Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Με προεκλογικά ψίχουλα θέλει να κρύψει τα σκληρά μέτρα ο πρωθυπουργός

Σε θριαμβολογίες κατέφυγε ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να κρύψει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, πίσω από το πρωτογενές πλεόνασμα και κάποια προεκλογικά ψίχουλα προς πλέον εξαθλιωμένους.

Υποσχέθηκε ενόψει των εκλογών 500 εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1 εκατομμύριο φτωχούς, με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, η επίτευξη του οποίου στηρίχθηκε στις αιματηρές περικοπές δαπανών σε βάρος του λαού. Πρόσθεσε ότι θα δοθούν χρήματα στους ένστολους με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ και πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει μέτρα για τους άστεγους, προαναγγέλλοντας πως θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ στις δομές που τους προσφέρουν στέγη και φαγητό.


Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η του Ιούλη θα μειωθούν κατά 3,9% οι εργοδοτικές εισφορές όπως και οι εισφορές των εργαζομένων. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει νέα μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και είναι πιθανό να σηματοδοτήσει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργήσει το μέτρο και υπολογίζεται σε 700-800 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ και θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα δοθεί το Δημόσιο σε ιδιώτες για την εξόφληση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Πάντως ο πρωθυπουργός απέφυγε ο ίδιος να πει περισσότερα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα και τα μέτρα που περιλαμβάνει, λέγοντας μόνο ότι προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Κατάργηση επιδομάτων προς τους εργαζόμενους
Πέραν της σημαντικής ζημιάς στα ασφαλιστικά ταμεία οι απαλλαγές προς τους εργοδότες θα προέλθουν κυρίως από τις εισφορές προς τον ΟΑΕΔ, όπως και στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που δίνει μέχρι τώρα ο Οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να καταργηθεί το οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όταν αυτό δεν προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ, δηλαδή η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας, μέσω των οποίων καλύπτονταν η διαφορά του εργατικού μισθού από το επίδομα που έδινε το ΙΚΑ για το διάστημα αυτό.

Η μείωση στις τριετίες -που έχουν παγώσει από το 2012- θα επιβληθεί με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα επιβάλλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.

Αναβολή για έξι μήνες πήρε το θέμα των ομαδικών απολύσεων και η πλήρης απελευθέρωση τους. Μέχρι το Φθινόπωρο παραμένει το καθεστώς που διαμορφώθηκε με την τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας κι έπειτα κυβέρνηση και τρόικα θα επανεξετάσουν το καθεστώς με στόχο την κατάργηση της υπογραφής του εκάστοτε υπουργού Εργασίας όταν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις.

Με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για άνοιγμα των αγορών συμφωνήθηκε:
  • Στο γάλα δημιουργείται μια νέα κατηγορία το «γάλα ημέρας» με διάρκεια ζωής 2 μέρες, ενώ θα υπάρχει γάλα χαμηλής παστερίωσης που θα διαρκεί μέχρι 11 μέρες.
  • Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους που είναι στο 33%. Αν εντός 3 μηνών μειωθούν οι τιμές θα διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς αν όχι τότε το θέμα θα επανεξετασθεί με στόχο την πλήρη απελευθέρωση.
  • Στα βιβλία αλλάζουν τα δεδομένα με την ενιαία τιμή. Θα υπάρχει μόνο στην πρώτη έκδοση και αποκλειστικά για τα λογοτεχνικά βιβλία.
  • Το ψωμί θα πωλείται με το ζύγι.
 Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κατανομή του πλεονάσματος
  • 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους και στους πιο οικονομικά αδύναμους.
  • 350 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9%.
  • 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων.
  • 60 εκατ. ευρώ για τις αποφάσεις του μισθοδικείου για τους δικαστικούς.
Σαφώς μεγαλύτερα ποσά προβλέπονται για ιδιωτικές επιχειρήσεις και δανειστές καθώς θα δοθεί:
  • 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των συμφωνημένων.
  • 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους.