Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δ. Κουτσούμπας στον «ΣKAΪ»: Η πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την κρίση είναι η μόνη φιλολαϊκή


Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του «ΣKAΪ» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου παραχώρησε, το πρωί της Τετάρτης, ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Η συνέντευξη έχει ως εξής:
- Δημοσιογράφος: Με το θέμα του πετρελαίου και τι πρέπει να γίνει. Ποια είναι η γνώμη σας; Η κυβέρνηση έκανε αυτή την πρόταση. Φαίνεται ότι υπάρχουν θέματα, υπάρχουν προβλήματα. Το πρόβλημα όμως είναι τεράστιο. Διαμαρτύρεται όλος ο κόσμος και στο επίπεδο της γραφειοκρατίας και στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής. 
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Όχι μόνο τεράστιο, θα υποφέρει ο κόσμος φέτος διότι -απ’ ό,τι λένε και τα μερομήνια, όπως λένε στο χωριό μου- ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα -μόλις τέλειωσα προχθές από μια περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη- η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο κόσμος είναι απελπισμένος από αυτή την κατάσταση.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία στη Βουλή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία. Μιλάμε για κατάργηση εδώ και τώρα του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης, ότι πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Έτσι μόνο θα υπάρξει ανακούφιση για τις λαϊκές οικογένειες.
- Δημοσιογράφος: Δηλαδή να φύγουν όλοι οι φόροι και να μείνει μια καθαρή χαμηλή τιμή. 
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Βεβαίως, γιατί διαφορετικά όλα αυτά τα ημίμετρα δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις. Ούτε οι δήθεν επιδοτήσεις, ούτε όλα αυτά -τα λέγατε πριν άλλωστε και στο ρεπορτάζ, στο θέμα που είχατε.
- Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένας κόσμος που έχει θέσει το εξής θέμα: Εντάξει, να κατέβει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα επίπεδα πριν από δύο χρόνια. Αλλά η οικονομική μου κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν πριν από δύο χρόνια. Είναι πολύ χειρότερη και στο επίπεδο των φόρων και στο επίπεδο των μισθών και στο επίπεδο της ανεργίας. 
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να καταργηθεί ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης. Δεν υπάρχει άλλη λύση.
- Δημοσιογράφος: Εδώ όμως θα έρθει ο άλλος και θα σας πει: Πολύ ωραία. Και φιλολαϊκή πρόταση είναι και είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο κόσμος να θερμανθεί το χειμώνα. Το κράτος από πού θα μαζέψει λεφτά;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Μπορεί να μαζέψει από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, να σταματήσει τις φοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή, να σταματήσει μια σειρά πράγματα γιατί αυτή είναι η κατάσταση.
- Δημοσιογράφος: Πού να τους βρει; Αυτοί φεύγουν στο εξωτερικό…
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Αυτοί φεύγουν γιατί έχουν υψηλή κερδοφορία αλλού. Ενδιαφέρονται για το κέρδος. Άρα αν δεν λύσεις αυτό το βασικό πρόβλημα, ότι η οικονομία, η ανάπτυξη, η όποια βιομηχανική ανάπτυξη ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον, τον άνθρωπο και όχι το κέρδος του καπιταλιστή ή του ξεχωριστού επιχειρηματία, τότε βεβαίως έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Άλλος να παίρνει τις επιχειρήσεις του και να πηγαίνει στη Βουλγαρία. Ξέρουμε τι γίνεται. Π.χ. στην ένδυση. Πάει να αγοράσει ο άλλος από παπούτσια μέχρι ρούχα, μέχρι παλτό το χειμώνα -που δεν αγοράζει πλέον γιατί δεν μπορεί- όλα αυτά που χρειάζεται δηλαδή η ελληνική οικονομία για την ελληνική κατανάλωση και όλα αυτά φτιάχνονται στη Βουλγαρία. 22.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, γύρω στις 275 είναι οι επιχειρήσεις Ελλήνων κεφαλαιοκρατών που βρίσκονται εκεί. Που πήραν τα κεφάλαιά τους, πήραν και εργαζόμενους -γιατί είναι και πάρα πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί με μισθούς πείνας. Λοιπόν, τι μου λέτε; Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Και «η ξύλινη γλώσσα» που χρησιμοποιούμε εμείς… Γιατί αυτό είναι το σύστημα.
