Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Κοινωνική Συμμαχία: «Αγώνας - πανστρατιά για να σταματήσουμε την επιδρομή στα Ταμεία - τις συντάξεις - τα φάρμακα - τα επιδόματα»




Με τη συμμετοχή πλήθους συνδικαλιστών από Εργατικά Συνδικάτα, Συλλόγους Αυτοαπασχολουμένων, της ΟΓΕ και Επιτροπών του ΜΑΣ πραγματοποιήθηκε η παναττική σύσκεψη που οργάνωσαν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για το Ασφαλιστικό. Με το σύνθημα  «Αγώνας - Πανστρατιά για να σταματήσουμε την επιδρομή στα Ταμεία - τις συντάξεις - τα φάρμακα - τα επιδόματα» να δεσπόζει στο πανό που είχε τοποθετηθεί στην αίθουσα του ΕΚ Πειραιά όπου έγινε η σύσκεψη, η συζήτηση δεν αναπτύχθηκε μόνο για την ανάδειξη των αιτιών για τα προβλήματα και το πώς η αντιασφαλιστική επίθεση θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, αλλά και στο πώς, άμεσα, αποφασιστικά και πολύ συγκεκριμένα πρέπει να οργανωθεί η πάλη των λαϊκών στρωμάτων.

Την κοινή εισήγηση εκ μέρους των  Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ παρουσίασε ο Δήμος Κουμπούρης, αναφέροντας μεταξύ άλλων αγωνιστικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα:

Στις 6 Ιούνη θα γίνει παναττική συγκέντρωση και πορεία συνταξιουχικών σωματείων στο υπουργείο Εργασίας στις 10 π.μ.

Διήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων ετοιμάζει για τις 11-12 Ιούνη και η ΠΑΣΕΒΕ.

Στην κοινή εισήγηση που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται:
«Με το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ανοίγουμε μεγάλο μέτωπο, που όλες μας οι δυνάμεις σταθερά, δυναμικά, με πίστη και αποφασιστικότητα χρειάζεται να δώσουν τη μάχη με διάρκεια.

Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους, το σύνολο της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, αφορά όλες τις ηλικίες. Η συνταξιοδότηση, τα φάρμακα, οι κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι εξασφαλισμένα ως καθολικό δικαίωμα, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας. 

Η σημερινή σύσκεψη των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας της Αττικής έχει αυτό το στόχο: Να ταρακουνήσουμε τα νερά, να ξεσηκωθούμε και να ξεσηκώσουμε τον κόσμο.

Πρώτο, να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης όχι γενικά, αλλά με τα νέα στοιχεία, τα προβλήματα που προκύπτουν. Να δούμε τις νέες εξελίξεις πώς διαμορφώνονται σήμερα. Ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Δεύτερο, να καταλήξουμε σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα και σχεδιασμό της δράσης όλων των δυνάμεων της συμμαχίας για την κινητοποίηση της εργατικής τάξης και του λαού, μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις που έρχονται.

Πρόγραμμα δράσης και συσπείρωσης

Σήμερα πραγματοποιούμε τη σύσκεψη των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Αττική, θα ακολουθήσουν περιφερειακές και στις υπόλοιπες περιοχές, πανελλαδικά.

Οι συσκέψεις μας έχουν το χαρακτήρα να συζητήσουμε τις πλευρές που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση, αλλά κυρίως πώς θα προγραμματίσουμε και θα σχεδιάσουμε τη δράση μας για το επόμενο διάστημα ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού στη δράση και τους αγώνες στην αντίσταση, ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα να δώσει την απάντηση που σήμερα χρειάζεται.

Να γίνει καθαρό ότι απάντηση σε αυτή την επίθεση, να αναχαιτίσει, να αποτρέψει τα μέτρα και να ανατρέψει τις αντεργατικές πολιτικές τους, μόνο ο ενωμένος εργατικός λαϊκός αγώνας μπορεί να δώσει.

Η Κοινωνική Ασφάλιση μας αφορά όλους για όλα τα ζητήματα, δεν είναι ζήτημα των συνταξιούχων, αλλά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όλων των ηλικιών και είναι απαράδεκτο αυτό το μεγάλο ζήτημα να αντιμετωπίζεται και να συζητιέται μόνο το θέμα που αφορά τη σύνταξη και όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα, φάρμακα, ασφάλεια, αναπηρίες, πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιατρικές εξετάσεις να εξαφανίζονται και να μην είναι στο κέντρο των συζητήσεών μας, στη δράση των σωματείων μας, Λαϊκών Επιτροπών. Μια τέτοια αντιμετώπιση και πολύ περισσότερο αντίληψη και πρακτική ρίχνει νερό στο μύλο των αντιπάλων μας.

Μέσα από τη δράση μας να αναδείχνουμε την προοπτική της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αυτή εκφράζεται και έχουμε επεξεργασθεί στο κοινό μας πλαίσιο της Συμμαχίας, το οποίο εκφράζει την προοπτική μας για το πώς θέλουμε την Κοινωνική Ασφάλιση.

Για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με μειωμένα τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση κλπ.

Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι, που, σήμερα, πάνω από τους μισούς ενεργούς ασφαλισμένους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, άλλοι διέκοψαν την ασφάλισή τους και είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, ενώ οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ, ενώ από το φθινόπωρο η κατάσταση συνολικά προβλέπεται να επιδεινωθεί, θα δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση.

