Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ Στέλνει πελάτες στις επιχειρήσεις Υγείας

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Κόβουν παροχές και στέλνουν πελάτες στους επιχειρηματίες
Περικοπές παροχών, συμμετοχή σε δωρεάν μέχρι τώρα εξετάσεις ή και πληρωμή πανάκριβων εξετάσεων στο σύνολό τους απ' τους ασθενείς και μάλιστα σε επείγουσες περιπτώσεις συνοδεύουν την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ). Αυτά τα χαράτσια καταβάλλονται, κυρίως, για εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αλλά και από νοσηλευόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν σε αυτά.
Απ' την 1.1.2012 εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες στους ασφαλισμένους του οποίου αναφέρονται και τα παραδείγματα του πίνακα). Για τους ασφαλισμένους ισχύουν πλέον κοινές διαδικασίες στη συνταγογράφηση φαρμάκων και ενιαίες παροχές με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) - δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' Αρ. 2456. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες ΠΦΥ παρέχονταν, κατά βάση, χωρίς πληρωμή απ' τον ασφαλισμένο, εφόσον εκτελούνταν σε δημόσιες δομές ή σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια. Λόγου χάρη οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έκαναν δωρεάν εξετάσεις - περιμένοντας πολλές φορές καρτερικά σε ουρές - στα εργαστήρια του Ιδρύματος ή σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια στην περίπτωση που δεν μπορούσαν να εκτελεστούν στα εργαστήρια του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ είχαν επισκέψεις χωρίς πληρωμές στους συμβεβλημένους γιατρούς και δεν είχαν συμμετοχή στις εξετάσεις με τα συμβεβλημένα εργαστήρια. (Τα έμμεσα μέλη των ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ είχαν συμμετοχή 25% για τις παραπάνω υπηρεσίες).

Καθολικό χαράτσι 15%
Με τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε συμμετοχή 15% για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων εφόσον προτιμήσουν τα συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια, απ' τις δημόσιες δομές. Δηλαδή αν δεν πάνε στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, που - πέρα απ' τις ουρές - τα εργαστήρια έχουν ξεμείνει και από αντιδραστήρια γιατί δεν έγιναν προμήθειες. Ετσι συνηθισμένες εξετάσεις, όπως του αίματος που καμιά φορά χρειάζεται να γίνονται δυο και τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ μέχρι τώρα ήταν δωρεάν, τώρα συνοδεύονται από συμμετοχή στο κόστος καθώς οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη το ΙΚΑ απ' τις 15.12.2011 «με αφορμή τις ελλείψεις αντιδραστηρίων των βιοπαθολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων των μονάδων υγείας του ΙΚΑ, και την ολοένα δυσκολία-αδυναμία που παρουσιάζεται στην εξυπηρέτηση ασφαλισμένων, που οφείλεται στη μετάβαση των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ και στη διαδικασία περαίωσης», δίνει την οδηγία «προς αποφυγή ταλαιπωρίας οι ασφαλισμένοι θα παραπέμπονται στα συμβεβλημένα κρατικά νοσοκομεία και στα ιδιωτικά εργαστήρια». Τα κρατικά νοσοκομεία όμως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους ασθενείς που νοσηλεύουν καθώς λείπουν και υποδομές και προσωπικό.
Απ' το τέλος του Γενάρη του 2012 υπογράφτηκε σύμβαση με όλα πλέον τα ιδιωτικά εργαστήρια και καταργήθηκε κάθε περιορισμός στον αριθμό των εξετάσεων. Την προώθηση των ασφαλισμένων προς τα ιδιωτικά εργαστήρια παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης στη συνάντησή του (19.1.2012) με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όπου είπε ότι τα εργαστήρια του ΙΚΑ θα συρρικνωθούν και κάποια στιγμή θα μετατραπούν σε αιμοληπτήρια. Ετσι οι άρρωστοι αναγκάζονται να πληρώνουν μέχρι και 200 ευρώ συμμετοχή για μια εξέταση. Για παράδειγμα η συμμετοχή στις 105 βιοπαθολογικές και διαγνωστικές εξετάσεις που κοστολογήθηκαν πρόσφατα (ΦΕΚ Β' Αρ. 3100). Οι βιοπαθολογικές εξετάσεις αρχίζουν από 2 ευρώ (εξετάσεις για αλλεργία) και φτάνουν μέχρι 200 ευρώ (λιθοτριψία) και η συμμετοχή είναι από 0,3 - 30 ευρώ.
