Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΑ Πολεμικές προετοιμασίες ιμπεριαλιστών

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Πολυεπίπεδη και στρατηγική η εμπλοκή της Ελλάδας
Συμμετέχει σε στρατιωτικά γυμνάσια και έχει θέσει αέρα, γη και θάλασσα στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών
Τους τελευταίους μόνο μήνες έχουν γίνει στην Ελλάδα δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις άλλων χωρών, που προσομοιώνουν πολεμικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή
Σκηνικό πολέμου στήνουν σε βάρος της Συρίας τα ιμπεριαλιστικά γεράκια, με την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο μακελειό. Η γεωστρατηγική της θέση καθιστά την Ελλάδα ορμητήριο και αναγκαίο κρίκο για την ευόδωση του σχεδίου για τη Νέα Μέση Ανατολή, μέρος του οποίου είναι και η συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση σε χώρες της περιοχής.Η διαδικασία αυτή δεν προχωράει χωρίς τριβές και ανταγωνισμούς, γεγονός που κάνει ακόμα πιο εύφλεκτη την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, μέχρι τον περσικό κόλπο. Ο τεράστιος ενεργειακός πλούτος της περιοχής, το ενδιαφέρον των μονοπωλίων παγκόσμια να τον εκμεταλλευτούν, οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαλότητες και λυκοσυμμαχίες για τους δρόμους και τους αγωγούς Ενέργειας, είναι το υπόβαθρο όσων εξυφαίνονται σήμερα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις προωθούσαν ανέκαθεν τη βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στις ιμπεριαλιστικές δομές και τα βρώμικα σχέδιά τους. Η στρατηγική αυτή, που υπηρετεί το συμφέρον της ντόπιας πλουτοκρατίας, γίνεται σήμερα διπλά επικίνδυνη για το λαό, με δεδομένη την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το ισχυρότατο ενδεχόμενο οι αντιθέσεις να εκφραστούν με πόλεμο.
Από αυτή τη σκοπιά, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, που κάνουν ολοένα και πιο ισχυρή την προοπτική να μετατραπεί ο ελληνικός λαός σε θύτη και θύμα μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, όπως αυτή που τώρα ετοιμάζεται ενάντια στη Συρία, ενδεχόμενα και ενάντια στο Ιράν.
Ηδη, το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την πληροφορία που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» ότι εκκενώνεται η πρεσβεία στη Δαμασκό. Καμιά διάψευση δεν υπάρχει και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργανωμένη εκκένωση της Συρίας από ξένους υπηκόους, κύρια πολίτες των ΗΠΑ και κρατών - μελών της ΕΕ.
Προγεφύρωμα πολέμου
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώνεται και συντονίζεται από στρατιωτικές και ΝΑΤΟικές δομές, επιβεβαιώνει ότι είναι μέρος της συνολικότερης προετοιμασίας για επέμβαση στη Συρία. Από την πλευρά της Ελλάδας, τον πρώτο λόγο έχει το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ). Το Κέντρο υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ και εξελίσσεται σε οργανικό τμήμα των επιχειρήσεών του στην περιοχή.
Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004, μετά από απόφαση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, με σκοπό να συμβάλει στην εξεύρεση μέσων στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών για λογαριασμό - κατά κύριο λόγο - του ΝΑΤΟ. Αυτοχαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητος πολυεθνικός οργανισμός και οι υπηρεσίες του καλύπτουν «απαιτήσεις που θα προκύπτουν από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας με ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και τις χώρες που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που διεξάγονται κατόπιν εντολής του ΣΑ/ΟΗΕ».
Ο ρόλος του στο στήσιμο προγεφυρωμάτων για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το «Ριζοσπάστη». Οπως αποκάλυψε το Δεκέμβρη του 2011, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ανέλαβε για λογαριασμό του ΝΑΤΟ να βρει και να ναυλώσει εμπορικά πλοία από τον ελληνόκτητο στόλο, που θα μετέφεραν καύσιμα και στρατιωτικό υλικό από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, σε λιμάνια κοντινά στη Συρία και το Ιράν. Η συγκεκριμένη αποστολή καλύπτονταν με το μανδύα της «άσκησης» και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ καλείται να συντονίσει την εκκένωση της Συρίας πριν την πιθανή επέμβαση και γι' αυτόν το λόγο έχουν φτάσει στο Κέντρο και συμμετέχουν σε συσκέψεις αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχο ρόλο είχε παίξει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ και στην περίπτωση της Λιβύης, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης.
