Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΕΩΣ 20% που έχουν ήδη μειωθεί κατά 19,9%

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Προκλητικοί εκβιασμοί στις πλάτες των εργαζομένων
Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση σε μισθούς και συμβάσεις, σύμφωνα με στόχους διακηρυγμένους εδώ και χρόνια
Παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων παίζουν κυβέρνηση, εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι οποίοι εμφανίζονται δήθεν να δέχονται πιέσεις από την τρόικα για να αποδεχτούν νέες ανατροπές στα Εργασιακά, ενώ σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Η επικοινωνιακή αυτή γραμμή, που χαράχτηκε τις τελευταίες ημέρες από το Μαξίμου, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ο μόνος που εκβιάζεται είναι οι εργαζόμενοι. Ο εκβιασμός και οι απειλές περί χρεοκοπίας ήταν το όπλο που δύο χρόνια τώρα, από το πρώτο μνημόνιο, ασκούνται για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, για να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων.Το ίδιο επαναλήφθηκε και το προηγούμενο Σάββατο, όταν μετά τη συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, κύκλοι του διέρρεαν - αναπαράγοντας την κινδυνολογία της κυβέρνησης - ότι το Εργασιακό έχει αναχθεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο το χειρίζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και πως από την έκβαση των συζητήσεων εξαρτάται η δανειακή σύμβαση... Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι η δανειακή σύμβαση, αλλά η συντριβή των μισθών και η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η πλήρης κατάργηση κάθε προστασίας του εργάτη, ο ανοιχτός εκβιασμός να αποδεχθεί η εργατική τάξη να μπει στο σφαγείο, για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος συντονίζονται και οι «κοινωνικοί εταίροι», οι οποίοι, ενώ μεθοδεύουν το χτύπημα των μισθών, εμφανίζονται προς τα έξω δήθεν να προβάλλουν και αντίσταση στην τρόικα..!
Ετσι χτες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης σε δηλώσεις του μίλησε για «σκληρή γραμμή της τρόικας» και για «εντολές» που «αγνοούν και περιφρονούν την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων...». Την ίδια στιγμή, προκειμένου να στηρίξει την επικοινωνιακή τακτική των εργοδοτών, ομολογεί και αποκαλύπτει ότι η συμφωνία που ετοιμάζουν οι εργοδότες με τη ΓΣΕΕ, σε συνάρτηση με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, θα επιφέρουν επιπλέον μείωση στο εργατικό κόστος από 15% έως 20%! «Είναι απορίας άξια - δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ - η περίεργη επιμονή για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που αφορά μόνο το 13% των χαμηλόμισθων αφούγια το 87% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το τριετές πάγωμα μισθών και των ωριμάνσεων θα μειωθεί επιπλέον το εργατικό κόστος τουλάχιστον από 15% έως 20%»! Να, λοιπόν, τι ετοιμάζουν για τους εργάτες εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το διάλογο - απάτη που έστησαν και τη συμφωνία που μεθοδεύουν.
Δραματική μείωση μισθών
Και αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που εποπτεύεται από το υπουργείο, το λεγόμενο εργασιακό κόστος από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έως το τρίτο τρίμηνο του 2011 μειώθηκε κατά 14,3% σε ονομαστικές τιμές και σε πραγματικές τιμές (συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό) κατά 19,9%. Δηλαδή, στη διάρκεια 18 μηνών οι μισθοί μειώθηκαν στα 4/5 της αξίας τους, σε σχέση με την περίοδο πριν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, που έτσι και αλλιώς και πριν βρίσκονταν πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Μάλιστα, σε κλάδους όπως ο τουρισμός το συνολικό «κόστος εργασίας» (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) μειώθηκε κατά 32,5%, στην παροχή νερού κατά 28,9%, στον κλάδο του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 24,7%, στην εκπαίδευση κατά 23,7%, στον τομέα της υγείας και την κοινωνικής μέριμνας κατά 18,8%, στον κλάδο της ενημέρωσης κατά 16,2%, στις μεταφορές κατά 15%, στις επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες κατά 14,1%, στις κατασκευές κατά 13,9%, στο χρηματοπιστωτικό κλάδο κατά 13,1%, στο εμπόριο και στην επισκευή οχημάτων κατά 12,6%, στη μεταποίηση κατά 11,2% και στη δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση η μείωση του συνολικού «εργασιακού κόστους» ανέρχεται στο 9,3%.

από:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