- Δημοσιογράφος: Για να δούμε, κύριε Γενικέ, τα ευρύτερα ζητήματα. Είμαστε, λοιπόν, σε μια φάση πάλι συζήτησης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τα κενά τα δημοσιονομικά και τα αναγκαία ή όχι μέτρα, όπως ακούγεται και απ' τους εταίρους μας αλλά και απ' την πλευρά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο πακέτο μέτρων, αναγκαστικά;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Σίγουρα είμαστε μπροστά σε ένα πακέτο νέων μέτρων. Δεν υπάρχει περίπτωση. Καταρχήν την έχουμε ζήσει αυτή την ιστορία. Κάθε φορά που γίνονται συζητήσεις, έλεγχος για το πού βρίσκονται τα ελλείμματα, πού βρίσκεται το χρέος κ.λπ., πάντα έρχονται νέα πακέτα μέτρων, με οποιαδήποτε εκδοχή διαχείρισης και με οποιαδήποτε πρόταση. Βεβαίως, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτή τη στιγμή διευκόλυνση για να κερδίσει χρόνο, για να λύσει κάποια ζητήματα αυτού του κενού που υπάρχει, που εντοπίζει η τρόικα ή που εντοπίζει και η ίδια η κυβέρνηση. Διευκόλυνση που μπορεί να σημαίνει και επιμήκυνση αποπληρωμής χρεών, για παράδειγμα στις τράπεζες, στην ΕΚΤ, στις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης ή άλλα μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα. Αυτά που πρότεινε δηλαδή ο κ. Στουρνάρας πρόσφατα προς την τρόικα. Ή υπάρχει και η εκδοχή, που κυρίως προβάλλεται απ' το ΔΝΤ, που είναι εδώ και τώρα «κούρεμα» του χρέους. Και η μία και η άλλη εκδοχή προϋποθέτουν μέτρα. Είτε ονομαστούν μνημόνιο είτε τελειώσει η ιστορία και δεν ονομαστεί μνημόνιο, αλλά ονομαστούν νέοι αντιλαϊκοί νόμοι, νέα μέτρα ή, δεν ξέρω, οτιδήποτε άλλο. Και βέβαια αυτό το ζήτημα αφορά απ' τις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι ήδη δρομολογημένες -ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ κ.λπ. μια σειρά άλλους δημόσιους οργανισμούς- απ' τις αναδιαρθρώσεις, που είναι ήδη δρομολογημένες και θέλουν να επιταχυνθούν και κάτω απ' αυτή την πίεση πιέζεται η ελληνική κυβέρνηση να τις προχωρήσει πιο γρήγορα. Κι αναφερόμαστε στο δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διαθεσιμότητες, απολύσεις, άλλα μέτρα. Μιλάμε για νέες προσπάθειες που γίνονται για φοροληστεία, νέοι φορολογικοί νόμοι. Ήδη έρχονται ορισμένοι, κάποιοι δεν έχουν μπει ακόμα στη ζωή, στην πράξη, αν και έχουν ψηφιστεί, κάποιοι άλλοι έρχονται ή δρομολογούνται, ξέρουμε και τις προτάσεις.
