Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΠΑΜΕ: Μπροσούρα της Γραμματείας Γυναικών με τα δικαιώματά τους, όσα έχουν απομείνει

Μπροσούρα με την οποία καταγράφονται τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών σε σχέση με τις άδειες εγκυμοσύνης, λοχείας, μητρότητας και ανατροφής των παιδιών εξέδωσε η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ.
(στο τέλος της είδησης υπάρχει σύνδεσμος για να δείτε την μπρουσούρα σε ηλεκτρονική μορφή)

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης επισημαίνεται:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του έχει σταθερά στον προσανατολισμό του το ζήτημα της εξειδίκευσης της δράσης του στις εργαζόμενες γυναίκες σε όλους τους κλάδους και τόπους δουλειάς. Έχει καθορίσει ως σημαντικό παράγοντα στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα πρωτοβάθμια Σωματεία, στις σωματειακές επιτροπές, στις επιτροπές του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς, στα όργανα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην καθημερινή πάλη των εργαζομένων.


Η παρούσα μπροσούρα αποτελεί μια καταγραφή των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών σε σχέση με τις άδειες εγκυμοσύνης, λοχείας, μητρότητας και ανατροφής των παιδιών. Τα αντεργατικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα με τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχουν δημιουργήσει συγχύσεις γύρω από το τι δικαιώματα έχει η εργαζόμενη σήμερα. Τα αντεργατικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα με τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχουν δημιουργήσει συγχύσεις γύρω από το τι δικαιώματα έχει η εργαζόμενη σήμερα.

Οι περισσότερες εργαζόμενες είτε δε γνωρίζουν τι δικαιούνται, είτε παραγνωρίζουν τα δικαιώματά τους κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Προσπαθούμε, λοιπόν, αφενός να ενημερώσουμε τις εργαζόμενες για το τι δικαιούνται, και ταυτόχρονα τις καλούμε προκειμένου με την ενεργή συμμετοχή τους στα Σωματεία, στα Συνδικάτα τους, στους αγώνες των εργαζομένων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα αυτά και ταυτόχρονα να δώσουν τη μάχη ώστε να διευρυνθούν.
Οι εργαζόμενες σήμερα βιώνουν καθημερινά στον εργασιακό στίβο την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση. Από τη μια είναι οι πρώτες που πλήττονται από την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία και τις επιπτώσεις από τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα και από την άλλη επωμίζονται σε μεγάλο βαθμό ό,τι έχει να κάνει με την ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα της οικογένειας, το νοικοκυριό και μάλιστα σε μια εποχή που ό,τι είχε απομείνει από κοινωνικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, κ.ά. έχουν μειωθεί και πληρώνονται πανάκριβα.

Οι εργαζόμενες δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα. Πρέπει συνειδητά, αποφασιστικά, χωρίς φόβο, με γνώμονα το δίκιο τους και τις ανάγκες τους να συστρατευτούν στον αγώνα που δίνει το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων, στυλοβατών και άγρυπνων φρουρών των μονοπωλίων, να βαφτίζουν τη μερική απασχόληση ή την εκ περιτροπής εργασία και την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ως μέτρα για την "εναρμόνιση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή", ή ως μέτρα για την "ενεργό γήρανση". Η γυναίκα του μόχθου, όσο και αν τα αντεργατικά μέτρα ντύνονται με ευφάνταστες και πομπώδεις λέξεις, βιώνει στο πετσί της τι σημαίνει η ανελέητη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά της.

Ακόμα και το αναμφισβήτητο δικαίωμα ενός ζευγαριού να κάνει οικογένεια, πλέον όχι απλά αμφισβητείται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται απαγορευτικό. Από τη μια η εργασιακή ανασφάλεια, οι μειώσεις μισθών, η ανεργία, τα χαράτσια, οι φόροι, η ακρίβεια, η κατάργηση του επιδόματος τοκετού και άλλων κοινωνικών επιδομάτων, κλπ. και από την άλλη η εργοδοτική τρομοκρατία που εκφράζεται είτε ανοιχτά με την απαίτηση να υπογράφουν οι γυναίκες συμφωνητικά ότι δεν πρόκειται να μείνουν έγκυες, με την απόλυση εγκύων, είτε συγκαλυμμένα με την εντατικοποίηση της εργασίας, τις δυσμενείς μεταθέσεις, κλπ. βάζουν φρένο στα σχέδια των νέων ζευγαριών να ξεκινήσουν οικογένεια.

Η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους, της ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους στα δικά τους χέρια. Να οργανωθούν στα Σωματεία και τα Συνδικάτα τους, να πάρουν μέρος στις συλλογικές διαδικασίες, στους αγώνες. Να σταθούν αδιάλλακτα απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ισοπεδώσουν την όποια λαϊκή κατάκτηση, να μας οδηγήσουν να δουλεύουμε με καθεστώς κάτεργου, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, υποταγμένες και φοβισμένες κάτω από την εργοδοτική τρομοκρατία.

Καλούμε τις γυναίκες της τάξης μας, τις γυναίκες της εργατικής τάξης, να μπουν μπροστά στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του συμβιβασμού και της υποταγής. Να πάρουν θάρρος από τους ταξικούς αγώνες, να αναγνωρίσουν τη δύναμη της οργανωμένης πάλης και να βάλουν πλάτη, πρωτοστατώντας στο δύσκολο δρόμο της ταξικής πάλης, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου, για μια άλλη κοινωνία και οικονομία που στο επίκεντρό της θα έχει τη διασφάλιση των αναγκών της εργατικής οικογένειας».

Συνημμένα:

Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Βιβλίο για Δικαιώματα Γυναικών.pdf)Βιβλίο για Δικαιώματα Γυναικών.pdf