Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Γη και... ήλιος» για τα μονοπώλια

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
«Γη και ... ήλιος» για τα μονοπώλια
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την παράδοση του Ελληνικού και του προγράμματος «Ηλιος» σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα
«Γη και ...ήλιο» στα μονοπωλιακά συμφέροντα παραδίδει η κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του χώρου του Ελληνικού, καθώς και για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», προκειμένου να διατεθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αγορά. Κατηγορηματικά αντίθετο στο νομοθέτημα ήταν το ΚΚΕ με τους βουλευτές του να καταγγέλλουν την παράδοση των λαϊκών αναγκών στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, «η στόχευση του νομοσχεδίου είναι η παραχώρηση της περιοχής του Ελληνικού, 6.000 στρεμμάτων, σε μονοπωλιακούς ομίλους, ως προνομιακό πεδίο κατασκευαστικών, τουριστικών και εμπορικών συνολικά κερδοσκοπικών και αχαλίνωτων δραστηριοτήτων.
Θυσιάζει τα δικαιώματα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, με επιδίωξη τη διασφάλιση νέων πεδίων τοποθέτησης κεφαλαίων για μονοπωλιακούς κολοσσούς, με στόχο την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδιασμού για την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι «όλες οι ρυθμίσεις είναι ταξικά ιδιοτελείς, άμεσα αντικοινωνικές και ποδηγετούν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες του λαού στην κερδοφορία των "βασιλιάδων"», τη στιγμή που «η παραλιακή ζώνη μήκους 3 χιλιομέτρων θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο λαϊκής αναψυχής, λαϊκού τουρισμού και αθλητισμού».
Ειδικά για το πράσινο επισήμανε πως «σήμερα έχουμε 2,2 τετραγωνικά μέτρα πράσινο ανά κάτοικο, έναντι 25 τετραγωνικών μέτρων στη Βιέννη, τη Σόφια, το Αμστερνταμ, τη Μόσχα» καταγγέλλοντας την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού. Τόνισε πως «υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είναι δημόσια περιουσία και τις όποιες αναπλάσεις πρέπει να τις διαχειρίζεται αποκλειστικά το Δημόσιο». Σχετικά με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» σημείωσε ότι «πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξένοι και εγχώριοι, που διασφαλίζουν υψηλά ποσοστά κέρδους στις επενδύσεις τους», ενώ «η συγκρότηση της σχετικής ανώνυμης εταιρείας υπηρετεί τους μεγαλομετόχους και όχι το λαϊκό συμφέρον» καθώς «δε συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας αφού δεσμεύει την προβλεπόμενη παραγωγή για εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ εμποδίζει τη διασφάλιση φθηνότερης λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Σπύρος Χαλβατζής
Το ...«αναπτυξιακό όραμα» της κυβέρνησης προβλέπει «πεντάστερα ξενοδοχεία, ανάπτυξη της "βιομηχανίας της νύχτας", καζίνο και διαφθορά», επισήμανε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι όλα αυτά προγραμματίζονται «στο όνομα του κέρδους και σε καμία περίπτωση για τις λαϊκές ανάγκες». Εκανε λόγο για «κοράκια, γύπες και ύαινες που θέλουν να αρπάξουν τους ελεύθερους χώρους που πράγματι αποτελούν φιλέτο». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα σχετικά με το Ελληνικό «γιατί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ υποβάθμισαν και απαξίωσαν αυτόν το χώρο; Είναι τυχαίο; Οχι. Είναι συνειδητή επιλογή σας». Τέλος, αναφέρθηκε σε τροπολογία από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου η Ιερά Σύνοδος να πάρει το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημόσια γη που της έχει παραχωρηθεί στην Πεντέλη. Οπως είπε, ο χώρος «δεν είναι ιδιοκτησία αλλά τον νέμεται η εκκλησία», θυμίζοντας ότι στο παρελθόν «υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Σήμερα η συγκυρία νομίζετε ότι σας βοηθάει να τα ξεπεράσετε όλα αυτά».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το νομοθέτημα, λέγοντας ότι επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της περιοχής, ενώ τόνισε ότι καθορίζεται η πολεοδομική και χωροταξική ταυτότητα του ακινήτου προκειμένου να καταστεί δυνατόν να κατατεθούν προτάσεις από επενδυτές.
Οσον αφορά το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» υποστήριξε ότι οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές, ενώ τόνισε ότι μέρος των εσόδων θα κατευθυνθούν στη μείωση του δημόσιου χρέους. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης, αν και υποστήριξε ότι δε βασίζεται σε καμία μελέτη η πρόβλεψη για έσοδα 15 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ».
«Οι προτάσεις του νομοσχεδίου είναι στη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Πολατίδης.

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