Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία περιορισμού του επιδόματος ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας την απρόσκοπτη καταβολή του 

Ψηφίζεται στη Βουλή την Τρίτη 22 Οκτώβρη η κυβερνητική τροπολογία περιορισμού του επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης απαίτησε την κατάργηση των ρυθμίσεων που περιορίζουν ή καταργούν το επίδομα ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του άρθρου 39 του νόμου 3986/2011 που ορίζει ότι η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης που είχε ο άνεργος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.


Με τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος, εάν ένας άνεργος είχε πάνω από 450 μέρες επιδότηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, για το 2013 δεν θα πάρει επίδομα ανεργίας. Εάν είχε 350 μέρες επιδότηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, θα πάρει επίδομα ανεργίας μόνο για 100 μέρες και ούτω καθεξής. Μάλιστα από το 2014 οι μέρες επιδότησης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 400 μέρες.

Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τους εποχιακά εργαζόμενους δεν καταργεί αυτούς τους περιορισμούς. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα, κάτω από προϋποθέσεις, να δοθεί το επίδομα στους εποχιακά εργαζόμενους, αλλά μόνο για τρεις μήνες, επομένως θα είναι πετσοκομμένο.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες βελτιώσεις λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε οργανισμό επιδότησης των εργοδοτών και αυτή τη στιγμή «τρέχουν» προγράμματα που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Όπως είπε, από αυτά τα προγράμματα τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν «στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων», ενώ θα μπορούσαν να δοθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης στηλίτευσε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί  στα ξενοδοχεία, κάνοντας λόγο για «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο». Όπως είπε, «οι εργαζόμενοι αμείβονται το πολύ με 600 ευρώ το μήνα ή είναι απλήρωτοι, τη στιγμή που τα θησαυροφυλάκια των μεγαλοξενοδόχων έχουν ξεχειλίσει».

Να σημειώσουμε ότι με τους περιορισμούς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν τελείως το επίδομα ή να το πάρουν δραματικά κουτσουρεμένο χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό και στα ξενοδοχεία, ενώ τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου έχουν προχωρήσει σε επανειλημμένες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο σε όφελος του τουριστικού κεφαλαίου. Σε αντιδιαστολή η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εργαζομένων επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων «θριαμβολογεί» για την κίνηση-ελιγμό της κυβέρνησης, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις με το εποχικό βοήθημα και τις προϋποθέσεις χορήγησής του.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει και με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανωθούν στα ταξικά τους συνδικάτα, να εμπιστευτούν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

από: 902.gr