Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ

Συνεχείς είναι οι διαβεβαιώσεις που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματούχους της ΕΕ, σε εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων και στον ξένο Τύπο ότι θα τηρήσει μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης συναντήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Σουλτς «τόνισε στον Δ. Παπαδημούλη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρεί, όπως έχει θεσμική υποχρέωση, στάση αυστηρής ουδετερότητας απέναντι στις ελληνικές εκλογές και χαρακτήρισε ''επικίνδυνη ανοησία, επιζήμια για την Ευρωζώνη'' τη συζήτηση περί Grexit».


Ο Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle», διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται έναντι των «δανειστών» να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι οι κορόνες περί «σκισίματος του μνημονίου» έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού, ανέφερε ότι το κόμμα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που υπάρχουν και ψελλίζει κάτι περί «συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης».

Όμως αυτή η «επαναδιαπραγμάτευση» θα αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και δεν θα αποκλείει τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, αφού σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη θα έχει τρεις άξονες: «Βιώσιμο χρέος», «αντικατάσταση του μνημονίου» (σ.σ. όχι κατάργηση) και «ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο Γ. Σταθάκης αναμάσησε ορισμένα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ για να αποδείξει ότι τάχα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας». Ταυτόχρονα, όμως, καθησύχασε την αστική τάξη ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παροχή για νοικοκυριά που είναι πάνω από 800 ή 900 ευρώ το μήνα».

Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε επίσης ότι από το 2012 το κόμμα του είναι «σταθερά προσανατολισμένο» στην ΕΕ και στο ευρώ, ενώ τάσσεται με εκείνο το μπλοκ των αστικών πολιτικών δυνάμεων που θέλει ένα μείγμα διαχείρισης πιο «αναπτυξιακό», για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ταυτισμένο κατά των πολιτικών λιτότητας και δεν στρέφεται κατά της Ευρώπης ή κατά του ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.