Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012




Αφού τσάκισαν ό,τι είχαν αφήσει όρθιο από εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ, προσπαθούν τώρα να βάλουν το λαό να κυνηγάει τη χίμαιρα της «ανάπτυξης». Αραδιάζουν υποσχέσεις για ποσά από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και προγράμματα, που είναι σταγόνα στον ωκεανό της καταλήστευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι από το κεφάλαιο, ή των χρημάτων που χάνονται από τον κρατικό κορβανά, εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ. Το «νέο σχέδιο Μάρσαλ», όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν, είναι ίδιο με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα της δεκαετίας του '80, με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης του '80, του '90 και του 2000, με τα ΕΣΠΑ που τα διαδέχτηκαν. Τι όφελος αποκόμισε ο λαός από την «ανάπτυξη» που τροφοδότησαν αυτά τα πακέτα; Κανένα.
Ποιοι βγήκαν κερδισμένοι; Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι σε Ελλάδα και ΕΕ, που εξασφάλισαν τις αναγκαίες υποδομές για τη διακομιδή των εμπορευμάτων τους εντός και εκτός της Ευρωένωσης. Οι κατασκευαστικές εταιρείες, που ανέλαβαν έργα δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να βάλουν φράγκο από την τσέπη τους και στη συνέχεια τα πήραν υπό την κυριότητά τους, βαθαίνοντας με τους νόμους του αστικού κράτους την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών. Χαρακτηριστική περίπτωση τα διόδια - φωτιά στους δρόμους, τα ιδιωτικά λιμάνια, όπως αυτό του Αστακού, η Αττική και η Εγνατία Οδός. Τεράστια κονδύλια κατευθύνθηκαν σε υποδομές για επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπου το δημόσιο διατηρούσε ακόμα μια μικρή συμμετοχή και τώρα αποσύρεται ολοκληρωτικά, παραδίδοντας στους ιδιώτες έτοιμα φιλέτα προς εκμετάλλευση, σε κλάδους όπως η ναυπηγοεπισκευή, οι μεταφορές, η Ενέργεια και πάει λέγοντας.
Κανένα από τα έργα που χρηματοδότησαν τα κονδύλια της ΕΕ δεν έγινε για το λαό, ο οποίος, ακόμα και αν έμμεσα ωφελήθηκε, καλείται να διπλοπληρώσει για τις υπηρεσίες που του παρέχουν. Ακόμα και η επιλεξιμότητα των έργων, εξαρτάται από το πόσο ανταποδοτικά είναι για το κεφάλαιο. Για παράδειγμα, μηδαμινά και ανεπαρκή κονδύλια κατευθύνθηκαν σε αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αποχετευτικά έργα, σε έργα άρδευσης για τα χωράφια των μικρών αγροτών, σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Με τα ΣΔΙΤ χτίζονται σήμερα ακόμα και νοσοκομεία ή Πυροσβεστικοί Σταθμοί (!) με τους ιδιώτες να μασουλάνε τα κονδύλια και να αναλαμβάνουν από πάνω και μέρος από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οσο για το ιδεολόγημα ότι η ευρωενωσιακή χρηματοδότηση εξασφάλισε φτηνότερο δανεισμό για τους μικρούς ΕΒΕ και αύξηση στο προσωπικό τους, αποδείχτηκε και αυτό φούσκα. Τρανή απόδειξη το ένα μετά το άλλο τα μικρομάγαζα που βάζουν λουκέτο, ή φυτοζωούν, με τεράστιες υποχρεώσεις στις τράπεζες.
Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται και την οποία θέλουν να οικοδομήσουν στα αποκαΐδια των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, για να εκκινήσουν από καλύτερες θέσεις τα μονοπώλια στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης. Η «ανάπτυξή» τους δεν πρόκειται να μειώσει την ανεργία, ούτε θα ανατρέψει τη δεδομένη στον καπιταλισμό ανισομετρία, όπως προπαγανδίζουν. Αντίθετα, θα γίνει το θερμοκήπιο για την ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού, αφού ισχυροποιεί τα μονοπώλια και την επιθετικότητά τους, «ποντάρει» στις μειωμένες απαιτήσεις των εργαζομένων. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, που πρέπει να ανατραπεί για να ευημερήσει ο λαός. Ανάπτυξη για τις λαϊκές ανάγκες σημαίνει κοινωνικοποίηση της παραγωγής και αποδέσμευση από την ΕΕ, ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.