Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Από αύριο απεργούν οι ναυτεργάτες

Ξεκινούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες
Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από αύριο Δευτέρα στις 6 το πρωί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν την πάλη τους και κατεβαίνουν στους καταπέλτες, για να διεκδικήσουν πλοία με ναυτεργάτες που θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Παλεύουν ενάντια στην πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και γι' αυτό ζητούν κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει την άρση του καμποτάζ και στα ακτοπλοϊκά πλοία. Παλεύουν για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με πλοία σύγχρονα, ασφαλή που θα εξυπηρετούν τα νησιά χειμώνα καλοκαίρι, 365 μέρες το χρόνο, με φτηνά εισιτήρια.
Με τον απεργιακό τους αγώνα, οι ναυτεργάτες δίνουν απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος τους με ιδιαίτερη αγριότητα από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης των εφοπλιστών του μεγάλου κεφαλαίου, επίθεση που τινάζει συθέμελα κατακτήσεις 10ετιών, ισοπεδώνοντας την τιμή της εργατικής τους δύναμης, για την κερδοφορία των εφοπλιστών. Τα σχέδια οδηγούν στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, διαλύουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του κλάδου, παραδίδουν τους ανέργους βορά στις ορέξεις των εφοπλιστών, τινάζουν στον αέρα επιδόματα ανεργίας, οικονομικές ενισχύσεις των ανέργων λόγω γιορτών και πάει λέγοντας. Το ΝΑΤ εντάσσεται στο υπουργείο Εργασίας, τα αποθεματικά του λεηλατούνται, κινδυνεύουν οι συντάξεις που ήδη έχουν υποστεί και νέα σφαγή με τη μείωση κατά 7% αναδρομικά από 1η Γενάρη.
Ηδη βρίσκεται στη Βουλή το νομοσχέδιο, για το θαλάσσιο τουρισμό που προβλέπει την άρση του καμποτάζ και πετιούνται σε πρώτη φάση από τα ακτοπλοϊκά πλοία 4.000 ναυτεργάτες από τις γενικές υπηρεσίες (μάγειροι, θαλαμηπόλοι κ.ά.).

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