Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Κανένα παιδί έξω από Παιδικούς Σταθμούς

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κανένα παιδί έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς
Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος
Από παρέμβαση της ΟΓΕ για το ζήτημα των Παιδικών Σταθμών
Την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, με τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Προσχολική Αγωγή, ανέδειξε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Οπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στους δήμους της Αττικής μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς 2.320 παιδιά, αριθμός που στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος, αφού πάρα πολλοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση γιατί ξέρουν ότι θα απορριφθεί. Ζήτησε να ενταχθούν όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις στους παιδικούς σταθμούς, να καταργηθούν τα τροφεία και να υπάρξει ποιοτική σίτιση, να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να αξιοποιηθούν δημόσια και δημοτικά κτίρια για τη στέγαση παιδικών σταθμών.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, ισχυρίστηκε ότι επιτεύχθηκε η εξαίρεση από τον περιορισμό των προσλήψεων του κομματιού εκείνου που αφορά τις κοινωνικές δομές των δήμων και εκδόθηκε εγκύκλιος για 4.700 θέσεις εργασίας εποχικές. Αυτή τη στιγμή, είπε, οι δήμοι καταγράφουν τις ανάγκες τους και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει κανονικά και χωρίς προβλήματα. Κατά τον υπουργό, έχουν διασφαλιστεί 125 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δημάρχου τι ποσοστό από τους ΚΑΠ θα διαθέσει στη στήριξη των κοινωνικών δομών.
Επίσης, παρουσίασε σαν «διακριτική ευχέρεια των δήμων» το αν θα βάλουν τροφεία και τι είδους, κρύβοντας ότι η ανταποδοτικότητα αποτελεί στρατηγική επιλογή του αστικού κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Για το κτιριακό είπε ότι ξεμπλοκαρίστηκαν χρήματα που θα επιτρέψουν στους δήμους να τα αξιοποιήσουν για τη στέγαση παιδικών σταθμών.
Στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι η κατάσταση είναι τραγική και αναφερόμενος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τόνισε: «Πρώτον, μια άνεργη μάνα, η οποία είναι ανασφάλιστη δεν μπορεί να στείλει το παιδί στον παιδικό γιατί δεν έχει ένσημα. Στην οικογένεια ενός μικρέμπορου, η γυναίκα που δουλεύει για να στηρίξει το μαγαζί του, δεν μπορεί να γράψει το παιδί της γιατί δεν μπορεί να αποδείξει ότι κρατάει το μαγαζί. Μια μητέρα που δουλεύει με 300-400 ευρώ καλείται να πληρώσει τροφεία».
Με βάση τα παραπάνω, συνέχισε, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι παρουσιάζεται, ενώ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός για προσλήψεις, παρατήρησε ότι οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι για εποχικούς, οι οποίοι κάποια στιγμή θα απολυθούν.
Ο Θ. Παφίλης είπε ότι τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ προσωρινά ανακουφίζουν το πρόβλημα και σημείωσε ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ευθύνη έχουν και οι δήμοι, που μετά το κόψιμο της κεντρικής χρηματοδότησης από το κράτος προχωρούν και αυτοί σε ανάλογες περικοπές. Αρα, κατέληξε, εάν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν μπορούν οι δήμοι να προχωρήσουν και να απορροφήσουν τα παιδιά που είναι ανάγκη να πάνε στους παιδικούς σταθμούς.