Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Απαλλοτριώνουν ασφαλιστικά ταμεία - ληστεύουν το λαό

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Απαλλοτριώνουν ασφαλιστικά ταμεία - ληστεύουν το λαό
Μπουκώνουν με τρισεκατομμύρια τους τραπεζίτες της Ευρωζώνης για τη διάσωση των μονοπωλίων. Πακτωλός από τζάμπα κεφάλαια, κρατικές ενισχύσεις και εγγυήσεις στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους

Μετά και τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν γύρω από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, για τη βίαιη και με το «έτσι θέλω» απαλλοτρίωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - μονοπωλίων έρχεται να βγάλει τα λυσσακά του, να εξαπολύσει ακόμη σφοδρότερη επίθεση στους εργάτες, συνολικά στα λαϊκά στρώματα, σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και της εργασίας.Είναι το απόλυτο ψέμα, τάχα, ότι θα απομειώσουν το υπερσυσσωρευμένο κρατικό χρέος, που τώρα και πάντα είχε να κάνει αποκλειστικά με τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Η όξυνση όλων των προβλημάτων, η υπερσυσσώρευση των κεφαλαίων που λιμνάζουν, που αδυνατούν να βρουν διέξοδο στο επίπεδο της παραγωγής, τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις της πολιτικής τους συνθέτουν το σκηνικό της προϊούσας σαπίλας του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Την περασμένη βδομάδα, ταυτόχρονα και παράλληλα με το «κούρεμα» του χρέους τους, συνέβησαν και τα παρακάτω:

