Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ Ακραία επιθετική ενέργεια

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυρώσεις από την ΕΕ με υποσημειώσεις
Εντονες οι ιρανικές αντιδράσεις, επικριτική η Μόσχα
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--Την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν στην ΕΕ και το «πάγωμα» της οποιασδήποτε συναλλαγής στην αγορά χρυσού ανάμεσα στις δύο πλευρές αποφάσισαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ενωσης. Την επιβολή του εμπάργκο συνοδεύει, όμως, σειρά υποσημειώσεων.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το εμπάργκο θα τεθεί, εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτε, σε ισχύ από την 1η Ιούλη. Εκτός αυτού, μετά από έντονο παρασκήνιο και παζάρια, στην απόφαση συμπεριλαμβάνεται και ρήτρα αναθεώρησης, που προβλέπει ότι η επιβολή του εμπάργκο θα επανεξεταστεί την 1η Μάη, προκειμένου να ληφθεί υπ' όψιν τι αποθέματα πετρελαίου έχουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ που, μέχρι σήμερα, καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από το Ιράν (όπως η Ελλάδα), καθώς και το κατά πόσον έχουν βρει εναλλακτικές λύσεις και συμφωνίες με εξίσου προσοδοφόρους όρους. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, τότε το ζήτημα του εμπάργκο θα ξανασυζητηθεί είτε για να αναθεωρηθεί είτε για να υπάρξουν εξαιρέσεις.

Εντονα αντέδρασε η Τεχεράνη μετά τη γνωστοποίηση των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι οποίες, κατά την εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Κάθριν Αστον, στοχεύουν «ν' ασκήσουν πίεση έτσι ώστε να αναθερμανθούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα»! Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κυρώσεις «στυγνή προπαγάνδα». Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιρανικής Βουλής Μουχάμαντ Κοσάρι απείλησε, εκ νέου, με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ «στην περίπτωση που παρεμποδιστεί το οποιοδήποτε φορτίο ιρανικού πετρελαίου». Ακόμη πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του νυν μέλους του Συμβουλίου Ειδικών (που ασκεί τεράστια επιρροή στη άσκηση πολιτικής), Αλί Φαλάχιαν, και πρώην υπουργού Πληροφοριών, που κάλεσε την ιρανική ηγεσία να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει η ίδια άμεσα την τροφοδοσία της ΕΕ με πετρέλαιο, μην αφήνοντας στις χώρες - μέλη κανένα περιθώριο εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων και συμφωνιών.
Την ικανοποίησή του για τις κυρώσεις εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Αντίθετα, για «μονομερείς κυρώσεις που δεν προσφέρουν παρά μόνο στην κλιμάκωση της έντασης» έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επικρίνοντας την απόφαση της ΕΕ. Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα επιδιώκει άμεση αναθέρμανση των επαφών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Συζητήσεις και «μανούβρες»
Μεταξύ 29 - 31 Γενάρη θα μεταβεί στην Τεχεράνη υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή για τα μέτρα Ασφαλείας, Χέρμαν Νάκερτς. Η επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε, στοχεύσει «στην επίλυση όλων των σοβαρών και ουσιαστικών ζητημάτων», ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει ετοιμότητα για συνεργασία.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τα στενά του Ορμούζ πέρασε προς το εσωτερικό του Περσικού Κόλπου, χθες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln», στην ακολουθία του οποίου χθες συμπεριλήφθηκαν μια βρετανική φρεγάτα και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, χωρίς η Τεχεράνη να αντιδράσει. Εντός του Κόλπου βρίσκονται τουλάχιστον άλλα τρία βρετανικά πολεμικά, ενώ ισχυρότατες αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη βάση τους στο Μπαχρέιν εντός του Κόλπου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός δε θα γίνει ούτε θύτης ούτε θύμα
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν:
«
Η απόφαση των κυβερνήσεων της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν αποτελεί μια άκρως επιθετική ενέργεια. Είναι απύθμενο το θράσος της ΕΕ που χώρες της διαθέτουν πυρηνικά όπλα, να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα μαζί με τις ΗΠΑ τις πυρηνικές έρευνες του Ιράν για να επιβάλουν τις ιμπεριαλιστικές τους αξιώσεις. Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο εμπάργκο συνιστά ανοιχτή στήριξη των επιθετικών σχεδίων της ΕΕ κατά του λαού του Ιράν και σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους. Αυτό ενισχύεται από την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας, με το επιθετικό κράτος του Ισραήλ που διαθέτει με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ και πυρηνικά όπλα.
Ο λαός πρέπει να καταδικάσει τις προκλητικές επιθετικές ενέργειες της ΕΕ και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η πάλη του ενάντια στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις επεμβάσεις τους, τους πολέμους που φέρνουν.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες σε παλλαϊκή συσπείρωση στη γραμμή: Τέρμα οι θυσίες για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο λαός δε θα γίνει ούτε θύτης ούτε θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

από :ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