Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
 

Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές ότι θα αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύουν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές, στέλνει η κοινωνική συμμαχία ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ.
 
 Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρεμπόρους να δυναμώσουν την κοινή δράση, να δώσουν από κοινού τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:


«Εργαζόμενοι-ες στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενοι,

Η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), οι μεγαλέμποροι, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια σχεδιάζουν να καταργήσουν την Κυριακή αργία.

Η μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Τη μια λένε ότι για την πτώση του τζίρου φταίνε οι διαδηλώσεις και οι πορείες. Την άλλη ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, περισσότερο χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα αυξηθούν τα κέρδη των καταστημάτων, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμισθεί το κέντρο της Αθήνας.

Στην ουσία κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους λέγοντας πως δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν, ξεχνώντας τους πανάθλιους μισθούς που έχουν διαμορφώσει στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά, την απλήρωτη εργασία που έχουν επιβάλει, τα χαράτσια, τη φοροληστεία.
Κοροϊδεύουν τους μικρέμπορους λέγοντάς τους ότι αν δουλέψουν παραπάνω ώρες θα φύγουν οι καταναλωτές από τα πολυκαταστήματα και θα αυξηθεί δήθεν ο δικός τους τζίρος.

Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Θέλουν να μονοπωλήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Ειδικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συντελεί στην αποδόμηση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ιδιαίτερα πλήττει τις εργαζόμενες γυναίκες που περιμένουν μια μέρα τη βδομάδα να φροντίσουν το σπίτι, να δουν τα παιδιά τους πριν ξεκινήσει ο μαραθώνιος της επόμενης βδομάδας. Η μητρότητα άλλη μια φορά στο στόχαστρο.

Οταν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο απαιτεί οι πολιτικοί του υπάλληλοι νομοθετούν εν ριπή οφθαλμού.

Με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να μεθοδεύσουν ώστε να μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ισχυρίζονται ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας και τα ωράρια - λάστιχο θα ωφελήσουν εργαζόμενους και μικρέμπορους μαζί και θα αποτελέσουν όρο ανάπτυξης.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της και σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο. Πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, "απασχολήσιμοι", άνεργοι.

Oι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της μονοπώλησης της αγοράς από τις πολυεθνικές και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στη μείωση των μισθών και συντάξεων που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Εχουν μεγάλες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γιατί αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών και νόμων που ψήφιζαν είναι τα σημερινά ωράρια.

Εχει μεγάλες ευθύνες και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει με τα απελευθερωμένα ωράρια.

Εχει μεγάλες ευθύνες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) γιατί έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της, το 1997, μαζί με την εργοδοσία, στην απελευθέρωση του ωραρίου που ανοίγει το δρόμο στην εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών.

Εχει μεγάλες ευθύνες η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ γιατί συμφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων 4 ή 6 Κυριακές, ζητάει διάλογο από μηδενική βάση, με τη στάση της συνολικά διευκολύνει την κυβέρνηση.

Στέλνουμε μήνυμα σε κυβέρνηση και πολυεθνικές:

Η Κοινωνική Συμμαχία (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ) θα αντιπαλέψει συνολικά κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύουν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές.

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, άντρες και γυναίκες, να δυναμώσουν την κοινή δράση, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής Σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

6. Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο ανεξάρτητα από χρέη.

7. Σε κανένα σπίτι άνεργου - άνεργης εμποροϋπάλληλου - αυτοαπασχολούμενου - μικρού εμπόρου να μην κοπεί το ρεύμα.

8. Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια (ΔΕΗ- ΕΦΟΡΙΑΣ).

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Αμετακίνητη στην κατάργηση η κυβέρνηση
Σε λίγες μέρες στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις στην τελική μορφή τους
Αποφασισμένη να προωθήσει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εμφανίστηκε και πάλι χτες η κυβέρνηση, με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη να εντάσσουν το μέτρο στη συνολική κυβερνητική παρέμβαση για το «άνοιγμα» των αγορών! Ο υπουργός Ανάπτυξης δε δίστασε να ισχυριστεί ότι το μέτρο είναι υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, προκαλώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμπορους που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τα κυβερνητικά μέτρα! Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, οι «εταίροι» της κυβέρνησης εμφανίζονται να συμφωνούν στις περισσότερες παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, οι οποίες θα κατατεθούν σε λίγες μέρες στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της αγοράς. Η όποια «διαβούλευση» έχει να κάνει με επιμέρους ζητήματα και για τα «μάτια του κόσμου». Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση καυσίμων, την «προστασία» του καταναλωτή, την πρόβλεψη για την αναθεώρηση των αγορανομικών διατάξεων ανά 5ετία, κλπ.

Ο Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε εμμέσως πρόθυμος να συζητήσει τη θέση του «υπουργείου» και συνακόλουθα της ΝΔ όπως είπε, αφού ο ίδιος προέρχεται από αυτό το κόμμα, για το αν θα έχουν τη δυνατότητα να μένουν ανοιχτά τα «μικρά» καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου ή λιγότερες. Συζητά ακόμη και για το αν θα είναι περισσότερες ή λιγότερες από 7 οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα, ένα σημείο για το οποίο -όπως είπε- υπάρχει συνολική συναίνεση! Με λίγα λόγια, οι 3 συν-εταίροι της κυβέρνησης συμφωνούν στην κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας προτείνοντας ο καθένας διαφορετικό «περιτύλιγμα» και χρονοδιάγραμμα κατάργησης. Για τη λύση αυτών των «διαφορών», ο υπουργός είπε ότι υπάρχει και η Βουλή, όπου «χρειάζονται 151 ψήφοι».

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι η αργία της Κυριακής πάει για «σφαγή» εξυπηρετώντας τις πάγιες επιδιώξεις των αλυσίδων και των μεγαλεμπόρων, του ΣΕΛΠΕ και προσφάτως μέχρι και του ΣΕΤΕ. Ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα από τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τις επερχόμενες παρεμβάσεις στις αγορές, συζητείται και το θέμα των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, όπως είπε ο υπουργός. Χιλιάδες μικρομάγαζα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, παρά μόνο να αυξήσουν τα έξοδα, το χαμένο χρόνο και τις φρούδες ελπίδες τους.