Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κόβει εφημερίες σε βάρος των ασθενών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Σε δεύτερη μοίρα οι ανάγκες των ασθενών

Προγράμματα σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κονδύλια του προϋπολογισμού και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες για ασφαλείς εφημερίες στα νοσοκομεία που θα παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ασθενείς, ζητά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
«Καλείστε όπως δώσετε εντολή στους Διοικητές των νοσοκομείων εποπτείας σας, τα προγράμματα των εφημεριών των ιατρών από τον Ιούλιο 2012 και κάθε μήνα να ανταποκρίνονται στο ύψος της εγκεκριμένης πίστωσης και να σας τα υποβάλλουν προς έλεγχο και προέγκριση» αναφέρει ο υπουργός Υγείας στο έγγραφό του (19/7/2012) προς τους διοικητές των ΥΠΕ και τονίζει: «Η ύπαρξη οποιασδήποτε υπέρβασης της μηνιαίας εγκεκριμένης πίστωσης, καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή του προγράμματος εφημεριών από την οικονομική υπηρεσία του κάθε νοσοκομείου, όπως ορίζεται στην παρ. 5γ. του υπ' αριθμ. 2/31643/18-4-2012 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς τη συνολικά για το σκοπό αυτό διατιθέμενη πίστωση από το υπουργείο Υγείας, και την ανασύνταξη της κατάστασης πληρωμής της σχετικής δαπάνης δεδομένου ότι, όπως έχει γνωστοποιηθεί, δεν θα διατεθούν για το σκοπό αυτό συμπληρωματικές πιστώσεις, κατά το τρέχον οικονομικό έτος».

Στον προϋπολογισμό του 2012 ενεγράφησαν στην αρχή 370 εκατ. ευρώ - αντί των 450 εκατ. ευρώ που ήταν η μετριότερη εκτίμηση, για να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Στα πλαίσια των περικοπών τελικώς εγκρίθηκαν 317 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.
Το αποτέλεσμα είναι και οι πληρωμές των εφημεριών, μέχρι τα επιτρεπόμενα πλαφόν, για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη - όπου αυτές έγιναν - καλύφθηκαν με κρατικά κονδύλια μόνο σε ποσοστό 80% και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν είτε από ίδια έσοδα των νοσοκομείων είτε από κονδύλια της υγειονομικής περιφέρειας. Μάλιστα, το ΓΛΚ αναγκάστηκε να εκδώσει και διορθωτική εγκύκλιο για το θέμα των πληρωμών εφημεριών με ίδια έσοδα. Αλλωστε και ο υπουργός Υγείας αναγνωρίζει στο έγγραφό του ότι «προκύπτει τεράστιο πρόβλημα στην καταβολή των εφημεριών των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2012». Ωστόσο, επιμένει στη λογική των επικίνδυνων, για ασφαλή προγράμματα, περικοπών.
Στρατιωτική διαταγή διοικητή... νοσοκομείου!
Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής αποφάσισαν και συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και την αποχή τόσο από το τακτικό ωράριο όσο και από τις εφημερίες, γιατί είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες 6 μηνών. Επίσης μαζί με τους ειδικευμένους και τους επικουρικούς συναδέλφους τους κατάγγειλαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι με τις εφημερίες που τους «επιβάλλονται, υπερβαίνουν κατά πολύ το νόμιμο αριθμό ωρών και δεν καταβάλλονται ή καταβάλλονται εν μέρει».
Η απάντηση ήρθε ήρθε από το διοικητή Ηρακλή Χατζηνέστωρο με δικαστικό κλητήρα ο οποίος επέδωσε στους γιατρούς την «εντολή» του - όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος το έγγραφό του. «Σας κοινοποιούμε, αναφέρει, το πρόγραμμα εφημέρευσης του νοσοκομείου και καλείσθε όπως παρουσιαστείτε κανονικά και με βάση το πρόγραμμα να καλύψετε κανονικά το τμήμα που εφημερεύετε. Η παρούσα αποτελεί εντολή και τούτο καθ' όσον κρίνεται από τη Διοίκηση ότι υπάρχει διακινδύνευση της υγείας και της ζωής των προσερχομένων πολιτών - ασθενών».
