Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Στο στόχαστρο της ΕΕ και η νεολαία

Η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα βάρδια της εργατικής τάξης, αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης. Μια γενιά που δεν θα γνωρίζει δικαιώματα, σταθερή δουλειά και με μισθούς πείνας. Την θέλουν στην εργασιακή περιπλάνηση από κλάδο σε κλάδο, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της ΕΕ, ζητιανεύοντας θέσεις «απασχολησιμότητας». 

Για να διευκολύνουν αυτή τη διαρκή «κινητικότητα των νέων», προωθούν την καθιέρωση «κάρτας νέων σε κίνηση»


Η ΕΕ θέλει να αντικαταστήσει τη μόρφωση και τη συγκροτημένη εκπαίδευση με «δεξιότητες», «κατάρτιση», «διά βίου μάθηση» και δομές «άτυπης εκπαίδευσης», δηλαδή δεξιότητες μιας χρήσης που να ανταποκρίνονται στις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου. 

Για τους σκοπούς αυτούς προωθείται η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων και την παραπέρα απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων: Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και το «ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων», σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του προγράμματος «Erasmus για όλους».
 
Αυτά προορίζονται να αντικαταστήσουν τις συγκροτημένες σπουδές σε επιστημονικά αντικείμενα και να βάλουν τους νέους σε ένα κυνηγητό «σεμιναρίων», «καταρτίσεων» κλπ., που θα τους προσθέτει δήθεν «προσόντα» και «δεξιότητες», στην πραγματικότητα όμως θα είναι αμόρφωτοι και επιδεκτικοί στη χειραγώγηση από την αστική ιδεολογία. 

Με το πρόγραμμα «Erasmus για όλους» (συνέχεια του ευρωενωσιακού προγράμματος κινητικότητας φοιτητών «Erasmus») προωθούν την ενίσχυση των αναδιαρθρώσεων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τη χειραγώγηση των συνειδήσεων και την υποταγή φοιτητών - εκπαιδευτικών - ερευνητών στις αξίες της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική αγορά. Για την εξασφάλιση φτηνού «ανακυκλώσιμου» εργατικού δυναμικού στα μονοπώλια, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί και θα αξιολογεί το βαθμό εφαρμογής της αντιδραστικής «Συνθήκης της Μπολόνια» και θα ενισχύει τη «διά βίου μάθηση». 

Η εφαρμογή του «Erasmus για όλους» βάζει τις προϋποθέσεις για την κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Προβλέπει να δίνονται εγγυήσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την «παροχή» δανείων προς τους φοιτητές, ανοίγοντας το δρόμο για την εισαγωγή διδάκτρων από τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Δημιουργεί ιδεολογικούς μηχανισμούς για την αναπαραγωγή και την προάσπιση των ευρωενωσιακών αξίων, των αξιών του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, χρηματοδοτώντας προγράμματα σε πανεπιστήμια, τμήματα και έδρες που προπαγανδίζουν την «πολιτική ολοκλήρωση» της ΕΕ, το αντιλαϊκό ευρωενωσιακό οικοδόμημα.

Προγράμματα «Πρωτοβουλία για την Ανεργία των Νέων», «Εγγύηση για τη Νεολαία» και «Συμμαχία για τη Μαθητεία»

Ταυτόχρονα η ΕΕ και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου ανησυχεί για τους κινδύνους κοινωνικής έκρηξης που εγκυμονεί η τεράστια αύξηση της ανεργίας των νέων, που πλήττονται σκληρά από την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η ανεργία των νέων μεταξύ 15-24 ετών στην ΕΕ βρίσκεται στο 22,7%, 5,5 εκατομμύρια νέοι άνεργοι και 7,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 που είναι εντελώς εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Στις 5/12/2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου «Εγγύηση για τη Νεολαία» ένα σχήμα με στόχο να προσφέρεται στους νέους κάτω των 25 δουλειά ή συνέχιση της εκπαίδευσής τους ή κατάρτιση μέσα σε 4 μήνες από τότε που τελειώνουν την επίσημη εκπαιδευτική διαδικασία ή από τότε που έμειναν άνεργοι.

Το σχέδιο προβλέπει ένα σχήμα που θα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, που ουσιαστικά θα καταλήγει στην ενίσχυση του κεφαλαίου.

Δεν πρόκειται βέβαια για καμία «εγγυημένη» θέση σταθερής και μόνιμης δουλειάς, αλλά για ανακύκλωση της ανεργίας με: α) Ψευτοκατάρτιση ή παροχή δεξιοτήτων μιας χρήσης, ανάλογα με τις μονοπωλιακές ανάγκες από διάφορες ΜΚΟ ή φορείς που θα δημιουργούνται μέσω ΣΔΙΤ. β) Παροχή ζεστού χρήματος στις επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων εργαζομένων, όπως επιδότηση ή απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδότηση μέρους του μισθού των νέων εργαζομένων κλπ. γ) Ένταση της εκμετάλλευσης των νέων στο όνομα της εύρεσης δουλειάς, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα (εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά). δ) Διαρκή περιπλάνηση των νέων εργαζομένων σε αναζήτηση θέσεων «απασχολησιμότητας» (κακοπληρωμένη και προσωρινή δουλειά).

Στην πραγματικότητα το σχήμα αυτό δεν είναι καινούργιο. Εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τόσο από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (μειωμένος βασικός μισθός για τους νέους έως 25 χρονών στο 70-80% του κατώτατου βασικού μισθού, δουλεμπορικά γραφεία για προσωρινή απασχόληση σε Τοπική Διοίκηση κλπ., με μισθούς πείνας, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.). 

Πρόκειται για πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων, που τους παρέχει φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς κανένα εργασιακό - κοινωνικό δικαίωμα και από πάνω τα επιδοτεί κιόλας για την πρόσληψή του, επιφέροντας ταυτόχρονα πλήγμα σε τμήματα της εργατικής τάξης με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, που θα απολύονται μαζικά για να αντικατασταθούν με υπερεκμεταλλευόμενους νέους εργάτες. 

Η προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές. Στην προπαγανδιστική εκστρατεία της ΕΕ εντάσσονται το Συνέδριο για τη Νεολαία, που θα οργανώσει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, στα μέσα Μάρτη 2014 στη Θεσσαλονίκη και το Συνέδριο για τη Νεολαία που οργανώνει το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το Μάη του 2014.