Ο ρόλος του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ είναι συμπληρωματικός και ενισχυτικός των υποδομών και των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστές συμμάχους, κομπάζοντας μάλιστα ότι εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις σαν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Διάσπαρτα πεδία ασκήσεων
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Σούδα έχει τεθεί σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε για τυπικούς και μόνο λόγους, αφού οι διακρατικές συμφωνίες προβλέπουν την άνευ όρων χρήση των υποδομών της βάσης και του πολιτικού αεροδρομίου από τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η αξιοποίηση της Σούδας σαν βάση εφόρμησης και στάθμευσης της πολεμικής μηχανής των χωρών του ΝΑΤΟ, θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε επέμβαση σε χώρα της ευρύτερης περιοχής. Εξίσου σημαντικά είναι και τα λιμάνια της Ελλάδας, όπου «έδεσαν» τις προηγούμενες μέρες αμερικάνικα αεροπλανοφόρα, με ρότα την Ανατολική Μεσόγειο και τον περσικό κόλπο.
Δεν είναι όμως μόνο η θάλασσα της Ελλάδας πεδίο εξυπηρέτησης των αναγκών του ΝΑΤΟ. Εξίσου έντονη είναι η παρουσία των μακελάρηδων σε στεριά και αέρα, με συνεχή γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τελευταίο παράδειγμα, η συνεκπαίδευση Αμερικανών από τις Ειδικές Δυνάμεις με Ελληνες στρατιωτικούς σε περιοχές της Αττικής, ή η άσκηση με ευέλπιδες του Κατάρ στην Κομοτηνή, με την επίβλεψη αξιωματικών από τη Μ. Βρετανία.
Για τη συγκεκριμένη άσκηση μάλιστα, υπάρχουν επίσημες καταγγελίες στρατιωτικών ότι έγινε σε παράξενες συνθήκες και με διαδικασίες ασυνήθιστες για παρόμοιες δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι καταγγελίες πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το χαρακτήρα και τη σκοπιμότητά της. Σταθερή παρουσία στη χώρα μας έχουν και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ο οποίος συνεκπαιδεύεται σε αέρα και θάλασσα για επιχειρήσεις που προσομοιώνουν επιθέσεις στη Συρία και το Ιράν.
Καθόλου τυχαία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Τετάρτη, στις 6 Αυγούστου θα επισκεφτεί την Αθήνα ο ισραηλινός πρόεδρος Σ. Πέρες. Μπορεί η επίσημη ατζέντα να μιλάει για συναντήσεις σχετικές με το βάθεμα της οικονομικής συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και της ενέργειας, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην κορυφή των συνομιλιών θα βρεθεί η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, με το βλέμμα (και τα όπλα) στραμμένο στη Συρία.

Π.
Να σημάνει συναγερμός!
Κάλεσμα στο λαό απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
Σε ανακοίνωση με την οποία καλεί το λαό σε άμεση, μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Συρίας και του Ιράν, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Οι εξελίξεις τονίζουν ότι ήδη έχει σημάνει συναγερμός! Ο λαός μας μαζί με την καθημερινή μάχη για το μισθό και τη σύνταξη, τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, έχει υποχρέωση να πάρει αποφασιστικά μέρος στον αγώνα ενάντια στην επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν, για να αποτραπεί η με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αιματοκύλισμα που προετοιμάζεται στην περιοχή μας.
Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα, βίαια, μέσα. Η πολιτική που εκμεταλλεύεται τους λαούς για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών ομίλων οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτό έχει αποδείξει η Ιστορία.
Οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της. Αυτός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την πορεία της χώρας του, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να κρίνουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αξιοποιήσει την πείρα του. Με τα προσχήματα περί "δημοκρατίας", "ελευθερίας", "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", "προστασία των αμάχων" ο ιμπεριαλισμός έχει κάνει μεγάλα εγκλήματα.
Οι ιμπεριαλιστές έχουν τα όπλα τους για να σκοτώνουν τους λαούς. Εχουν όμως και οι λαοί τα δικά τους, τα όπλα του αγώνα. Οι λαοί δεν παραδίνονται!
Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό και τη νεολαία σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση. Να απαιτήσουμε μαζικά από την κυβέρνηση:
  • Να μη συμμετάσχει η Ελλάδα με κανέναν τρόπο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται κατά της Συρίας και του Ιράν.
  • Να μην παραχωρηθεί ούτε γη, ούτε αέρας, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών μετατρέποντας την Ελλάδα και πάλι σε ορμητήριο εναντίον άλλων λαών της περιοχής. Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας, να κλείσει τώρα. Να μην τηρηθεί καμία "συμβατική υποχρέωση" που εμπλέκει την Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε πιθανό πόλεμο.
  • Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ.
Οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαίο να ενταθεί η πάλη του λαού για αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες, για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Οξύνονται οι πιέσεις και οι ανταγωνισμοί
Στο Χαλέπι εξελίσσεται προσπάθεια να στηθεί το προπύργιο των ενόπλων που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
Ο αποσκιρτήσας Σύρος στρατηγός Μ.Τλας στη συνάντησή του στην Τουρκία με τον ΥΠΕΞ Α. Νταβούντογλου
Κλιμακώνεται η ένταση τη Συρία, με τον πόλεμο της προπαγάνδας να ενισχύεται, τις πιέσεις για περαιτέρω κυρώσεις και απόφαση που θα επιτρέπει την επέμβαση να οξύνονται, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης επιρροής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ ζητούν εμμέσως πλην σαφώς μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα νομιμοποιεί μία στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία, πιέζοντας παράλληλα για ενίσχυση των κυρώσεων προς τη Δαμασκό, με στόχο μία «λύση» στα πρότυπα της Λιβύης ή ακόμα και του Ιράκ, υποστηρίζοντας πάντα ότι αυτό θα γίνει με στόχο τη δήθεν «σωτηρία» του λαού.
Ενισχύουν συμμαχίες και δημιουργούν κλίμα οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ επικαλούνται την «ασφάλεια των αμάχων» και την ίδια στιγμή στηρίζουν τις δυνάμεις της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» και το ένοπλο σκέλος της μαζί με χώρες συμμάχους όπως η Τουρκία, το Κατάρ ή Σαουδική Αραβία, που δήθεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο ίδιο πνεύμα καλούν τους Κούρδους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση Ασαντ να ενσωματωθούν στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και να αποτελέσουν ένα ενιαίο μέτωπο κάτι που ως τώρα δεν επιτυγχάνεται.
Οι ΗΠΑ αποκλείουν μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχίζουν να προωθούν κυρώσεις, όπως αυτή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που επιβάλλει έναν ντε φάκτο αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό στη Συρία και πρωτοστατούν στην ανακήρυξη «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», όπως έγινε και στη Λιβύη.
Αμεση σύνδεση με την κατάσταση στη Συρία έχουν οι πολεμικές προετοιμασίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που βάζουν στο στόχαστρο και το Ιράν. Τέτοια είναι η υπογραφή νομοσχεδίου που ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, που προβλέπει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών, κοινή αντιπυραυλική άμυνα, δίνοντας τη δυνατότητα και για φύλαξη στρατιωτικού υλικού και εφοδίων των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Επίσης το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε συμφωνία με τη «Lockheed Martin Corp» για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού πολέμου, ώστε να ενσωματωθούν στα «F-35» και ισραηλινά συστήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κατασκευή, σε μυστική τοποθεσία στο Κατάρ, ενός σταθμού ραντάρ που θα δίνει έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων από το Ιράν, η πώληση αντιβαλλιστικών πυραύλων στο Κουβέιτ, ενώ σχεδιάζεται και η εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, που αναχαιτίζει πυραύλους σε μεγάλα ύψη, και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην ίδια ρότα κινείται και η Γαλλία που επίσης έχει σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα γιατί «αντιτίθενται στις αποφάσεις που επιθυμούν να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις» στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και ειδικά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να κατανοήσουν ποιες είναι οι ευθύνες τους».
Η Τουρκία από την πλευρά της διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δε θα επιτρέψει την εγκατάσταση του κουρδικού ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία και τη δημιουργία «απειλής» εναντίον της χώρας.
Ρόλο στις εξελίξεις αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο «φυγάς» της Δαμασκού, πρώην διοικητής μεραρχίας στην Προεδρική Φρουρά, στρατηγός Μανάφ Τλας, ο οποίος είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Μ. Τλας ανέφερε ότι σχεδιάζει οδικό χάρτη «εξόδου της Συρίας από την κρίση» και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί τόσο με «αντικαθεστωτικούς» όσο και μη, αρκεί να επιθυμούν «μία ειρηνική επόμενη μέρα στη Συρία». Η συμμετοχή τους στις εξελίξεις δείχνει σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς παρά το ότι η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Βικτόρια Νιούλαντ απέφυγε να επιβεβαιώσει επαφές με τον Μ. Τλας, ωστόσο δήλωσε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις θέσεις του.
Με αφορμή την προπαγάνδα για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Ασαντ εναντίον ξένων δυνάμεων ή και «αντικαθεστωτικών», το Ισραήλ - του οποίου ο ρόλος τρομοκράτη στην περιοχή είναι σαφής - αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, σε περίπτωση που τα χημικά όπλα περάσουν όπως λέει στα χέρια της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι τότε θα αντιδράσει με τον πιο σκληρό τρόπο.
Πλήρως ενταγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με στόχο τη Συρία δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη για βαθύτερη εμπλοκή δίνοντας αέρα, γη και θάλασσα για την προετοιμασία και την εκδήλωση μιας ενδεχόμενης επίθεσης.