- Δημοσιογράφος: Τι προτείνετε εσείς κ. Κουτσούμπα;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Η πρόταση που έχει το ΚΚΕ για διέξοδο απ' την κρίση μιλά για διέξοδο απ' την κρίση σε όφελος του λαού. Αυτό είναι και η διαχωριστική γραμμή, αν θέλετε, με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Συμφωνούν οι εργαζόμενοι, ο λαός, εσείς ή όχι; Αυτή πάντως είναι η ανάλυση και η πρόταση του ΚΚΕ και θεωρούμε ότι είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Οι άλλες προτάσεις είναι «εντός των τειχών». Μας οδηγούν σε αντιλαϊκά μέτρα και θα το δείτε αυτό. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, στις προβλέψεις μας έχουμε επαληθευτεί, δυστυχώς, το ξαναλέμε για πολλοστή φορά, μακάρι να μην επαληθευόμασταν. Όλες οι άλλες προτάσεις, είτε έτσι είτε αλλιώς, με οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης αυτής της κρίσης, μας οδηγούν σε αντιλαϊκά μέτρα, σε πιθανή αναιμική έξοδο απ' την κρίση και μια αναιμική ανάκαμψη που θα μας οδηγήσει σε νέα, πιο βαθιά κρίση -αυτή είναι η εκτίμησή μας, ακούστε την- σε όφελος όμως των μονοπωλίων, των λίγων.
Ενώ η πρόταση του ΚΚΕ, όσο κι αν φαντάζει σήμερα λίγο δύσκολη, λίγο ζόρικα τα πράγματα ή ως μη ρεαλιστική, είναι τελικά η μόνη ρεαλιστική για το λαό, διότι εμείς προτείνουμε το εξής ζήτημα: Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη και ανάκαμψη σε βάθος χρόνου και με σταθερότητα σε όφελος των εργαζομένων, εάν δεν κοινωνικοποιήσεις τα μονοπώλια. Να το πω πιο απλά; Να αξιοποιήσεις και να αναπτύξεις τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας με έλεγχο του ίδιου του λαού, του ίδιου του κράτους, του λαϊκού όμως κράτους, όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία. Δεν μπορείς να αναπτύξεις την οικονομία της χώρας, εάν δεν αποδεσμευτείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει πρακτικά; Να αποδεσμευτείς από τις δεσμεύσεις που έχεις σήμερα όπου σου μιλάνε για ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή και δεν μπορείς ούτε να οργανώσεις, ούτε να σχεδιάσεις, ούτε να λύσεις το διατροφικό πρόβλημα της χώρας. Τη στιγμή που έχεις τα σούπερ μάρκετ όλης της Ελλάδας, απ' το κουτσοχώρι της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης μέχρι την πρωτεύουσα, εδώ την Αθήνα, να είναι γεμάτα από γερμανικά, ισπανικά, βραζιλιάνικα προϊόντα. Και δεν μπορεί ούτε ο Έλληνας αγρότης να παράγει, ούτε η αγροτική οικονομία να σχεδιαστεί, για το κρέας, για τη ζάχαρη, για μια σειρά προϊόντα. Και βεβαίως αυτό έχει να κάνει με την ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, είναι η ΕΕ δηλαδή. Άρα, λοιπόν, αν δεν φύγεις απ' αυτό, πώς θα αναπτύξεις την οικονομία;
Μη μου πείτε όμως, ένα συνηθισμένο ερώτημα όπως: «Μα θα μείνουμε μόνοι μας, απομονωμένοι;». Μπορούμε να αναπτύξουμε αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και τις ευρωπαϊκές και τις υπόλοιπες της Ευρώπης, εκτός ΕΕ και με την Ασία και με την Αφρική και με την Λατινική Αμερική, για ανταλλαγές προϊόντων και βεβαίως να παίρνουμε επ' ωφελεία του ελληνικού λαού και της Ελλάδας καύσιμα π.χ. που μπορεί να μην έχουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και βεβαίως να εξάγουμε προϊόντα που δεν τα έχουν άλλες χώρες.
