Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέβαλε πολλές φορές τη θέση του απέναντι στο σημερινό και προηγούμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο. Τι δείχνει η στάση του;
Το 2011, όταν η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συζητούσε ένα νομοσχέδιο αντίστοιχο του σημερινού λεγόμενου «αντιρατσιστικού», ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β. Μουλόπουλος, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός του στο νομοθέτημα που έφερνε τότε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, έλεγε: «Η πρόταση να αντιμετωπίζεται ποινικά η άρνηση, ο εγκωμιασμός ή η εκμηδένιση των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου είναι ατελέσφορη και επικίνδυνη (...) Το νομοσχέδιο εγκυμονεί κινδύνους περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών». Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Το STOP στον αντισημιτισμό, στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία, σε εγκλήματα πολέμου και στις γενοκτονίες, δεν περνάνε μέσα από ειδικούς και έκτακτους νόμους (...) Οι διατάξεις του ποινικού δικαίου είναι επαρκείς για να τιμωρήσουν τις συγκεκριμένες πράξεις». Μέσα σε δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αλλάζει θέση. Μέχρι και προχτές, έβγαινε στα κεραμίδια και κατάγγελλε θεούς και δαίμονες για τη μη προώθηση του νέου νομοσχεδίου που συνέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο ελάχιστα διαφοροποιείται από εκείνο του 2011. «Η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο (..) κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σταθούμε σε μια μόνο παρέμβαση, που δείχνει την πρεμούρα του να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Μόλις προχτές και ενώ είχε διαφανεί η οριστική απόφαση της ΝΔ να μη συναινέσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, δήλωνε ότι «πρόκειται για μια επιλογή απόλυτα συνειδητή ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη ΝΔ και στο χώρο της ακροδεξιάς», ότι «το παιχνίδι που κάνει η ΝΔ είναι επικίνδυνο». Ζητούσε, μάλιστα, να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο, ακόμα και για την προπαγάνδιση απόψεων.
Τόσο καιρό που το νομοσχέδιο «σέρνεται» στην επικαιρότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για τις βαθύτερες στοχεύσεις που υπηρετεί, όπως είναι η ποινικοποίηση κάθε άποψης αντίθετης προς την κυρίαρχη της αστικής τάξης για την Ιστορία, η καλλιέργεια του εδάφους για χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της πολιτικής του πρωτοπορίας, η αξιοποίησή του για ποινικοποίηση θέσεων, οργανώσεων και κομμάτων που αντιπαλεύουν την εξουσία των μονοπωλίων και θέλουν να την ανατρέψουν. Οπως κουβέντα δεν είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει κατευθύνσεις της ΕΕ, που προετοιμάζουν απροκάλυπτα το έδαφος για όλα τα παραπάνω. Για όλες αυτές τις σοβαρότατες πλευρές, που αναδείχτηκαν από την εφαρμογή παρόμοιων νόμων σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είπε τίποτα, αλλά όταν ο Π. Σκουρλέτης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υφίστανται, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «καλά κάνουν» όσοι αντιδρούν και «αν υπάρχουν τέτοιες πλευρές, προφανώς, πρέπει να τις βάλουμε στην άκρη»! Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, παραδέχεται ότι δεν βλέπει τέτοιες πλευρές... Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, ο Αλ. Τσίπρας, αφού αφιέρωσε τη μισή του ομιλία στο να καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί δεν προωθεί το νομοσχέδιο, κατέληξε να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το ψηφίσει, αλλά θα φέρει δική του πρόταση στη Βουλή, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί, αλλά θα την επαναφέρει όταν γίνει κυβέρνηση και τότε θα ψηφιστεί! Λέει, δηλαδή, ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που μέχρι χτες ζητούσε απεγνωσμένα να κατατεθεί στη Βουλή!
Την ίδια ώρα, άλλα στελέχη του, όπως ο Στρατούλης χτες στο «Μέγκα», έφτασαν ξαφνικά να αναπαράγουν την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, λέγοντας: «Υπάρχει ένα θέμα ουσίας, τι είναι αυτό το νομοσχέδιο; Αν ήταν η πρόταση νόμου του Παπαϊωάννου έχουμε σοβαρό πρόβλημα γιατί είχε διατάξεις και παραγράφους που παρέπεμπαν σε διώξεις γνώμης ή παρέπεμπαν στο να υπάρξει πρόβλημα κι απέναντι σε αριστερές ή κομμουνιστικές ιδεολογίες, έχοντας το παράδειγμα της Εσθονίας, της Λετονίας και άλλων χωρών στο πώς αξιοποίησαν αυτό το πλαίσιο που είχε μπει με την απόφαση της ΕΕ». Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης με αφορμή το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υποτάσσονται στο στόχο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και του εγκλωβισμού του λαού σε νέα ψεύτικα διλήμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με αφορμή το νομοσχέδιο, ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε σαν κυρίαρχο το δίλημμα «αριστερά - δεξιά», παραπέμποντας στο «φως - σκότος» προηγούμενων εποχών. Ούτε είναι τυχαίο ότι τις μέρες αυτές, με επίκεντρο το νομοσχέδιο, ενισχύθηκε η προπαγάνδα για το συνταγματικό τόξο και τα κόμματα που το απαρτίζουν, προκειμένου να πάρουν συγχωροχάρτι για την πολιτική τους ενάντια στο λαό και για τη στήριξη που παρέχουν στο σύστημα που γεννά και τρέφει το φασισμό. Αποδείχτηκε ότι οι μεταξύ τους καυγάδες αποσκοπούν τελικά στο να ντυθούν με προοδευτικό μανδύα και να ενσωματωθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο εθνικό Δίκαιο οι αντιδραστικότατες κατευθύνσεις της ΕΕ, που θέλουν να οδηγήσουν σε ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και των ριζοσπαστικών ιδεών.