Απάντηση έδωσε η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου Κομοτηνής με ανακοίνωσή στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Τα διλήμματα περί δημοσίου συμφέροντος, ασφάλειας των ασθενών και ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου, θα πρέπει να τίθενται σε αυτούς που τα δημιούργησαν και είναι οι μοναδικοί που έχουν τη δυνατότητα άμεσης επίλυσής τους. Γιά την διάλυση του ΕΣΥ που συστηματικά μεθοδεύεται από την κυβέρνηση κατ' επιταγή των ..."εταίρων" μας, ουδεμία ευθύνη έχουν οι γιατροί και οι ασθενείς, οι οποίοι είναι τα θύματα».
Κλιμακώνουν οι γιατροί σε Μακεδονία - Θράκη
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Μακεδονία και τη Θράκη, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού αλλά και στην πολύμηνη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές κλπ) του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών (για τους γιατρούς) και υπερωριών (νοσηλευτές, τεχνικοί απλήρωτοι από τον Απρίλη). Οι ειδικευόμενοι γιατροί, από χτες ξεκίνησαν και επίσχεση εργασίας. Οπως κατήγγειλαν, αδυνατούν να βγάλουν το πρόγραμμα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά. Επίσης κατήγγειλαν τη μείωση των κλινών από 800 σε 650, την αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων και το κλείσιμο κλινικών (Β' Παθολογική, Β' Καρδιολογική κλπ).
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν σήμερα στις 10 το πρωί, οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, που θα γίνει στην πύλη του νοσοκομείου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, θα ενημερώσουν τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ελλείψεις προσωπικού και υλικών, απλήρωτες εφημερίες 4 μηνών κλπ). Ταυτόχρονα έχουν προαναγγείλει ότι θα προχωρήσουν και σε κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης.
Στο μεταξύ σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν από την επόμενη εβδομάδα οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών που ήδη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Επίσης σχεδιάζουν να καταθέσουν στην Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την επικίνδυνη λειτουργία του νοσοκομείου. Στόχος των γιατρών είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις να γίνουν σε συντονισμό με τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, προκειμένου να βρεθεί στο επίκεντρο της πάλης του λαού η αντίσταση στην πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας.
Οι γιατροί απαιτούν άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και να μην υποβαθμιστούν άλλο οι υπηρεσίες Υγείας. Καλούν το λαό να παλέψει μαζί τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους τους πολίτες. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑμΕΑ
Επικοινωνιακά τρικ και επανεξετάσεις
Με επικοινωνιακά τρικ επιχειρεί η συγκυβέρνηση να προσπεράσει τη στάση πληρωμών στα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και των χρονίως πασχόντων που έχουν να πληρωθούν μέχρι και τέσσερις μήνες.
Ετσι το ΙΚΑ ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα του ελέγχου των επιδομάτων τυφλότητας αναφέροντας πως «διαπιστώθηκε ότι το 60% των εξετασθέντων δεν ήταν πρακτικά τυφλοί και επομένως δεν έπρεπε να λαμβάνουν επίδομα τυφλότητας». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δέκα νομούς, επαναλαμβάνοντας έτσι τις εικόνες ντροπής και βαρβαρότητας σε βάρος βαριά αναπήρων της Χίου, οι οποίοι ήταν παρατημένοι καταγής περιμένοντας στην ουρά των εξωτερικών ιατρείων του ΙΚΑ να εξεταστούν.
Μια απάντηση σε αυτή τη βαρβαρότητα έδωσε η διευθύντρια Οφθαλμολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Χίου, Λεμονιά Ζερβούδη - Βαρκάρη, που υπέγραψε τις περισσότερες γνωματεύσεις: «Η τεκμηρίωση της απόλυτης τυφλότητας από τη μερική σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά δύσκολη, και "ένα κλικ" προς τα πάνω ή προς τα κάτω μπορεί να αποβεί σε βάρος του εξεταζόμενου, γι' αυτό πρέπει η όποια αμφιβολία να αποβεί υπέρ του. Η ενδελεχής εξέταση των αμφιβόλων περιστατικών γίνεται στην Αθήνα, όπου οι εξεταζόμενοι λόγω ηλικίας και οικονομικής αδυναμίας, αρνούνται να μεταβούν, οπότε με βάση την επιστημονική μου τεκμηρίωση, το αίσθημα δικαίου και τον ανθρωπισμό, δεν μπορούσα με απόλυτη βεβαιότητα να του στερήσω το επίδομα αυτό».