Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΑDM και ThyssenKrupp: Προαναγγέλλουν το κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - Πορεία των εργαζομένων

1.100 εργαζόμενοι και το πρόγραμμα παράδοσης των υποβρυχίων στον αέρα
Το κλείσιμο του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, προαναγγέλλει, με επιστολή της, η αραβογερμανικών συμφερόντων εταιρεία  της ΑDM και της ΤhyssenKrupp, η οποία γνωστοποιήθηκε στο σώμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε το πρωί. Αποτέλεσμα της απόφασης είναι να μείνουν στον αέρα οι 1.100 εργαζόμενοι και το πρόγραμμα κατασκευών.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποίησαν πορεία επί της Εθνικής Οδού στο ρεύμα προς τον Ασπρόπυργο, επιστρέφοντας στο Ναυπηγείο, από το ρεύμα ανόδου της Ε.Ο προς Αθήνα. Δηλώνουν ότι καθημερινά θα συγκεντρώνονται στην πύλη του Ναυπηγείου, παραμένοντας σε αγωνιστική επαγρυπνηση και ετοιμότητα.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσης την πραγματοποίηση νέας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 4 Οκτώβρη, στην Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα.
Στην επιστολή της εταιρείας σημειώνεται: «Ενόψει της λήξης της εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας στις 30 Σεπτέμβρη, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε ότι από πλευράς δραστηριότητας η εταιρεία βρίσκεται στο ίδιο μηδενικό σημείο με αυτό που την ανάγκασε να εφαρμόσει το μέτρο πριν από 18 μήνες. Θέλουμε να σας βεβαιώσουμε και με αυτή την ανακοίνωσή μας, όπως άλλωστε έχουμε πράξει και στο παρελθόν με κάθε ευκαιρία, ότι οποτεδήποτε η εταιρεία εισπράξει τα οφειλόμενα από το ελληνικό δημόσιο και ανάλογα με τη ροή εισπράξεων θα είναι σε θέση και θα ανταποκριθεί και στις προς εσάς υποχρεώσεις της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αραβογερμανικά μονοπώλια, που ελέγχουν το Ναυπηγείο, για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν προεισπράξει περίπου το 75% του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος και συγκεκριμένα το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ!!! Σε αντιδιαστολή έχει παραδώσει μόλις 1 υποβρύχιο, που μάλιστα έχει γίνει ευρύτερα γνωστό επειδή ...γέρνει!!! 

Τώρα η εργοδοσία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, αξιοποιώντας την πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, και με μοχλό πίεσης τους 1.100 εργαζόμενους, εκβιάζει για περισσότερα προνόμια και «ζεστό χρήμα». Ενδεικτικό της εικόνας που επικρατεί είναι ότι κανονικά οι εργαζόμενοι από χθες έπρεπε να είναι στα πόστα τους, ωστόσο το Ναυπηγείο εδώ και 18 μήνες παραμένει ουσιαστικά κλειστό. Οι εγκαταστάσεις του έχουν ρημάξει καθώς είναι ασυντήρητες, με συνέπεια να εγκυμονούν κινδύνους!!! Στην ίδια κατάσταση είναι και τα υποβρύχια, γεγονός που τινάζει το πρόγραμμα παράδοσής τους στον αέρα!!! Είναι χαρακτηριστικό ότι από προχθές το ναυπηγείο είναι σε «μπλακ-άουτ», χωρίς ρεύμα δηλαδή, έτσι δεν λειτουργεί τίποτε απολύτως, ενώ για σήμερα η ΕΥΔΑΠ έχει ειδοποιήσει ότι θα διακόψει την παροχή νερού!!!.

Στη γενική συνέλευση, νωρίτερα σήμερα, βρέθηκαν στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με επικεφαλής τους Νίκο Ξουράφη και Σωτήρη Πουλικόγιαννη.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μέλος της ΣΕΑ Ναυπηγικής Βιομηχανίας και Μετάλλου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, κάλεσε σε συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους όλης της ναυπηγικής βιομηχανίας και του Μετάλλου συνολικά (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ κλπ.), στοχεύοντας στην αιτία των προβλημάτων που είναι η εξουσία των μονοπωλίων και η πολιτική που τα υπηρετεί. Να διεκδικήσουν για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του με όλες του τις δραστηριότητες με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, να μη γίνει καμία απόλυση  και να μη θιχτούν εργασιακά δικαιώματα.

Ωστόσο, η γενική συνέλευση σημαδεύτηκε από την πραξικοπηματική κίνηση της ΠΑΣΚΕ, που έχει την πλειοψηφία στη Διοίκηση του σωματείου, να μη θέσει σε ψηφοφορία στη ΓΣ την πρόταση της «Εργοστασιακής Επιτροπής» Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, να γίνεται ανά 10ημερο γενική συνέλευση όπου θα λαμβάνονται αποφάσεις για την πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, στα Ναυπηγεία, Βασίλης Καρακίτσιος, έφθασε στο σημείο να αρπάξει το μικρόφωνο από τα χέρια του Πέτρου Αναστασιάδη, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και επικεφαλής της «Εργοστασιακής Επιτροπής», την ώρα που μίλαγε στους εργαζόμενους, ενώ άνθρωποι του προέδρου έκλεισαν τα μεγάφωνα, παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις των εργαζομένων του Ναυπηγείου.

από: 902.gr