Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση στήριξης της Γραμματείας Νάξου του ΠΑΜΕ στον αγώνα των σμυριδεργατών



e-mail: pamenaxoy@yahoo.gr τηλ. : 6944693936 – 6906279789

Το  ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των σμυριδεργατών που παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στο κλείσιμο των ορυχείων σμύριδας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του νησιού μας.
Το σμυρίγλι, ενώ θα μπορούσε να είναι πόρος ζωής για τους κατοίκους και μοχλός ανάπτυξης όλης της ορεινής Νάξου, με τον τρόπο εκμετάλλευσης μέχρι σήμερα, μόλις εξασφάλιζε την ελάχιστη ασφάλιση των σμυριδορυκτών. Για φέτος, με την τιμή που αποφάσισαν και την ποσότητα –πολύ κάτω από την πρόταση του σωματείου-, ούτε αυτή εξασφαλίζεται.  
Το κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των σμυριδωρυχείων, θα επιταχύνει βίαια τον οικονομικό μαρασμό των χωριών.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία. Η αξιοποίησή του θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από δημόσιο φορέα με κεντρικό σχεδιασμό, προς  όφελος του λαού, με την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εργατική τάξη και τον λαό στην εξουσία, με τον δρόμο ανάπτυξης και τον σχεδιασμό της οικονομίας με βάση τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας αλλά και τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, εξασφαλίζοντας συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την απόλυση υπαλλήλου στη φύλαξη  μέσω  της διαθεσιμότητας. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και την επαναπρόσληψη της υπαλλήλου και καλούμε τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό της Νάξου σε επαγρύπνηση μπροστά και στα νέα μέτρα που έρχονται και που οι επιπτώσεις τους δεν είναι μακριά από εμάς και ήδη έχουν φτάσει στην πόρτα μας.  

 
Γραμματεία Νάξου