Αυτά μπορούν να γίνουν, αλλά προϋποθέτουν άλλα πράγματα. Πρέπει να έχεις σχέδιο ως κράτος. Αυτό το λέμε εμείς κεντρικό σχεδιασμό. Δεν μπορεί να γίνει σήμερα.
- Δημοσιογράφος: Κύριε Κουτσούμπα, στην Ευρώπη της κρίσης, της ανεργίας, του ξεχαρβαλώματος του κοινωνικού κράτους, η αριστερά στην κομμουνιστική εκδοχή της είτε στη ριζοσπαστική εκδοχή της δεν επωφελείται, παρότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Αντιθέτως βλέπουμε στροφή των πολιτών προς τα ακροδεξιά κόμματα. Πώς το εξηγείτε;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Καλά, στροφή των πολιτών προς τα ακροδεξιά κόμματα, δεν θα συμφωνούσα απόλυτα...
- Δημοσιογράφος: Δέστε τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Ελλάδα...
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα σας πω, θα σας πω τι εννοώ. Και για την Ελλάδα να μιλήσουμε και για την Ευρώπη. Αυτά τα ακροδεξιά κόμματα ή τα φασιστικά κόμματα, που είναι ας την πούμε η πιο ακραία εκδοχή των ακροδεξιών, όπως είναι η Χρυσή Αυγή για παράδειγμα στην Ελλάδα, είναι γέννημα-θρέμμα αυτού του συστήματος που ζούμε. Τα αξιοποιεί το αστικό πολιτικό σύστημα. Τα αξιοποιεί το σύστημα για δικά του οφέλη, για δικούς του σχεδιασμούς.
- Δημοσιογράφος: Λέμε γιατί δεν κερδίζετε εσείς, άλλο τι κάνει το σύστημα...
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Εμείς βλέπουμε την εμφάνιση διαφόρων κομμάτων και την αξιοποίησή τους απ' το αστικό πολιτικό σύστημα σε βάρος του λαϊκού κινήματος, σε βάρος του λαού. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί αυτό το γεγονός. Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δείχνει ανοχή όλα αυτά τα χρόνια και αυτό το κάνει και η ελληνική κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο η σημερινή και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καλλιεργούν αυτά τα φαινόμενα, τα αξιοποιούν ενάντια στο εργατικό, το λαϊκό κίνημα, στους κομμουνιστές, σε άλλους ριζοσπάστες, προοδευτικούς ανθρώπους, ενάντια σε τέτοια κόμματα και κινήματα. Όταν τα αξιοποιούν, λοιπόν, και τα προβάλλουν ακόμα και με θέσεις, και από ΜΜΕ -να το πούμε κι αυτό- και δημιουργείται ένα κλίμα αντίστοιχο. Όταν έχεις δυνάμεις, γιατί δεν κατανοούν το απλό ή έχουν λάθος ανάλυση -το απλό που λέει το ΚΚΕ και λέγαμε τόσα χρόνια- όταν έχεις πλατείες, κινητοποιήσεις, αυτό το αυθόρμητο δήθεν κίνημα, ή όπως θέλετε πέστε το, το οποίο πρέπει να είναι ακομμάτιστο, μακριά τα κόμματα, μακριά το ΚΚΕ, μακριά το ένα, μακριά το άλλο, μακριά τα συνδικάτα, μακριά το ΠΑΜΕ, προς Θεού να μείνουμε έτσι και να φωνάζουμε, όλοι να μουντζώνουμε κατά τη Βουλή, όλοι να μουντζώνουμε και τους 300 της Βουλής, όλοι να μουντζώνουμε αυτό τέλος πάντων το κοινοβουλευτικό σύστημα και το να καεί, να καεί... Και τα ανέχεσαι αυτά είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ως άλλο οποιοδήποτε κόμμα, εγώ λέω για όλα τα κόμματα αυτή τη στιγμή. Όταν τα ανέχεσαι, είναι εύκολο αυτή η ανοχή, η καλλιέργεια αυτού του κλίματος να δημιουργήσει σε τέτοια λαϊκίστικα, δημαγωγικά ακροδεξιά, ναζιστικά κόμματα το υπέδαφος ώστε να δηλητηριάσουν συνειδήσεις απλών ανθρώπων και να πουν «ε, αυτός, βρε αδερφέ, μα είναι αντισυστημικός, παλεύει». Και μέσα σ' αυτή την αγανάκτηση, την οργή που έχει ο κόσμος να πει «α, αυτός θα λύσει ένα πρόβλημα, θα φωνάξει περισσότερο, θα βρίσει» και εκτονώνεται έτσι ανώδυνα μια λαϊκή δυσαρέσκεια. Η οποία κατά τη γνώμη μας έπρεπε και πρέπει να οδηγηθεί με ριζοσπαστικά αιτήματα, με σωστό περιεχόμενο αγώνα, με σωστά αιτήματα και στόχους πάλης που να είναι υπέρ της πλειοψηφίας των εργαζομένων και όχι να υπηρετεί διάφορα παιχνίδια του αστικού πολιτικού συστήματος.
