Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη συνεχίζουν αταλάντευτα

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη συνεχίζουν αταλάντευτα
Πανελλαδική σύσκεψη μεταλλεργατών την Κυριακή 11 Μάρτη

Ακόμα πιο αποφασισμένοι, ενωμένοι και ατσαλωμένοι συνεχίζουν τον σκληρό περήφανο αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο. Χτες απηύθυναν πλατύ κάλεσμα στα σωματεία του μετάλλου όλης της χώρας να συμμετέχουν σε Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Το κάλεσμα καλεί τους μεταλλεργάτες να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και να οργανώσουν τη πάλη τους συνολικά στον κλάδο του μετάλλου.Από την πλευρά της η εργοδοσία επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους απεργούς μεθοδεύοντας το βράδυ της Κυριακής τη σύλληψη του προέδρου του σωματείου. Σαν αφορμή χρησιμοποίησε την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους απεργούς και συγκεκριμένα το γεγονός ότι στο εργοστάσιο φτάνουν διαρκώς φορτία τροφίμων για διανομή στους απεργούς.
Ετσι το βράδυ της Κυριακής η ιδιωτική εταιρεία security «αποφάσισε» ξαφνικά να απαγορεύσει σε φορτηγό που έστειλε το ΠΑΜΕ με λαχανικά να ξεφορτώσει στα γραφεία του σωματείου που είναι μέσα στο εργοστάσιο. Εκπρόσωποι της εταιρείας μαζί με «φουσκωτούς» σταμάτησαν το φορτηγό και κάλεσαν την αστυνομία απειλώντας με μηνύσεις για παράνομη είσοδο στο εργοστάσιο. Σε άμεση συνεννόηση με την εταιρεία η αστυνομία προσήγαγε τον πρόεδρο του σωματείου Γ. Σιφωνιό στο Αστυνομικό Τμήμα. Η είδηση κινητοποίησε δεκάδες απεργούς που συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας. Τελικά, τα μεσάνυχτα η αστυνομία απελευθέρωσε τον συνδικαλιστή ενώ η εταιρεία δεν κατέθεσε μήνυση.


Μπροστά στην κατακραυγή η κυβέρνηση επιχείρησε να βγάλει την ουρά της απ' έξω και κάλεσε για σήμερα το βράδυ σε νέα συνάντηση το σωματείο.Παράλληλα, στο κενό πέφτει και η προσπάθεια του Μάνεση να εμφανίζει απεργούς να κινούνται ενάντια στο σωματείο. Δεκάδες απεργοί που εμφανίζονταν να έχουν υπογράψει εξώδικο προς το σωματείο, με κείμενό τους και φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους δηλώνουν ότι εκπροσωπούνται μόνο από το σωματείο τους, στηρίζουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπογράφουν κανένα κείμενο της εργοδοσίας.
Την Κυριακή το πρωί στο χώρο του εργοστασίου έγινε σύσκεψη των γυναικών των απεργών που αποφάσισαν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του αγώνα, ενώ λίγο μετά ακολούθησε μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με συμμετοχή του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη». Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εξέφρασαν αντιπροσωπείες από την Κύπρο, ενώ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους βουλευτές Σπύρο Χαλβατζή, Γιάννη Πρωτούλη, Γιάννη Γκιόκα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΦΩΝΙΟΣ
«Για το χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό»
Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του Σωματείου των Χαλυβουργών
Μιλώντας στη συγκέντρωση της Κυριακής, στην πύλη του εργοστασίου ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Σιφωνιός ανάμεσα στ' άλλα σημείωσε:
«Σήμερα κλείνουμε 126 μέρες απεργίας, και δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε πιο δυνατά, πιο ενωμένοι, μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι τώρα θα μας τρομοκρατήσουν με μηνύσεις και εξώδικα, με εισαγγελείς και αστυνομία.
Είναι βαθιά νυχτωμένοι, όσοι νομίζουν ότι θα γυρίσουμε στη φωτιά και στο σίδερο για 400 και 500 ευρώ. Οτι θα μας κάνουν τα αφεντικά μας να ζούμε με λιγότερα το μήνα από ό,τι ξοδεύουν για τις γάτες και τα σκυλιά τους. Το έχουμε πει, για το χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ.
Είναι βαθιά νυχτωμένος ο Μάνεσης αν νομίζει ότι θα μας τρομοκρατήσει με απειλές ότι θα κλείσει το εργοστάσιο, ότι θα μας απογοητεύσει επειδή δε δέχεται να μας συναντήσει. Από τη μια, μας απειλεί ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και την ίδια στιγμή, με τη συμβολή της συγκυβέρνησης, σχεδιάζει να ανοίξει ιδιωτικό λιμάνι, υποσχόμενος για να πάρει άδεια ότι θα απασχολεί 420 εργαζόμενους, 365 μέρες το χρόνο.
Από τη μια, το παίζει αδιάφορος, και από την άλλη προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, βγάζει ανακοινώσεις που δείχνουν πανικό και όχι αδιαφορία. Κατάλαβε ότι δύσκολα θα βρει χαλυβουργούς να ξεπουλήσουν αυτόν τον ηρωικό αγώνα.
