Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Θέλουν τη νεολαία γονατισμένη και ναρκω-υποταγμένη


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Στόχος το μυαλό και η ψυχή των νέων
 
Οι απεργίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Οι διαδηλώσεις συχνά συνοδεύονται από ξύλο, χημικά, άγρια καταστολή. Το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρέπεια, στο μισθό με τον οποίο θα ζεις κι όχι θα επιβιώνεις, στη μόρφωση και την υγεία είναι σχεδόν απαγορευτικά. Κι όμως το σύνθημα «Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις», δεν αφορά τίποτα από τα παραπάνω απαγορευτικά που έχουν τεθεί σ' ένα ολόκληρο λαό. Αφορά τη νομιμοποίηση της... κάνναβης. Ο λόγος για το 9ο ναρκω-φεστιβάλ που θα γίνει τις επόμενες μέρες, όπου φέτος εκτός από τις διάφορες και συνηθισμένες ΜΚΟ που αναλαμβάνουν να το διοργανώσουν, το στηρίζουν μεταξύ άλλων: Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαία Συνασπισμού, Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΑΚΟΑ, ΟΚΑΝΑ (ο Οργανισμός στον οποίο έχει ανατεθεί ο κύριος ρόλος για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης).


«Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη», λένε οι διοργανωτές του φεστιβάλ σ' ένα από τα κείμενά τους. Όμως όχι μόνο δε λένε την αλήθεια, αλλά τη διαστρεβλώνουν κιόλας. Ρίχνοντας δάκρυα για την «ιστορική ευκαιρία που χάθηκε» με το «νόμο για τις εξαρτησιογόνες ουσίες», ισχυρίζονται ότι «δεν τολμάει τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών σε ό,τι αφορά την αποποινικοποίηση της χρήσης, τη πρόληψη, τη μείωση της βλάβης (...) κατά τα πολύ θετικά παραδείγματα που έχουμε από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία, Σλοβενία, Τσεχία, Αγγλία)». Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι ακριβώς σε αυτές τις χώρες τα ποσοστά χρήσης είναι πενταπλάσια, επειδή η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη. Αντίθετα, όπου υπάρχει δυσκολία, όπως στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Φινλανδία, τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών πουθενά δε λύθηκε με την νομιμοποίησή τους. Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε καθημερινή βάση καταγράφεται στην Ολλανδία και αγγίζει το 80%. Στην Ολλανδία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το 2008, η χρήση ηρωίνης, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών αυξήθηκε. Ο μαθητικός πληθυσμός της Ελβετίας κατέχει την τρίτη θέση και της Ολλανδίας την πέμπτη στην Ευρώπη στη χρήση παράνομων ουσιών (Πανευρωπαϊκή Ερευνα «ESPAD» 2007 για τη χρήση ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό).

Όλα αυτά απορρίπτουν το επιχείρημα ότι τα ναρκωτικά - αν είναι παράνομα - έλκουν τη νεολαία. Τα ναρκωτικά δεν είναι επικίνδυνα επειδή είναι παράνομα, είναι παράνομα επειδή ακριβώς είναι επικίνδυνα. Στις σημερινές άγριες συνθήκες, μια τέτοια συζήτηση ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης. Είναι επικίνδυνη για το μυαλό και την ψυχή χιλιάδων νέων.