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινητοποίησε ολόκληρο πακτωλό κεφαλαίων προκειμένου να τον διοχετεύσει στις τράπεζες του ευρωσυστήματος. Η μάζα από τα φτηνά, σχεδόν τζάμπα κεφάλαια, μέσα στην προηγούμενη βδομάδα, διογκώθηκε κατά 310 δισ. ευρώ, δηλαδή 50% πάνω από το χρέος που «κουρεύουν», για να διαμορφωθεί το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που έδωσε η ΕΚΤ στο αστρονομικό ύψος των 1,1 τρισ. ευρώ. Μόνο την περασμένη βδομάδα διοχέτευσαν στους τραπεζίτες τους 212 δισ. ευρώ, δηλαδή το 150% του ΑΕΠ που περιμένουν να παραχθεί στην Ελλάδα μέσα στο 2012.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισε να «κουρέψει» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας που τα είχαν εμπιστευτεί στη διαχείρισή της! Στο «τσακ μπαμ» έβαλαν στην πυρά ποσά ύψους 19 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται στο «Χαρτοφυλάκιο Κοινού Κεφαλαίου Ασφαλιστικών Φορέων και ΝΠΔΔ». Μονοκονδυλιά έσβησαν το 53,5% της περιουσίας των σημερινών ασφαλισμένων όπως και της αυριανής βάρδιας του εργαζόμενου λαού. Τα πολύ χειρότερα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι λήξεις κρατικών ομολόγων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας κλιμακώνονται από φέτος (2012) μέχρι και το 2037. Φέτος λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο (1,4 δισ.) είναι και οι λήξεις της επόμενης χρονιάς, συνολικά 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο για την τρέχουσα 2ετία (2012 - 2013) και μόνο από τα ποσά που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ!
  • Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αφήσει στο απυρόβλητο τα ομόλογα που έχει σωρεύσει στο δικό της θησαυροφυλάκιο, ποσά ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ, που τα αγόρασαν σε τιμή που μπορεί να φτάνει μέχρι και στο 50% της ονομαστικής τους τιμής και από τα οποία θα βγάλουν και κέρδη...
  • Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου καταθέτει (την περασμένη Τετάρτη) και ψηφίζει στη Βουλή την επέκταση της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης του ισχύοντος πακέτου των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων προς τις ντόπιες τράπεζες κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ (από 60 στα 90 δισ. ευρώ). Με βάση αυτές τις «εγγυήσεις», βολεύουν και τους ντόπιους τραπεζίτες με τζάμπα κεφάλαια. Αυτά στο τέλος Δεκέμβρη του 2011 ήδη είχαν φτάσει στα 125 δισ. ευρώ! Απλά και σταράτα: Για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος διοχέτευσαν στους τραπεζίτες ποσά πολύ πάνω από αυτά που κατέστρεψαν με το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.
  • Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πέρα από τα πακέτα με τις κρατικές εγγυήσεις έχουν ετοιμάσει και πρόσθετα ποσά ύψους μέχρι 50 δισ. ευρώ και ανάλογα με τις ανάγκες που θα τους προκύψουν. Πρόκειται για κεφάλαια από τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Από την προηγούμενη δανειακή σύμβαση και το αρχικό μνημόνιο προίκισαν το «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» με 10 δισ. ευρώ.
  • Είχε προηγηθεί το εθνικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση ΝΔ (2008). Ακολούθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με αλλεπάλληλα νέα πακέτα ή επέκταση των προηγούμενων. Συγκεκριμένα και για το 2010: Από 15 δισ. ευρώ και 25 δισ. ευρώ, συνολικά για το έτος 40 δισ. ευρώ. Για το 2011 με δυο ακόμη πακέτα από 30 δισ. ευρώ το καθένα, συνολικά 60 δισ. ευρώ. Τις προάλλες η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μαζί με τις υπουργικές αποφάσεις για την καρατόμηση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας κ.λπ., πρόσθεσε ακόμη 30 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το προηγούμενο πακέτο από τα 60 στα 90 δισ. ευρώ (!), έτσι για να τους... βρίσκεται την ώρα της ανάγκης. Το κάνανε, λένε, για να... προστατεύσουν τις καταθέσεις των νοικοκυριών! Στην κυριολεξία η αντιλαϊκή σούμα χάνεται στις καταβόθρες των μονοπωλίων.
  • Σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ), μετά και το «κούρεμα» (53,5%) το κρατικό χρέος μετά από 8 χρόνια, το έτος 2020, θα έχει διαμορφωθεί στο 120% του παραγόμενου ΑΕΠ, δηλαδή εκεί όπου είχε διαμορφωθεί τρία χρόνια πριν, το έτος 2009. Να σημειωθεί ότι μία προς μία όλες μαζί οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους έχουν πέσει ολοκληρωτικά έξω από την πραγματικότητα που οι ίδιοι διαμορφώνουν και που αποδείχνεται απείρως σκληρότερη.
Τσακίζουν το λαό
Η διαχρονική ληστεία στα αποθεματικά των Ταμείων ξεκινά δεκαετίες πριν, από τα χρόνια του '60 και ακόμη νωρίτερα με τους αναγκαστικούς νόμους για τις άτοκες καταθέσεις στις τράπεζες, τις οποίες λυμαίνονταν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Στη συνέχεια, ιδιαίτερα ενόψει της ένταξης στο ευρώ και στη συνέχεια λεηλάτησαν με τον τζόγο και τη χρηματιστηριακή φούσκα. Σήμερα έρχονται και τελειώνουν με κάθε έννοια Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ φτάνει το πλιάτσικο των μονοπωλίων μετά και το «κούρεμα», εξέλιξη που έρχεται να διαλύσει συντάξεις, επιδόματα (ανεργίας κ.ά.), Υγεία και Πρόνοια, παροχές κάθε είδους.
Σάρκα από τη σάρκα της συμφωνίας του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας είναι η σφοδρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας, με μπαράζ από νέα μέτρα που θα ξεδιπλώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Για τον Ιούνη φέτος κλιμακώνουν με την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο έρχονται να πλιατσικολογήσουν το λαϊκό εισόδημα προκειμένου να το αποδώσουν στους μεγαλοδανειστές, τα μονοπώλια και τα άλλα σαπρόφυτα. Ενδεχομένως ακόμη και πριν το καλοκαίρι, αλλά σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα, σχεδιάζουν να κλιμακώσουν με νέα συμπληρωματικά μέτρα, με την καρατόμηση και των δαπανών για Υγεία, Πρόνοια, συντάξεις κ.ά., σε συνέχεια αυτών που ψήφισαν τις προάλλες ως προπομπό για το «κούρεμα», τη δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο των μονοπωλίων.
Η συμφωνία για το PSI
Από το σύνολο του κρατικού χρέους, που προσεγγίζει τα 400 δισ. ευρώ, στους «επιλέξιμους τίτλους», δηλαδή στο «κούρεμα», μπήκαν 206 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά εξαιρέθηκαν ευθύς εξαρχής.
Οι επιλέξιμοι τίτλοι (206 δισ. ευρώ) επιμερίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, σε 177 δισ. ευρώ που υπόκεινται σε ελληνικό δίκαιο, για τα οποία η «εθελοντική συμμετοχή» έφτασε στα 152 δισ. ευρώ ή 85,6%. Στους εθελοντές περιλαμβάνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που αρνήθηκαν αλλά που «κουρεύτηκαν» με το «έτσι θέλω» από την Τράπεζα της Ελλάδας κατά τα ποσά που διαχειριζόταν η ίδια. Ηδη έχουν βάλει μπροστά τη διαδικασία για το υποχρεωτικό «κούρεμα» για όσους δε συμφώνησαν, ακόμη και για τα φυσικά πρόσωπα. Για τα 17,4 δισ. ευρώ που υπόκεινται σε ξένα δίκαια η συμμετοχή φτάνει στα 20 δισ. ευρώ. Μετά και την ενεργοποίηση της «ρήτρας συλλογικής δράσης» για το υποχρεωτικό «κούρεμα» η συμμετοχή θα φτάσει, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, στα 197 δισ. ευρώ. Η διαγραφή (53,5%) αφαιρεί από το χρέος τους περίπου 105 δισ. ευρώ ή το 26% από το σημερινό χρέος.
Για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας στο 100, το 53,5% θα διαγραφεί, το 31,5% θα ανταλλαγεί με νέα ομόλογα διάρκειας από 11 μέχρι και 30 χρόνια (μέχρι και το 2042) και το 15% θα δοθεί σε ρευστό ή σε βραχυπρόθεσμους τίτλους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Τα νέα επιτόκια προσδιορίζονται ως εξής: 2% το χρόνο για τις πληρωμές μέχρι το 2015, 3% για την περίοδο μέχρι το 2021, 4,3% για τα επόμενα μέχρι και το έτος 2042. Για τη διευκόλυνση των μεγαλορεντιέρηδων τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