Δεν αγωνιζόμαστε να σώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος, για το πλήρες δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την πρόληψη, την ευημερία της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, του πολύπαθου λαού μας.

Αυτή είναι η προοπτική που συνδέει την πάλη μας για γενικότερες ανατροπές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ρεαλιστικό και εφικτό είναι η πάλη της εργατικής τάξης και του λαού να κατακτήσει αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας, με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας και του πλούτου που παράγει.

Άμεσες διεκδικήσεις

Ωστόσο σήμερα μπροστά μας μπαίνουν άμεσα προβλήματα, αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών που άμεσα πρέπει να αντιμετωπισθούν.
  • Απαιτούμε τώρα η κυβέρνηση άμεσα να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις.
  • Να αυξηθούν οι συντάξεις.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων και αποκατάσταση όλων των περικοπών.
  • Κατάργηση των χαρατσιών, των κατασχέσεων.
  • Οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να αποδίδονται άμεσα στους δικαιούχους τους. Τώρα αποδίδονται το λιγότερο σε 16 μήνες και ο χρόνος αυτός αυξάνεται συνεχώς, έχουμε περιπτώσεις που ξεπερνούν τα δύο χρόνια.
  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ΑΜΕΑ ανέργους, εργαζόμενους με προσωρινή απασχόληση, σε όλη την εργατική λαϊκή οικογένεια.
  • Να μην υπάρχει εργαζόμενος και άνεργος χωρίς ασφάλιση.
Ξεκινάμε άμεσα. Μια πρώτη απάντηση είναι η συγκέντρωση των συνταξιούχων όλης της Αττικής στην Αθήνα.

Ήδη συνεδρίασε η ΣΕΑ και αποφάσισε συγκεκριμένες δράσεις πανελλαδικά από κοινού με τα εργατικά σωματεία και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Για την Αττική προχωράμε σε παναττική συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας στις 6/6/13 ώρα 10 π.μ. Ήδη η υπόσχεση του πρωθυπουργού στη συνάντησή μας στις 19 Απρίλη να συναντηθούμε με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας έχει αθετηθεί. Θα δουλέψουμε με τα σωματεία για την επιτυχία της με εξορμήσεις στις τράπεζες, σε ΚΑΠΗ, συσκέψεις κλπ. για την επιτυχία της συγκέντρωσης, για τη μαζικοποίηση των σωματείων. Η δράση θα συνεχισθεί και την περίοδο του καλοκαιριού.

Μετά τη συγκέντρωση θα πάμε μέσα στον Ιούνιο παντού με όλα τα σωματεία από κοινού με εργατικά, τις συμμαχικές δυνάμεις, τις Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα, με τοπική δράση, για την ανάδειξη του προβλήματος.

Σε αυτή τη βάση να δουλέψουν με πρόγραμμα συγκεκριμένο η κάθε δύναμη της συμμαχίας π.χ. πρόγραμμα δράσης έχει η ΠΑΣΕΒΕ, για τις 11/6/13.

Κοινό μέτωπο οργάνωσης και πάλης

Να οργανώσουμε τη δουλειά μας με βάση τη θετική πείρα που έχουμε συσσωρεύσει, παίρνοντας υπόψη τις αδυναμίες που παρουσιάζουμε στη δουλειά μας. Να δούμε πώς τα εργατικά - συνταξιουχικά σωματεία, οι αγροτικοί σύλλογοι, Λαϊκές Επιτροπές, οι συμμαχικοί φορείς με την εργατική τάξη, φτωχομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές θα δώσουμε από κοινού τη μάχη της ενημέρωσης, της συμμετοχής του κόσμου και της δράσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ο κάθε χώρος και κλάδος να δουλέψει όχι με τα γενικά αιτήματα και συνθήματα, αλλά να ασχοληθεί και να επεξεργασθεί τα ζητήματα.

(...)Τα εργατικά σωματεία να κινηθούν με καλή προετοιμασία, συνδυάζοντας το Ασφαλιστικό με τα προβλήματα των ΣΣΕ, να κατανοηθεί ότι το χτύπημα των ΣΣΕ είναι πρόβλημα που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και όχι μόνο στη σύνταξη, αλλά στα προβλήματα της Υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνολικά τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δουλέψουν το Ασφαλιστικό με βάση τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και τα προβλήματα που εκεί παρουσιάζονται π.χ. εργασία εκ περιτροπής, βαρέα, ανθυγιεινά, γυναίκες κλπ.

Π.χ. είναι γνωστό ότι έλεγχοι από το ΙΚΑ σε πολλές περιπτώσεις στους εργοδότες δεν γίνονται ή οι εισφορές δεν καταβάλλονται στα Ταμεία, το σωματείο θα έχει λόγο, θα παρεμβαίνει; Ασφαλώς δεν θα γίνουμε εισπράκτορες, αλλά το σωματείο πρέπει να έχει λόγο και να πιέζει.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί ο κοινωνικός πόρος και στις πρώην ΔΕΚΟ θα έχουμε παραπέρα μειώσεις στις εισφορές. Τι πρωτοβουλίες θα πάρουν;

Η δράση μας να έχει σταθερά το στόχο της μαζικοποίησης των σωματείων και των φορέων με νέες εγγραφές κλπ. Να φτάσουμε σε κόσμο που υποφέρει και δεν έχουμε φθάσει. Με αυτό το σχεδιασμό να πάμε σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, περιοχή...».