Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Όχι μονομερείς κινήσεις, θέλουμε χρόνο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μάρτιν Σουλτς - Σχόλιο του ΚΚΕ

Χρόνο για τη διαβούλευση με τους δανειστές ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν μονομερείς κινήσεις.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.
Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «χρήσιμη και εποικοδομητική» συνάντηση που «συμβάλλει σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης». Αφού δήλωσε ότι θα σταματήσει η ανάρμοστη σχέση της οικονομικής ολιγαρχίας με το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε, στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους των συζητήσεων με τους δανειστές.


Διαβεβαίωσε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης» και «σχέδιο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη». Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι δέσμευση-κλειδί για την έναρξη των συζητήσεων, όπως έχουν διαμηνύσει ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός -αποφεύγοντας τη λέξη διαπραγμάτευση- δήλωσε πως «διαβουλευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να βρεθεί μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Πρόσθεσε ότι η διαβούλευση αυτή «χρειάζεται χρόνο».

Οι δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς
«Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, ενώ κάποια άλλα χρήζουν περαιτέρω συζήτησης», ανέφερε ο Μάρτιν Σούλτς και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν μονομερείς πράξεις στα θέματα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας «δεν το αντιμετωπίζετε μέσω μονομερών πράξεων ούτε με επιμονή, αλλά το αντιμετωπίζετε στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους εταίρους σας κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε «βεβαίως και πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα συνοδεύονται και με διαφωνίες, αυτό ίσως έγινε και κάπου αισθητό και στη δική μας συνάντηση, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους».
Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και αυτός «στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας», λέγοντας ότι «γνωρίζουμε όλοι μας πως στην Ελλάδα απλοί άνθρωποι εκλήθησαν να καταβάλουν το τίμημα και οι πολύ πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό».

Γνωστοποίησε επίσης ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι είναι ευγνώμων που ο Αλέξης Τσίπρας του παρουσίασε τις θέσεις του και πρόσθεσε ότι «και για αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δρομολογήσει διάλογο με τους εταίρους της».

Έκλεισε τις δηλώσεις του με την ελπίδα ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή της θα παραμείνει στο δρόμο της συνεργασίας.

Σχόλιο του ΚΚΕ
«Όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς, η ΕΕ και οι θεσμοί της είναι οι κατεξοχήν προστάτες της "οικονομικής ολιγαρχίας" και υπεύθυνοι για όσα ζει ο ελληνικός λαός», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.