- Δημοσιογράφος: Αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα που λέτε δεν είναι υπερασπίσιμο όταν ο αντίπαλος είναι ο φασισμός που το απειλεί;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Μα φυσικά, δεν είπε κανείς ότι δεν υπερασπίζεσαι κατακτημένα δικαιώματα, δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες, ό,τι έχει κατακτήσει ο λαός με πολύ κόπο και πάρα πολλούς αγώνες και θυσίες, αν θέλετε, πρώτα-πρώτα των κομμουνιστών. Μιας και έχετε τώρα εμένα και μιλάω ως Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ. Αυτό έτερον εκάτερον. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτό. Και ότι το ίδιο αυτό αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα μπορεί πολύ καλά, για δικούς του λόγους, για ένα διάστημα να αξιοποιήσει τέτοιες δυνάμεις – θέλετε επειδή φοβάται μια απότομη άνοδο του εργατικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος αλλά σε ριζοσπαστική κατεύθυνση που μπορεί να απειλήσει το ίδιο, τα κόμματά του δηλαδή; Που μπορεί να απειλήσει το ίδιο το σύστημα, τον καπιταλισμό και να οδηγήσει σε μια νέα κοινωνία, σοσιαλιστική, δεν ξέρω, όπως ο καθένας το καταλαβαίνει;
- Δημοσιογράφος: Από την άποψη αυτή όμως και σ' αυτό το πλαίσιο της άποψης που θέσατε μόλις, δεν δυσκολεύουν τα πράγματα στο να αντιμετωπιστεί και αυτό το φαινόμενο, αλλά και στο να δοθεί μία άλλη διέξοδος στο πολιτικό πεδίο, δεν δυσκολεύουν τα πράγματα απ' τη δική σας άρνηση να συμπαραταχθείτε σε ένα ενιαίο μέτωπο της αριστεράς ή κι απ' την κριτική που ασκείτε στον ΣΥΡΙΖΑ ως τον δεύτερο πόλο ενός διπολικού συστήματος που στην πραγματικότητα στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται; Ποια θα είναι η πολιτική διέξοδος, αν η αριστερά δεν μπορεί να βρει έναν κοινό βηματισμό και για το ζήτημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο το ευρύτερο;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Κοιτάξτε, για συμμαχία, για συνεργασία, για κοινή δράση, είμαστε οι πρώτοι που έχουμε μιλήσει. Ιδιαίτερα μετά το 19ο Συνέδριο, με τις αποφάσεις του -και την Πολιτική Απόφαση και το Πρόγραμμα- μιλάμε για τη συγκρότηση μιας μεγάλης Λαϊκής Συμμαχίας ως άμεση αναγκαιότητα. Μόνο που αυτή τη συμμαχία την προσδιορίζουμε όχι με βάση το πώς θεωρεί ο καθένας τον εαυτό του, «εγώ θεωρώ έτσι, ο άλλος αλλιώς», ή με έναν τεχνητό διαχωρισμό του λαού που είναι πολύ παλιός, από το παρελθόν και που έχει ξεπεραστεί από τη ζωή και δεν είναι καθόλου σύγχρονος και επίκαιρος. Ούτε υπηρετεί κάποια ανάγκη ενότητας και συμμαχίας του λαού μας και των δυνάμεών του. Δηλαδή, είμαι αριστερός, είμαι δεξιός, είμαι κεντρώος, ή αυτός είναι δεξιός, δεν του μιλάω, ή δεν κατεβαίνω μαζί στην απεργία, δεν αγωνίζομαι μαζί. Ή αυτός είναι με το μνημόνιο, ο άλλος είναι αντιμνημονιακός. Ένας άλλος διαχωρισμός των τελευταίων χρόνων, που τελικά οδηγεί σε αδιέξοδα και βλέπουμε πού πάει η κατάσταση, τώρα που θα τελειώσουν τα μνημόνια και θα ονομάζονται αλλιώς. Άρα αυτή η συμμαχία…
