Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αγωγό TAP;

-- Τι έλεγε και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή του αγωγού TAP;
Μιλώντας προχτές στην ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του ΙΟΒΕ για τον αγωγό TAP, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Ουζουνίδου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της κατασκευής του αγωγού, έναντι του ανταγωνιστικού «Nabucco West» που παρακάμπτει την Ελλάδα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το ενεργειακό πρόγραμμα TAP είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα και την κοινωνία μας, ένα θέμα που στη μνημονιακή περίοδο που διανύουμε και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον (...) Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Ενέργεια και οι αγωγοί είναι για την οικονομία ό,τι το αίμα και οι αρτηρίες για τον ανθρώπινο οργανισμό αντίστοιχα (...) Για μας είναι θέμα βασικό και προτεραιότητας (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδίδει μεγάλη σημασία στο να καταστεί η χώρα μας επί της ουσίας ενεργειακός κόμβος με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και τους πολίτες κι όχι απλά γεωγραφικός χώρος διέλευσης αγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει ο TAP με επωφελείς όρους για τη χώρα όπως και κάθε άλλο σχέδιο το οποίο θα προσφέρει πλεονεκτήματα στην οικονομία και στην κοινωνία μας». Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την κυβέρνηση στο όραμα της αστικής τάξης να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Θέλει τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες να παίζουν αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση των αγωγών και να μην περιορίζονται στο κατασκευαστικό μόνο κομμάτι. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και την κατασκευή του ΤΑΡ. Τον οποίο στηρίζουν και οι ΗΠΑ. Δεν ήταν όμως πάντα αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, το Φλεβάρη του 2013, όταν υπογραφόταν η τριμερής (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε αμφιβολίες για το έργο.
 
Ελεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του: «Η παρουσία των ΗΠΑ στην σημερινή υπογραφή καθώς και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει θέμα να μην υπάρξει ενδυνάμωση των ενεργειακών μας σχέσεων με τη Ρωσία (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με καμία δεσμευτική υπογραφή της κυβέρνησης εφόσον δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αντιπροσωπείας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, πρώτα να δεσμεύεται η χώρα, όπως σήμερα με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας και στη συνέχεια να έρχεται η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση». Την ίδια μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε την παραπάνω ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κομπρεμί με τους Αμερικανούς, ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν με τον Αμερικανό υφυπουργό Ερικ Ρούμπιν, ο οποίος παραβρέθηκε στην υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό στην Αθήνα! Δεν ξέρουμε αν αυτή η συνάντηση ήταν καθοριστική για να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ νερό στο κρασί του και στις 9 Απρίλη, όταν η διακρατική συμφωνία ήρθε προς έγκριση στη Βουλή, να ψηφίσει «παρών».
Ο εισηγητής του, μάλιστα, Β. Χατζηλάμπρου, είπε στην ομιλία του: «Η κύρωση, την οποία έχουμε μπροστά μας, στην πραγματικότητα είναι η χειρότερη λύση στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει η ελληνική κυβέρνηση, εξαιρουμένης της λύσης βεβαίως να μην περάσει καθόλου ο αγωγός από εδώ (...) Σε κάθε περίπτωση το "παρών" το δικό μας δηλώνει ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε σ' αυτά που έχει ανάγκη η χώρα». Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η Ε. Ουζουνίδου δεν απέφυγε τον πειρασμό να πει δυο καλές κουβέντες παραπάνω για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας στην ημερίδα για τον TAP: «Εντύπωση προξενεί ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, EDF (Γαλλία), ENI (Ιταλία), Wintershall (Γερμανία) συντάσσονται σε ενεργειακά θέματα με τις ρωσικές εταιρείες στην προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων. Μοιάζει περίεργο οι αμερικανικές εταιρείες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την απεμπλοκή της Ευρώπης από τη ρωσική εξάρτηση από την ίδια την Ευρώπη. Η Γερμανία φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις της, προκρίνοντας ειδική σχέση με την Ρωσία, διασφαλίζοντας μέσω του North Stream 60 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου». Δηλαδή, η Γερμανία και άλλες χώρες λοξοκοιτάζουν προς Ρωσία για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «κριτικά» μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα έναν αγωγό για τον οποίο έχουν εκφραστεί θετικά οι Αμερικανοί.