Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Κατηγορούμενος ο πρώην δήμαρχος Ραχών Ικαρίας γιατί δεν μίσθωσε παραλία σε ιδιώτη!

Στον εισαγγελέα καλούνται να παρουσιαστούν οι πρώην δήμαρχος, αντιδήμαρχο και ένας δημοτικό σύμβοςλος Ραχών Ικαρίας που είχαν εκλεχτεί με τη στήριξη του ΚΚΕ, γιατί αρνήθηκαν να μισθώσουν αιγιαλό και παραλία σε ιδιώτη που ήθελε να τοποθετήσει καθίσματα και ομπρέλες καθώς και να λειτουργήσει τροχήλατο αναψυκτήριο!  Ο Δήμος θα εισέπραττε το 20% επί των εσόδων από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δημότες θα έπρεπε να πληρώνουν για το δικαίωμα στην κολύμβηση σε αυτή την περιοχή. Αντί αυτού, ο Δήμος διέπραξε το «επαχθές έγκλημα» να τοποθετήσει καθίσματα και ομπρέλες τις οποίες οι δημότες χρησιμοποιούσαν δωρεάν.

Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Σάμου, απέστειλε στους παραπάνω κλητήριο θέσπισμα με το οποίο τους κατηγορεί ότι δεν εφάρμοσαν την αριθμ. 1038460/2439/Β0010/15.4.2009 ΚΥΑ των υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας πρωτοστάτησε στις εκλογές του 2010 ώστε ο Καλλικρατικός πλέον Δήμος Ικαρίας να μην έχει κομμουνιστή δήμαρχο. Το ίδιο έκαναν στο δεύτερο γύρο και σε αγαστή συνεργασία οι δημοτικές παρατάξεις που στήριζαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι Οικολόγοι Πράσινοι, και τα κατάφεραν αφού για λίγες εκατοντάδες ψήφων ο υποψήφιος κομμουνιστής Δήμαρχος έχασε το Δήμο Ικαρίας.
Στον σημερινό Δήμο Σαρωνικού που έχει Δήμαρχο που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ η «αξιοποίηση» του αιγιαλού και της παραλίας γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Τον Απρίλη του 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού υλοποιώντας την ίδια Υπουργική Απόφαση ανέθεσε τη μίσθωση αιγιαλού και παραλίας που του είχε παραχωρήσει η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) στη περιοχή της Αναβύσσου.
Η διαφορά μεταξύ της ΕΤΑ, που εκμεταλλεύονταν αυτές τις παραλίες και του Δήμου Σαρωνικού είναι ότι η πρώτη εισέπραττε ετήσια μισθώματα 21.000 ευρώ ενώ ο δεύτερος εισέπραττε ετήσια μισθώματα 30.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς είναι ότι οι δημότες πλήρωναν μεγαλύτερο εισιτήριο για να έχουν πρόσβαση στη παραλία.
Αυτή είναι μια διαφορά στη διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας μεταξύ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των λοιπών δημοτικών παρατάξεων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζοντας την πλειοψηφία του οργάνου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) τον περασμένο Γενάρη έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κάνοντας έκκληση να επιταχύνουν τις διαδικασίες παραχώρησης των παραλιών στους κατά τόπους δήμους ώστε όπως ανέφερε: «Να μην προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις το καλοκαίρι του 2014».
Η συγκυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και εξέδωσε την αριθμ. Δ10Β1027032ΕΞ2014/1033/11.2.2014 ΚΥΑ με τίτλο «Απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παράχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ Α’ βαθμού».
Το ζήτημα είναι τι πολιτικές θα ασκηθούν; Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η απάντηση είναι προφανής. Η ρήξη με την ανωτέρω ΚΥΑ είναι σαφής ανεξάρτητη της τρομοκρατίας που θα εξαπολύσουν οι διάφοροι (Υπουργοί, Γεν. Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εισαγγελείς κλπ).