- Δημοσιογράφος: Επειδή έχουμε και την κίνηση των «58» προχτές και υπάρχουν τοποθετήσεις ήδη και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση ενός άλλου πόλου, της κεντροαριστεράς, εσείς σε αυτό πώς τοποθετείστε;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα σας απαντήσω με βάση τις θέσεις του Κόμματός μου, είναι καθαρό πώς θα σας απαντήσω. Αλλά λέω το εξής: Ότι αυτό που με ρωτάτε τώρα, χωρίς να έχω ολοκληρώσει την προηγούμενη απάντηση, γιατί θα πήγαινα από το κοινωνικό στο πολιτικό επίπεδο πώς το εννοούμε, αλλά θα σας απαντήσω σε αυτό που με ρωτάτε: Εντάσσεται στη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού μετά από τις τελευταίες αλλαγές που έχουν συμβεί. Ποιες είναι αυτές; Έχει τελειώσει η περίοδος, η ιστορία των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αυτό φαίνεται από πέρυσι – πρόπερσι έντονα. Συνεχίζει να φαίνεται και μάλιστα επιτείνεται, η κατάσταση είναι πιο φανερή πλέον. Και, βέβαια, έχει τελειώσει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας -όχι η σοσιαλδημοκρατία γενικά, γιατί φτιάχνονται νέα σχήματα και εδώ γίνεται διαπάλη για το ποιος θα επικρατήσει και ποιο τμήμα από όλα αυτά τα κόμματα θα πάρει το ρόλο της νέας σοσιαλδημοκρατίας- έχει τελειώσει το ΠΑΣΟΚ στην ουσία, έτσι όπως το γνωρίσαμε, με την έννοια ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα. Άρα η αναμόρφωση αυτού του σκηνικού ως στόχο έχει τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων συνεργασίας. Είναι φανερό αυτό, εφόσον τελείωσαν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η ανάλυσή μας, λοιπόν, εντοπίζει εδώ ότι πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας χώρων όπου θα μπορεί να γίνονται συνεργασίες, συνασπισμοί κομμάτων, ώστε να γίνονται σταθερές αστικές κυβερνήσεις. Αυτή είναι η ουσία.
- Δημοσιογράφος: Αν το αστικό πολιτικό σύστημα φτιάχνει τη δική του πλατφόρμα, να το πω έτσι, για τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, γιατί εσείς δεν μετέχετε σε μια προσπάθεια της αριστεράς να φτιάξει τη δική της απάντηση σ' αυτό;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουμε. Αυτό προσπαθούσα να σας δώσω να καταλάβετε, δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό.
- Δημοσιογράφος: Με ποιους;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Η λαϊκή συμμαχία είναι το αντίβαρο σε αυτό που συμβαίνει.
- Δημοσιογράφος: Η λαϊκή συμμαχία είναι στο κοινωνικό πεδίο, στο πολιτικό;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Όχι, δεν με καταλάβατε. Ακούστε, όταν λέω ότι γίνεται ακόμα και διαπάλη για το ποιο τμήμα θα παίξει το ρόλο της νέας σοσιαλδημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ έφτασε εκεί που έφτασε…
- Δημοσιογράφος: Βάζετε και τον ΣΥΡΙΖΑ...
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Η μια ιστορία είναι ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, κάποιοι άλλοι από τους ανεξάρτητους, από άλλους που έχουν φτιάξει τώρα κόμματα. Η άλλη εκδοχή, που προωθείται επίσης με γοργούς ρυθμούς και από το ίδιο αυτό το κόμμα, είναι του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα. Πιθανόν με κάποιες άλλες δυνάμεις, φτερούγες, που θέλει να πάρει, την Κατσέλη παίρνει, τμήματα από το ΠΑΣΟΚ παίρνει και μάλιστα από ένα φθαρμένο ΠΑΣΟΚ. Τα έχουμε πει πολλές φορές. Άρα εκεί γίνεται η διαπάλη.
Αν μιλάμε για εναλλακτική λύση πραγματικής συνεργασίας και συμμαχίας, που με ρωτάτε, προφανώς αυτό που απαντάμε εμείς είναι ότι δεν υπάρχουν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο τέτοιες. Εάν σοσιαλδημοκρατικοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι αστικό κόμμα, όπως λέμε -φυσικά με διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα- αν υπηρετεί τμήματα του κεφαλαίου, όπως είναι η ανάλυσή μας, και φαίνεται αυτό και από τη στάση του. Αλλά κυρίως, όχι τόσο από το τι λέει ο κύριος Δασκαλόπουλος και άλλοι, αλλά από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ακούσαμε και προχθές σε κανάλια, τον ακούμε κάθε μέρα. Οι συνεχείς κωλοτούμπες και οι μεταλλάξεις αυτού του κόμματος στον ένα χρόνο που είναι ακόμα αντιπολίτευση είναι φανερές πολύ περισσότερο, όχι μόνο στους κομμουνιστές και στους φίλους του ΚΚΕ, ή στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και σε όλο αυτό τον κόσμο που τον ψήφισε πέρυσι και είχε την ελπίδα ότι τέλος πάντων κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει. Φανταστείτε, δηλαδή, τι έχει να γίνει, όταν γίνει, εάν γίνει τέλος πάντων, κυβέρνηση, όπως επιδιώκει.
- Δημοσιογράφος: Το όχι του ΚΚΕ για συμμετοχή σε κυβέρνηση με κορμό τον σοσιαλδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ, που λέτε εσείς, ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε πάλι σε εκλογές;
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Απόλυτα ισχύει. Η διακυβέρνηση που εμείς θα πάρουμε μέρος, η εξουσία στην οποία εμείς θα συμμετέχουμε, το κράτος στο οποίο εμείς θα συμμετέχουμε, είναι αυτό που σας είπα πριν. Θα είναι εξουσία όπου θα είναι ο λαός πρωταγωνιστής. Η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα θα βρίσκονται εκεί. Θα μπορούν να αναπτύσσουν, να σχεδιάζουν την οικονομία, επιστημονικά, σε όφελος των εργαζομένων και του λαού. Θα αποδεσμευτούμε από την ΕΕ και άλλους τέτοιους οργανισμούς και λυκοσυμμαχίες. Θα κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια και ο πλούτος της χώρας θα βρεθεί στα χέρια των εργαζομένων. Τελεία και παύλα. Ορίστε ένα πρόγραμμα που δεν είναι «κομμουνιστικό» πρόγραμμα. Είναι πρόγραμμα για όλο το λαό.