Στο παραπάνω ΦΕΚ έχουν και κοστολογηθεί 12 κατηγορίες μαγνητικών αγγειογραφιών που κοστίζουν από 235-295 ευρώ στα οποία μπορεί να προστεθούν και 50-60 ευρώ για τα λεγόμενα σκιαγραφικά. Ετσι η συμμετοχή 15% είναι από 42,75 (35,25 + 7,5) μέχρι 53,25 (44,25 + 9) ευρώ.
Αν όμως κάποιος ασθενής - όπως ο καρκινοπαθής - χρειαστεί ποζιτρονιακή τομογραφία (PET - χρήσιμη π.χ. για να εντοπιστεί τυχόν μετάσταση της νόσου), τότε θα πληρώσει 210 ευρώ, γιατί η τομογραφία έχει κοστολογηθεί με 700 ευρώ και άλλα 700 ευρώ στοιχίζουν τα ραδιοφάρμακα.
Και σε επείγουσες περιπτώσεις
Απίστευτη ταλαιπωρία με άγριες πληρωμές υφίστανται οι άρρωστοι που χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις και προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή νοσηλεύονται σε αυτά.
Εάν κάποιος ασθενής έρθει στα εξωτερικά ιατρεία και χρειαστεί μαγνητική τομογραφία που φτάνει μέχρι 237 ευρώ, παίρνει παραπεμπτικό από νοσοκομειακό γιατρό, πηγαίνει σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ, όπου εκτός του υποχρεωτικού ωραρίου, πληρώνει 10 ευρώ και στη συνέχεια πηγαίνει στο ιδιωτικό κέντρο, όπου πληρώνει και 35,50 ευρώ συμμετοχή.
Αν προσέλθει ως επείγον περιστατικό σε εφημερία και χρειαστεί π.χ. αξονική τομογραφία, που δεν μπορεί να την κάνει το νοσοκομείο που εφημερεύει, τότε ή θα μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο ή αν μεταφερθεί σε ιδιωτικό κέντρο θα πληρώσει εξ ολοκλήρου τη μαγνητική ή αξονική τομογραφία, για να εισπράξει - με καθυστέρηση πολλών μηνών - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων. Ετσι την περασμένη Πέμπτη γιατρός της Πολυκλινικής (στο κέντρο της Αθήνας) αναγκάστηκε να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφερθούν δύο νεαροί τραυματίες (ο ένας ασφαλισμένος και ο άλλος ανασφάλιστος) σε δημόσιο νοσοκομείο γιατί δεν είχαν να πληρώσουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε περίπτωση που το νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό ή αξονικό τομογράφο. Ο άρρωστος μεταφέρεται σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο - που συνήθως είναι αδύνατο να βρεις θέση - ή μεταφέρεται στο ιδιωτικό κέντρο και ο ασθενής πληρώνει απ' την τσέπη του όλο το ποσό των εξετάσεων για να αναζητήσει μετά το ποσό που δικαιούται απ' το ταμείο του. Μέχρι τώρα η κάλυψη της δαπάνης γινόταν εξ αρχής απ' το ασφαλιστικό ταμείο.
Μάννα εξ ουρανού για τους επιχειρηματίες της υγείας
Γι' αυτές τις επιλογές της συγκυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. ήταν προετοιμασμένοι από καιρό οι επιχειρηματίες έχοντας κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι τη μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε (31.1.2012) την υπογραφή σύμβασης με όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια και την άρση του πλαφόν για τον αριθμό των εξετάσεων, ο Ομιλος «Interamerican» παρουσίασε την ιδιωτική κλινική «Αθηναϊκή Mediclin», που ανήκει σ' αυτόν, και θα αποτελέσει το άρμα αυτής της πολιτικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