Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Ψίχουλα για τον λαό - «αμοιβαία επωφελείς» διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο

Έχοντας τις «ευλογίες» του κεφαλαίου και στο φόντο των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ για την τόνωση των επενδύσεων με τη διοχέτευση κεφαλαίων στους μονοπωλιακούς ομίλους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κινήθηκε στην προεκλογική λογική των χαμηλών απαιτήσεων για τα λαϊκά στρώματα.

Ως προτεραιότητα της νέας συγκυβέρνησης αστικής διαχείρισης, έθεσε την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας με βάση το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», και τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας ώστε να αρχίσει να «λειτουργεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Μάλιστα έκανε λόγο για έναρξη της μεταρρύθμισης για ένα κράτος «αποτελεσματικό», το οποίο βεβαίως θα είναι αποτελεσματικότερο εργαλείο για την εφαρμογή των απαιτήσεων ΕΕ - μονοπωλίων και την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.


Σε ό,τι αφορά στο χρέος υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια νέα διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής λύση», κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατεθεί το νέο σχέδιο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και ένα τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις, τα οποία είναι εναρμονισμένα στη στρατηγική της ΕΕ και στο «σύμφωνο σταθερότητας», αφού όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύουν στη δημιουργία ισοσκελισμένων προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα και χωρίς ανέφικτα πλεονάσματα, αποδεχόμενος δηλαδή όλες τις αντιλαϊκές ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με την επίτευξη αυτών των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».
Οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί», για όλα τα επόμενα χρόνια, θα διαμορφωθούν σε συνθήκες παραπέρα μείωσης της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, ανάπτυξης νέων «επενδυτικών εργαλείων», νέο ΕΣΠΑ, «πακέτο Γιούνκερ», κ.ά.

Ο πρωθυπουργός επαναδιαβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση δεν θα πάει σε ρήξη με τους εταίρους, ενώ καλλιέργησε την αυταπάτη τής αλλαγής του διεθνούς κλίματος και των συμμαχιών με άλλες καπιταλιστικές χώρες, «που θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη δική της ατζέντα στο ευρωπαϊκό τραπέζι».

Αναφερόμενος στις επικείμενες επισκέψεις Σούλτς - Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις μαζί τους «θα είναι χρήσιμες και παραγωγικές», τονίζοντας ότι όσα πρέπει να γίνουν πρέπει να γίνουν με διάλογο και κοινωνική συναίνεση, την οποία εγγυήθηκε απέναντι στα μονοπώλια, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα την αναζητά «βήμα το βήμα».