Στο «αντίπαλο μπλοκ» η Ρωσία
Στον αντίποδα, υπερασπιζόμενη τα δικά της συμφέροντα, η Ρωσία, που διατηρεί στην πόλη Ταρτούς της Συρίας τη μοναδική της ναυτική βάση στη Μεσόγειο, καταγγέλλει τους «Δυτικούς» εταίρους της στον ΟΗΕ ότι στηρίζοντας την «αντιπολίτευση» υποδαυλίζουν τη βία, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές τους ισοδύναμες με στήριξη της «τρομοκρατίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στις δηλώσεις της Αμερικανίδας ομολόγου του, Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η δράση των ενόπλων της αντιπολίτευσης, ώστε τα εδάφη που καταλαμβάνει «να γίνουν παράδεισος για τους αντικαθεστωτικούς», υπογράμμισε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι μεθοριακές πύλες που φέρονται να κατελήφθησαν από αντικαθεστωτικούς, τελικά πέρασαν στα χέρια ομάδων «που συνδέονται άμεσα με την "Αλ Κάιντα"», καλώντας τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαντήσουν ποια είναι η θέση τους στο θέμα της Συρίας και τι προσπαθούν να επιτύχουν στη χώρα αυτή. Η θέση της Ρωσίας ενισχύεται και από δημοσιεύματα που υπογραμμίζουν τη δράση μουτζαχεντίν της «Αλ Κάιντα» στη Συρία, οι οποίοι εμφανίζονται ως «αντικαθεστωτικοί», σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ δηλώσεις για τη δράση μουτζαχεντίν στη Συρία έχει κάνει και το Ιράκ.
Η Ρωσία καταγγέλλει την ΕΕ και τις ΗΠΑ για μονομερείς ενέργειες, αντίθετες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα είναι υπέρ του σχεδίου του Κόφι Ανάν και των συμφωνιών της Γενεύης, όπως περιγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν, με βασική αρχή ότι «οι Σύροι πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν».
Παράλληλα με το εκρηκτικό κλίμα στο διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται και οι πολεμικές συγκρούσεις, με επίκεντρο το Χαλέπι, το οικονομικό κέντρο της χώρας, με πληροφορίες να αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς. Το Χαλέπι αξιοποιείται και σε επίπεδο προπαγάνδας, καθώς εμφανίζεται ως «η μητέρα των μαχών», με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για «επικείμενη σφαγή» αμάχων από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Το Χαλέπι φαίνεται ότι έχει επιλεγεί για να παίξει το ρόλο του προπυργίου, κάτι αντίστοιχο με αυτό της Βεγγάζης στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη.
Η Συρία είναι ξεκάθαρα εδώ και καιρό στο επίκεντρο του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας της, καθώς συνδέεται με το ενεργειακά «πολύτιμο» Ιράν, με μοναδικό στόχο, στα προσχήματα που εφευρίσκονται, την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς τους. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ενισχύονται, προμηνύοντας επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς.

Α. Φ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οι λαοί να ματαιώσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Επιστολή στην Κάθριν Αστον, Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, με την οποία καταδικάζει την επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Συρία, που δημιουργεί προϋποθέσεις για γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή, έστειλε την περασμένη βδομάδα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης υπογραμμίζουν ότι «ο σκληρός ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη διασφάλιση επιρροής και γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, ανεβάζει την ένταση και δημιουργεί προϋποθέσεις για γενικευμένη σύρραξη».
Οπως τονίζουν, «η πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι εκρηκτικές αντιθέσεις με δυνάμεις που διεκδικούν ρόλο στην περιοχή, όπως της Ρωσίας και της Κίνας, η εμπλοκή αντιλαϊκών καθεστώτων της περιοχής που φιλοδοξούν να εκπληρώσουν αναβαθμισμένο ρόλο, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία, φέρνουν πιο κοντά την προοπτική της γενικευμένης σύγκρουσης και ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης, όπως στη Λιβύη, ενάντια στη Συρία και στο Ιράν. Στα επικίνδυνα αυτά σχέδια εμπλέκεται άμεσα και η Ελλάδα, κυρίως λόγω της στρατηγικής σημασίας της Αμερικανο-ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας και της προθυμίας της ελληνικής συγκυβέρνησης να συμμετέχει στους εγκληματικούς σχεδιασμούς εναντίον των λαών της περιοχής».
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταλήγει: «Οι εξελίξεις στη Συρία είναι αποκλειστικά υπόθεση του λαού της, που είναι ο μόνος υπεύθυνος να αποφασίσει για το μέλλον του και την πορεία της χώρας του» και «καλεί το λαό μας να εκδηλώσει πολύμορφα την αλληλεγγύη του με τους λαούς της περιοχής που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να σύρουν σε σφαγή. Να δυναμώσει την πάλη του για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που αποτελεί την πιο πολύτιμη συνεισφορά για το ειρηνικό μέλλον και τη λαϊκή ευημερία στην ευρύτερη γειτονιά μας».