Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

MΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Για δεύτερη βδομάδα στους δρόμους

MΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Για δεύτερη βδομάδα στους δρόμους!
  • Μαζική και δυναμική συγκέντρωση, με τρακτέρ, χτες, στα Τρίκαλα
  • Το Σάββατο, 4 Φλεβάρη, το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Για δεύτερη συνεχή βδομάδα οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, «πολεμώντας» ενάντια στη σφοδρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν συγκυβέρνηση - τρόικα με τα χαράτσια και άλλα μέτρα και στην ΚΑΠ της ΕΕ που, με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014-2020, τους οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή.
Ταυτόχρονα, προβάλλουν το διεκδικητικό πλαίσιο κι αναδεικνύουν την προοπτική διεξόδου που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.
Η νέα βδομάδα των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ ξεκίνησε με συλλαλητήρια, με τρακτέρ, σε πλατείες πόλεων και μπλόκα σε διόδια Εθνικών Οδών. Σταθμός σ' αυτή την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, στις 4 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία), με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα».

Μαζικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα
Χτες, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, δίπλα σε τρακτέρ, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες και μαζί τους εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Ολοι μαζί έστειλαν μήνυμα λαϊκής αντίστασης στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και διαδήλωσαν την απόφασή τους για κοινό αγώνα, σ' ένα κοινό, λαϊκό μέτωπο πάλης, σε μια αγωνιστική λαϊκή συμμαχία.
Από τη συγκέντρωση και την πορεία στα Τρίκαλα
Στην ανάγκη της κοινής πάλης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων, η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου και το ίδιο υπογραμμίστηκε στα χαιρετιστήρια μηνύματα της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ και της Ενωσης ΕΒΕ Φαρκαδόνας και Περιχώρων.Στην ομιλία του ο Απ. Θωμόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», σημείωσε: «Η ΕΕ με την ΚΑΠ, οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, οδήγησαν και οδηγούν στη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών, στη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας.
Με τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τα χαράτσια του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ, της ΔΕΗ, στα καύσιμα, στο νερό κ.ά. κάνουν τη ζωή μας αφόρητη, μας σπρώχνουν να εγκαταλείψουμε τη γη μας, την παραγωγή μας. Ενώ μπορούμε να παράγουμε σχεδόν τα πάντα, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό και για εξαγωγές, έχουμε καταντήσει χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων, εξαιτίας της ΚΑΠ, του ΠΟΕ που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις».
Και συνέχισε: «Ως ΠΑΣΥ πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει άλλη αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου. Μπορούμε, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ κι εμπόρους, με την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος να επιβάλουμε γενικότερες αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη ενάντια στους μεγαλοαγρότες, τους μεγαλέμπορους και επιχειρηματικούς ομίλους».
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις της αγροτιάς διάβασε ο Γ. Κελεπούρης και στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία στον κεντρικό δρόμο των Τρικάλων και συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ.
Στη Μακεδονία
Νέο αγωνιστικό ραντεβού, στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, από όπου με πορεία θα κατευθυνθούν στην «AGROTICA», δίνουν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και των άλλων περιοχών που επί μέρες τώρα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα και μέσα από πολύμορφες δράσεις παλεύουν ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της συγκυβέρνησης.
Την Κυριακή από τις 11 το πρωί οι αγρότες της ΠΑΣΥ από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξαν τα διόδια στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και τη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Αναψαν φωτιά για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος και άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση. Με την προκήρυξη που μοίρασαν στους διερχόμενους, ενημέρωναν για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και το πρόβλημα επιβίωσης που υπάρχει στα χωριά, καθώς στην πλειοψηφία τους οι αγρότες είναι απλήρωτοι για τις παραγωγές (γάλα, ρύζι, ροδάκινα, ελιές κλπ.) που παρέδωσαν στους εμπόρους και τους βιομήχανους, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.
Οι τιμές είναι κάτω από το κόστος, σημείωσε ο Αλέκος Ουγγρίνος, από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που οι αγρότες έχουν καταδικαστεί να μην έχουν εισόδημα, καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια για τη ΔΕΗ, για τη νομιμοποίηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων κλπ.
Επίσης, είπε, οι τεράστιες αυξήσεις στον ΕΛΓΑ, στις εισφορές στον ΟΓΑ κατά 23% με ταυτόχρονη μείωση παροχών στην Υγεία με τον ΕΟΠΠΥ, η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης, η υποχρεωτικότητα διατήρησης λογιστικών βιβλίων και υπερφορολόγησης της αγροτιάς, σε συνδυασμό με τα νέα βαριά χτυπήματα, της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020, αποτελούν μερικά από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που καθιστούν αφόρητη τη ζωή στο χωριό και οδηγούν στη βίαιη και ταχύτατη καταστροφή μικρών και μεσαίων αγροτών.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που οδηγεί στη μόνιμη φτώχια και εξαθλίωση τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, η ΠΑΣΥ καλεί σε ενίσχυση του λαϊκού αγωνιστικού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας, ανέργων της πόλης και του χωριού απέναντι στο μαύρο μέτωπο της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κομμάτων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.
Στη Λαμία
Αγωνιστική συγκέντρωση στην Περιφέρεια στις 10 π.μ. στη Λαμία έχει προγραμματίσει για αύριο η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ και ενόψει της αυριανής κινητοποίησης συνεχίζονται οι συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά του Νομού Φθιώτιδας.

από:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