Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Κίνδυνος για τους λαούς η καταστροφή χημικών όπλων στη Μεσόγειο

Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, σε σχόλιό της σχετικά με την απαντητική επιστολή της Κάθριν Άστον για την καταστροφή χημικών όπλων στη Μεσόγειο, επισημαίνει τα εξής:
«Η Ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Άστον, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα γίνει σε πλοίο των ΗΠΑ, στη Μεσόγειο, σε απάντησή της, στις 27/3/2014, στην επιστολή καταγγελίας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Στη σχετική επιστολή της, η Κ. Άστον, αν και σκόπιμα αρνείται να απαντήσει πού θα γίνει η καταστροφή των χημικών της Συρίας, ομολογεί ότι η μεταφόρτωση των πιο επικίνδυνων χημικών «Προτεραιότητας 1» θα γίνει στο Ιταλικό λιμάνι της Καλαβρίας Gioia Tauro, δηλαδή ότι η καταστροφή τους θα γίνει εν πλω στη Μεσόγειο, αποκρύπτοντας όμως το ακριβές γεωγραφικό στίγμα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι η καταστροφή τους θα γίνει ανοιχτά της Κρήτης. Παρακάτω, στην επιστολή της, η Κ. Άστον αναφέρει ότι η καταστροφή των χημικών «Προτεραιότητας 2» έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα γίνει με αποτέφρωση, αποφεύγοντας και πάλι να προσδιορίσει πού θα εναποτεθούν ή απορριφθούν τα λύματα.

Οι ισχυρισμοί της Κ. Άστον για την τεχνογνωσία των ΗΠΑ ή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην καταστροφή χημικών όχι μόνο δεν καθησυχάζουν κανέναν, αντίθετα επιτείνουν στο έπακρο τις ανησυχίες των λαών της περιοχής.

Σημειώνουμε ότι στην επιστολή που απέστειλε σήμερα, 28-3-2014, προς φορείς της Κρήτης, ο Αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος παραδέχεται ευθέως ότι η καταστροφή των χημικών της Συρίας θα πραγματοποιηθεί εν πλω στην Μεσόγειο, σε πλοίο των ΗΠΑ, αποκρύπτοντας επιπλέον και αυτός το ακριβές στίγμα. Οι προφάσεις που επιστρατεύει ο Ε. Βενιζέλος είναι πέρα για πέρα αστήρικτες, ενώ οι διαβεβαιώσεις που επικαλείται είναι χωρίς αξία, δεν παρέχουν καμία εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που μαζί με την ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την επιχείρηση αυτή, είναι τεράστιες. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συμμετέχει πρόθυμα σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, εμπλέκοντας το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους, προκειμένου να διεκδικήσει για την ελληνική αστική τάξη αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και συμμετοχή στη ιμπεριαλιστική λεία από τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών τρίτων χωρών και την εκμετάλλευση των λαών τους. Ο κίνδυνος η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η περιοχή της Κρήτης να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την δημόσια υγεία και τεράστιας έκτασης καταστροφή του περιβάλλοντος είναι άμεσος.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι εχθρός των λαών, όπως και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της. Η δράση της ΕΕ και η πολιτική της υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος της ζωής των λαών.

Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσογείου και της περιοχής της Κρήτης, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού».

Επισυνάπτονται η επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη και η απάντηση της Κ. Άστον.