Ορισμένοι συνάδελφοι που ο μηχανισμός του τους εξαπάτησε με ψέματα και συκοφαντίες και τους έστρεψε εναντίον του σωματείου, τώρα οι περισσότεροι δηλώνουν ενυπόγραφα ότι εξαπατήθηκαν, ότι εμπιστεύονται το σωματείο, τις αποφάσεις των συνελεύσεων και του ΔΣ.
Το δηλώνουμε ξανά, θα συναντήσει ατσάλινο τείχος κάθε διασπαστική και τρομοκρατική προσπάθεια. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι.
Είναι βαθιά νυχτωμένη η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι παραφυάδες της, αν νομίζει ότι θα μας ξεγελάσει όταν λέει ο υπουργός Εργασίας ότι "δεν γνωρίζει τίποτα για την άδεια του υπουργείου Περιβάλλοντος για το λιμάνι", ότι "θα καλέσει τον Μάνεση να τον ρωτήσει τι σκέφτεται να κάνει". Οτι θα μας εξαπατήσει λέγοντας "να σταματήσετε την απεργία και μετά θα συζητήσουμε τα αιτήματα που βάζετε".
Κυβέρνηση και Μάνεσης, κυβέρνηση και βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, μεγαλοκατασκευαστές, μαζί σχεδιάζουν, αποφασίζουν και εκτελούν όλα τα αντεργατικά μέτρα. Είναι απέναντί μας, είναι εχθροί μας, δεν μας ξεγελάνε. Είναι κυβέρνηση της πλουτοκρατίας. Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να πέσει μια ώρα γρηγορότερα.
Στην προσπάθειά τους αυτή έχουνε συμπαραστάτες, τη ΓΣΕΕ, την ΠΟΕΜ, γενικότερα τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Ησαν και αυτοί που καρτερούσαν να λυγίσουμε. Περίμεναν να γυρίσουμε μέσα στη φωτιά με σκυφτό το κεφάλι, για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους, την προδοσία τους. Μας συμβουλεύουν από την αρχή να τα βρούμε, δηλαδή να αποδεχτούμε αυτά που ζήταγε ο Μάνεσης.
Δεν τα κατάφεραν ούτε αυτοί να μας λυγίσουν, να μας ξεστρατίσουν. Είναι και αυτοί γελασμένοι, αν νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν ακόμα για πολύ τους εργάτες που τους στηρίζουν. Οτι θα τους έχουμε για πάντα πάνω από το σβέρκο μας. Η ΓΣΕΕ δεν είναι των εργατών, είναι δεκανίκι των καπιταλιστών.
Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τώρα ο αγώνας μας μπαίνει σε πιο αποφασιστική και δύσκολη φάση. Οσο η εργοδοσία στριμώχνεται τόσο θα γίνεται πιο σκληρή. Τόσο το κράτος της θα της προσφέρει υπηρεσίες με τους εισαγγελείς, την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Τώρα όμως είμαστε και εμείς οι χαλυβουργοί πιο δυνατοί, πιο οργανωμένοι, πιο υποψιασμένοι. Στις 126 μέρες απεργίας μάθαμε πολλά, για το μέγεθος της δύναμής μας, για τη δύναμη της ταξικής ενότητας, για τη στάση και τα κόλπα της εργοδοσίας, για όλους αυτούς που μας πλησιάζουν, για το ποιος έρχεται να μας βοηθήσει και ποιος να μας χτυπήσει.
Φέραμε στο προσκήνιο, την αξία του συλλογικού αγώνα, τη δύναμη του ενωμένου ταξικού αγώνα, το μεγαλείο και τη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης. Τα ατσάλινα, πειθαρχημένα πρωτοπόρα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού εργάτη.
Αναδείξαμε περισσότερο την ύπαρξη των δύο κόσμων, του Μάνεση και της τάξης του, των χαλυβουργών και της τάξης τους, όπου δεν έχουνε τίποτα κοινό, κανένα κοινό συμφέρον.
Τώρα όμως χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη και αλληλεγγύη. Πιστεύουμε ότι τώρα δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις, για να ανάψει και αλλού η φωτιά της Χαλυβουργίας, για να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία. Τώρα τα πράγματα είναι πιο απλά. `Η θα ξεσηκωθούμε ή θα αποφασίσουμε να ζήσουμε με 300 ευρώ το μήνα, να παίρνουμε σύνταξη στα 70, να γίνουμε δούλοι του 21ουαιώνα.
Καλούμε όλους τους εργάτες, τους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, να ξεσηκωθούν. Να μετατρέψουν τον κάθε χώρο δουλειάς σε κάστρο αγώνα. Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα. Να υπερασπίσουμε τις συμβάσεις, να διεκδικήσουμε αυξήσεις. Να συνεχίσουμε μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας ό,τι μας ανήκει».
