Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Φτωχό για το λαό, γενναιόδωρο για το κεφάλαιο το κυβερνητικό του πρόγραμμα

Πομφόλυγες για το λαό περί μικρού υπουργικού συμβουλίου και πάταξης της διαφθοράς, αλλά ξεκάθαρες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για στήριξη της κερδοφορίας του και διαπραγμάτευση του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν προς τούτο πόροι εντός των πλαισίων της ΕΕ, περιελάμβανε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ του Σαββάτου.
«Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών, στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια», ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας θέτοντας ως στόχους τη διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους του χρέους, και την εξασφάλιση περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή του.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε δεν ήταν παρά επανάληψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που παγιώνεται παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς ότι θα ήταν ένα πρόγραμμα για το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που δεν απαντάει σε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα των λαϊκών νοικοκυριών. Ένα πρόγραμμα που όχι μόνο δεν εγγυάται ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών -ούτε λόγος για ανάκτηση των απωλειών τους- αλλά περιορίζεται σε παρεμβάσεις για εξαθλιωμένους, όπως τα κουπόνια σίτισης. Παράλληλα, παίζοντας άθλιο παιχνίδι με τα 2 εκατομμύρια των ανέργων, υπόσχεται 300.000 θέσεις εργασίας -σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή- με τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.
Από την άλλη βεβαίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ξεκάθαρος, όσον αφορά στη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Υποσχέθηκε στο κεφάλαιο ρύθμιση χρεών και δανείων, αλλά και ζεστό χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε, μάλιστα, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρημάτων στις τσέπες του κεφαλαίου.