Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου του τοπ. Σύμβουλου Κωμιακής εκλεγμένου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννη Κορρέ



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ                                                                                                                                                                    Συμβ. Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας

Δελτίο Τύπου
Το Σάββατο 29/3/2014 πραγματοποιήθηκε τοπικό συμβούλιο με θέματα:
«Διαχείριση Ξενώνα Κωμιακής » το οποίο έγινε ύστερα από αίτημα των φορέων και «Έγκριση γεώτρησης στη θέση Κάψαλο».
Για το πρώτο θέμα εμείς καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση:

·         Ζητάμε από το Δήμο τη διαχείριση του ξενώνα να την έχει το Τοπικό Συμβούλιο, στο οποίο να ασκείτε έλεγχος από την τοπική κοινωνία και τους φορείς. Τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την λειτουργία και τις ανάγκες του χωριού.


·         Καθιστούμε τη Δημοτική Αρχή υπεύθυνη για τυχόν λεηλασίες και φθορές που γίνονται στο χώρο αφού παραμένει ανεξέλεγκτα ανοιχτός.

·         Η Δημοτική Αρχή να προστατέψει το χώρο και να φροντίσει για τη συντήρησή του.

·         Να υπάρχει μέριμνα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα με οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.

·         Οι μισθωτοί (δάσκαλοι, γιατροί, παπάδες) που διαμένουν κατά καιρούς μέσα στο χώρο όπως και οι επισκέπτες να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ώστε να καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα (καθαρισμός του χώρου, θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό).

Η πλειοψηφία του τοπικού συμβουλίου δεν έκανε δεκτή την πρότασή μας παρόλο που την στήριξαν όλοι οι φορείς του χωριού που ήταν παρόντες στο συμβούλιο.     

Η ευθύνη όλων που στηρίζουν τον «Καλλικράτη» είναι μεγάλη, αφού αποτέλεσμα της εφαρμογής του είναι το να μη μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως εκείνες κρίνουν για όφελος των κατοίκων. Αντίθετα τα πάντα παραδίδονται στους ιδιώτες.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:                                                                                         
Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης  είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει στους κατοίκους (με γεωτρήσεις ή με άλλους τρόπους), ποιοτικό και φθηνό νερό γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προσιτό σε όλους. Για το συγκεκριμένο έργο το τοπικό συμβούλιο δεν είχε καμία ενημέρωση πριν εκτελεστεί από τον πρόεδρο, ούτε παρουσιάστηκαν  επίσημα στοιχεία για τη μελέτη του έργου, την πηγή χρηματοδότησης , την απόδοση σε κυβικά. Για όλα αυτά δεν μπορούσαμε να εγκρίνουμε ένα έργο εκ των υστέρων και μάλιστα όταν δεν διευκρινίστηκε αν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα όπως συνηθίζεται και το φορτώσουν στις πλάτες των κατοίκων με επιπλέον επιβάρυνση.  

Καλούμε τον κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του, για τη χρονική περίοδο που προσπαθούν να φτιάξουν κάποια έργα μπαλώματα, (όπως και οι πρόσφατες τσιμεντοστρώσεις  δρόμων που έγιναν επιλεκτικά  χωρίς να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες αφού οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι παραμένουν αδιάβατοι), αλλά και για όλους  που όλα αυτά τα χρόνια και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη» έχουν απαξιώσει τα χωριά και δεν νοιάζονται για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.