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Δε μπορούν να πλήξουν την πολιτική και το κύρος του ΚΚΕ
Από το χώρο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο τη Κυριακή το μεσημέρι ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε:
«Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων απέναντι στη βαρβαρότητα των μέτρων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ των μονοπωλίων. Πρωτοστατεί στον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών που για πάνω από 4 μήνες δίνουν μαθήματα αγώνα ήθους και αξιοπρέπειας. Γι' αυτό τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εξαπολύουν συκοφαντικές επιθέσεις και συνεχίζουν προβοκατόρικα ενάντια στο ΚΚΕ. Αλλά και άλλες ομάδες, σχήματα επιτίθενται με επιμονή ενάντια στο ΚΚΕ. Η άνοδος της πάλης του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος και η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ στη βάση αρχών, θέσεων και συνεδριακών αποφάσεων, ανησυχεί τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων και άλλους πολέμιους του ΚΚΕ και γι' αυτό επιμένουν. Να είναι βέβαιοι ότι οποιοσδήποτε, όσοι πολεμούν το ΚΚΕ δε θα μπορέσουν, ό,τι μέσα και να χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν τη πολιτική και το κύρος του ΚΚΕ. Το Κόμμα θα συνεχίσει την αγωνιστική του πορεία, θα συσπειρώνει καθημερινά όλο και περισσότερους εργάτες, άλλους εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής του μαύρου μετώπου και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας, για τη λαϊκή εξουσία».
«Μας δίνετε δύναμη!»
Νεολαιίστικη διεθνιστική αλληλεγγύη, δείγμα του πόσο έχει συγκινήσει και εμπνεύσει ο παλικαρίσιος αγώνας των απεργών χαλυβουργών εκφράστηκε στη μεγάλη συναυλία τη Κυριακή το μεσημέρι, όπου παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Χάρης Καράμανος, ΓΓ της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) της Κύπρου και ο Δημήτρης Παλμύρης, από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).
«Από εδώ ενώνουμε τη φωνή μας και ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με όλους εσάς που αντιστέκεστε ενάντια σε αυτή την ανελέητη επίθεση, διεξάγοντας αυτό το δύσκολο αγώνα», τόνισε ξεκινώντας το χαιρετισμό του ο Χ. Καράμανος και συμπλήρωσε: «Ενα αγώνα τιμής και αξιοπρέπειας, ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, ενάντια στην αυθαιρεσία των μαζικών απολύσεων, ενάντια στην επιβολή εξευτελιστικών όρων εργασίας, ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης της συλλογικής σύμβαση, ενάντια σε ένα σάπιο και βάρβαρο σύστημα τον καπιταλισμό».
Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Παλμύρης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ΠΟΔΝ ως εκφραστής του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού νεολαιίστικου κινήματος, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η πάλη της νεολαίας για ανατροπή του ιμπεριαλισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη του εργατικού κινήματος. Γι' αυτό στεκόμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα σας και εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στήριξη. Μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε με πείσμα τον αγώνα μας για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, για την οικοδόμηση του κόσμου της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης. Του κόσμου όπου ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα ωφελούν αυτούς και όχι τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστές».
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Δήλωσαν αποφασισμένες
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Αποφασισμένες να συνεχίσουν με ακόμα πιο δυναμική συμμετοχή και κινητοποίηση στο πλευρό του σωματείου και των απεργών δήλωσαν οι γυναίκες των χαλυβουργών στη σύσκεψή τους την Κυριακή. Με τη στάση αυτή η επιτροπή των γυναικών δίνει απάντηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των μηχανισμών τους να τρομοκρατήσουν τους απεργούς και να σπάσουν τον αγώνα τους. Ολο και περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σημασία της μάχης, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν την επιτροπή, να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και τις πρωτοβουλίες της.«Οι χαλυβουργοί σήκωσαν το κεφάλι και σε μας αρμόζει να σταθούμε δίπλα τους. Ανοίξανε όχι δρόμο, αλλά λεωφόρο ολόκληρη και τώρα πρέπει να τη διαβούμε όλοι», δηλώνουν με θάρρος και αποφασισμένες να σταθούν με το κεφάλι ψηλά. Η Επιτροπή οργανώνει τα επόμενα βήματά της: την Πέμπτη, με αφορμή τη μέρα της γυναίκας, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας για να διεκδικήσουν να μη χαθεί ούτε ένα ένσημο για το διάστημα της απεργίας, για να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση και να παγώσουν τα δάνεια των οικογενειών τους για ένα χρόνο. Στο πλευρό τους, θα βρεθεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ το απόγευμα θα προχωρήσουν από κοινού σε εκδήλωση στην πύλη του εργοστασίου.
Επί τάπητος τέθηκε την Κυριακή και το ζήτημα των οικογενειών που έχουν παιδιά που σπουδάζουν εκτός Αθήνας. Η ανυπαρξία φοιτητικών Εστιών και οι περικοπές ακόμα και στο δικαίωμα των φοιτητών στη σίτιση, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση και οι γυναίκες των χαλυβουργών σκέφτονται να αναλάβουν δράση και γι' αυτά τα ζητήματα και να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.