εναέριας περιπολίας μάχης, συνδυασμένες αποστολές, αποστολές προσβολής θαλάσσιων στόχων κλπ. Η κινητοποίηση είναι η τρίτη μέσα στο δίμηνο και σε κάθε περίπτωση δεν είναι άσχετη τόσο με την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο όσο και με τις διάφορες κινήσεις που παρατηρούνται από την πλευρά της Τουρκίας.

Ακινητοποιήθηκε πλοίο με πολεμικό υλικό
Ακινητοποιημένο στο αγκυροβόλιο της Ζακύνθου βρίσκεται το φορτηγό εμπορικό πλοίο «CHARIOT» με σημαία Αγίου Βικεντίου, γιατί μετά από έλεγχο που έγινε από πλωτό του Λιμενικού βρέθηκε να μεταφέρει πολεμικό υλικό. Το περιστατικό έγινε προχτές το μεσημέρι και ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας χτες, 24 ώρες μετά. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το πλοίο όταν εντοπίστηκε έπλεε 5,8 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
Κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ουκρανία, με προορισμό λιμάνι του Μαυροβουνίου. Εχει 6μελές πλήρωμα, 4 Ρώσους και 2 Ουκρανούς ναυτεργάτες. Ζητήθηκε από τον πλοίαρχο να προσκομίσει τα παραστατικά για το φορτίο του πλοίου, τα οποία και έδωσε. Το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί προκειμένου να γίνει έλεγχος και από τελωνειακούς υπαλλήλους, για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των εγγράφων φόρτωσης.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο είναι ρωσικών συμφερόντων και φέρεται να ανήκει στην εταιρεία «Westberg Ltd», είχε εντοπιστεί και το Γενάρη από τις κυπριακές αρχές να μεταφέρει 35 τόνους πυρομαχικών με προορισμό τη Συρία. Το πλοίο τότε είχε ξεκινήσει στις 9 Δεκέμβρη από Ρωσία, αλλά λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής κατανάλωσε τα καύσιμά του και αναγκάστηκε να ζητήσει ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και έγινε ο έλεγχος.