Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κυβερνητική απραξία για τα υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία

Οταν πριν από λίγους μήνες ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες καταγγελίες για υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία και για λιποθυμίες παιδιών σε σχολεία της Αθήνας, το υπουργείο Παιδείας είχε σπεύσει να μιλήσει για ψέματα, γιατί έκανε έρευνα στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δεν εντόπισε τέτοια περιστατικά. Στην πραγματικότητα, τα περιστατικά των λιποθυμιών ήταν περσινά, γεγονός, βέβαια, που καθόλου δε θα έπρεπε να καθησυχάζει το υπουργείο, αφού η κατάσταση των λαϊκών οικογενειών χειροτερεύει από μήνα σε μήνα, πόσο μάλλον από χρονιά σε χρονιά...Σήμερα, τρεις μήνες μόλις μετά τις πρώτες καταγγελίες, τα στοιχεία που καταγράφουν τη βαρβαρότητα του υποσιτισμού μικρών παιδιών που εντοπίζεται σε σχολεία είναι αμείλικτα:

  • Λιποθυμία μαθήτριας λόγω υποσιτισμού σημειώθηκε σε σχολείο της Κρήτης.
  • Το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας διανέμει σε καθημερινή βάση 220 μερίδες φαγητού σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης, μετά από αιτήματα των ίδιων των σχολείων όπου εντοπίστηκαν παιδιά νηστικά ή υποσιτισμένα. Και, μάλιστα, τα αιτήματα αυτά προς το βρεφοκομείο διαρκώς αυξάνονται, προέρχονται δε από όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας κι όχι μόνο από κάποιες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιο υποβαθμισμένες...
  • Αντίστοιχα, κάποιες μερίδες φαγητού διανέμονται σε σχολεία της Αθήνας από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και από τα συσσίτια της Εκκλησίας.
  • Μερίδες φαγητού από την Εκκλησία διανέμονται σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ και εκεί είναι αρκετά πια τα αιτήματα προς το δήμο, από σχολεία του κέντρου της πόλης για διανομή φαγητού σε κάποιους μαθητές ή και κολατσιού σε όλους τους μαθητές.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων, ώστε να καταρτίσουν λίστα με τον αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε (καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταγραφή) 500 μαθητές χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση!
Απέναντι σ' αυτό το βάρβαρο φαινόμενο, που πλέον δεν μπορεί να διαψευστεί, το υπουργείο Παιδείας ψέλλισε στα μέσα Δεκέμβρη ότι εξετάζει τη δυνατότητα να δίνεται ένα μικρογεύμα στους μαθητές των 300 σχολείων που ανήκουν στις λεγόμενες «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Κι όσο διαρκεί η ...«εξέταση» του υπουργείου, το πρόβλημα οξύνεται και εξαπλώνεται στα αστικά κέντρα χωρίς να κάνει διακρίσεις σε ...«ζώνες».
Η κυβέρνηση φέρει πλέον ακέραια την ευθύνη για την απραξία της απέναντι στο φαινόμενο των νηστικών παιδιών στα σχολεία.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Για τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου. «Το θέμα του υποσιτισμού μαθητών, κυρίως του Δημοτικού, ως επίπτωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οξύνεται καθημερινά, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρουν ενδεικτικά τα σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπου έχει εντοπιστεί έντονο πρόβλημα. Ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών «δεν μπορεί να λυθεί μέσω του εθελοντισμού, της Εκκλησίας, των ΜΚΟ ή των όποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως καλεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης», οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό «άμεσα να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων».

από : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