Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΧΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ τη ΧΩΡΑ Να δυναμώσει η οργάνωση να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στα μονοπώλια

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΧΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Διαδήλωσαν για να δυναμώσει η οργάνωση ενάντια στα μονοπώλια
Οργάνωση, πειθαρχία, επιμονή, αταλάντευτη αγωνιστική θέση ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων και γενικά του λαού, όπως ανέδειξαν χτες οι χιλιάδες που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας, την ώρα που στη Βουλή ξεκινούσε η συζήτηση των εφαρμοστικών νόμων με τους οποίους θα βαθύνει η χρεοκοπία του λαού όπως προβλέπει και το δεύτερο μνημόνιο. Οι χτεσινές κινητοποιήσεις ήταν ενταγμένες στο σκληρό και μακρύ αγώνα που απαιτεί η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, συνέχεια της προχτεσινής μεγάλης σύσκεψης ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας, «πήραν τη σκυτάλη» από τις πρόσφατες σκληρές απεργιακές αναμετρήσεις και τα συλλαλητήρια, αποτέλεσαν ένα ακόμα βήμα στην οργάνωση της πάλης για να μείνουν στα χαρτιά τα νέα εφιαλτικά μέτρα.
 
Τα νέα μέτρα οδηγούν το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία
Στην Ομόνοια έκανε ομιλία ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ το ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Μιλώντας για την νέα δανειακή σύμβαση σημείωσε: «Τα νέα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου, η νέα δανειακή σύμβαση, τσακίζουν, και οδηγούν το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των καπιταλιστών. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας εκβιάζουν και απειλούν το λαό με την εξαθλίωση που φέρνει η πολιτική τους, η ΕΕ και το γερασμένο καπιταλιστικό κίνημα που υπηρετούν. Αν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποδεχτούν αυτές τις πρακτικές είναι σαν να υπογράφουν τη θανατική τους καταδίκη. Ενας είναι ο δρόμος για την εργατική τάξη και το λαό. Η πανεργατική - λαϊκή οργάνωση, η συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο επιθετικός αγώνας ως το τέλος για να τους εμποδίσουμε και να τους ανατρέψουμε. Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος».

Αναφέρθηκε στα πανηγύρια που κάνουν οι αστοί και οι πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις που τους υπηρετούν. Γιατί «τα 107 δισ. που εμφανίζουν ότι μας χάρισαν και υποτίθεται ότι θα τα χάσουν οι πιστωτές, τα έχουν κερδίσει εδώ και πολλά χρόνια πολλαπλάσια. Γιατί παίρνουν αντάλλαγμα 130 δισ. από τα οποία θα πάνε όλα στις τράπεζες και τους πιστωτές, και από αυτά τα χρήματα δεν πάει ούτε ένα Ευρώ για μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα, υγεία. Από τη συμφωνία αυτή μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν 24 δισ. Ταυτόχρονα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και του Ευρωμονόδρομου λένε στο λαό και τους εργαζόμενους ότι πρέπει να ξεχάσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σταθερό ωράριο εργασίας, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υγεία, κοινωνικές παροχές, παιδεία κ.τ.λ. Απαιτούν τον εργασιακό μεσαίωνα παντού. Και άκρα του τάφου σιωπή για το λαό. Αυτό είναι το αντιστάθμισμα για το κεφάλαιο η ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη, η στυγνή εξοντωτική εκμετάλλευση για την εξασφάλιση νέων κερδών. Σε αυτό το βωμό θυσιάζονται οι συντάξεις γιατί οι απόμαχοι της δουλειάς λογίζονται ως κόστος γήρανσης που πρέπει να πέσει στον καιάδα». Ακόμα στιγμάτισε τα ΜΜΕ που «κάνουν εκκλήσεις και χύνουν δάκρυα για την αξιοπρέπεια και τη σωτηρία της χώρας. Την ανάγκη να μοιρασθούν κουβέρτες και τρόφιμα, για τη σωτηρία της φτωχολογιάς».
Ομως, τόνισε, «αξιοπρέπεια για τον εργάτη για το λαϊκό άνθρωπο του μόχθου, είναι ό,τι του στερεί το άγριο εκμεταλλευτικό σύστημα που αυτοί υπηρετούν. Αυτά που δικαιούται από το μόχθο του απ' τη δουλειά του που αποτελεί τη μοναδική πηγή δημιουργίας».
Να στηθούν προπύργια αγώνα μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς
Πιο κάτω υπογράμμισε ότι «η προοπτική βρίσκεται στην οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού για αντεπίθεση και ανατροπή. Στην ανάγκη να δει ο λαός την πάλη για την εξουσία. Μπροστά στην κόλαση των νέων μέτρων και σε όσων έρχονται για την εργατική τάξη και το λαό, ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα παντού, κυρίως μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που τώρα οι κεφαλαιοκράτες ετοιμάζονται να ξεσαλώσουν για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Να δυναμώνει ο αγώνας παντού, από κοινού στη δράση, στον τόπο δουλειάς στη γειτονιά με τις λαϊκές επιτροπές, αλλά και με την αυτοτελή δράση των σωματείων, για όλα τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Να εδραιώνεται και να δυναμώνει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά. Να γκρεμιστεί το σάπιο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Να ανοίξει ο δρόμος που στο προσκήνιο θα φέρει την εξουσία του λαού και η παραγωγική βάση της χώρας θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες».
Μετά το τέλος της ομιλίας ξεκίνησε πορεία, η οποία μέσω Σταδίου, Φιλελλήνων και Β. Αμαλίας κατέληξε στο σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη. Τα συνθήματα, δυναμικά, έδιναν τον τόνο: «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθούν τα πάνω - κάτω», «Τώρα με το ΠΑΜΕ μη μένεις φοβισμένος, ντροπή για τον εργάτη να ζει υποταγμένος» και «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», ήταν τα κυρίαρχα. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές καλούσαν σε συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, σε καταδίκη της πολιτικής και των μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ανέδειξαν ότι οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργάτες έχουν τη δύναμη, να ανατρέψουν τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες.
  • Την ίδια στιγμή που χιλιάδες διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, γινόταν μια μάζωξη μερικών ατόμων στο αποκαλούμενο «συλλαλητήριο» που οργάνωναν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε καταδίκη όσων ψήφισαν το μνημόνιο. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που διαμαρτύρονται επειδή η κυβέρνηση προσπερνά τις συμφωνίες των «εταίρων», επειδή δηλαδή δεν έχουν κι οι εργατοπατέρες ισότιμα πρωταγωνιστικό ρόλο στη σφαγή των εργαζομένων. Είναι πια φανερό ότι αυτές οι δυνάμεις και ό,τι ετερόκλητο συσπειρώνεται γύρω τους δεν μπορούν και δε θέλουν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ακόμα φανερό ότι μόνο η γραμμή του ΠΑΜΕ μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην άγρια επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών του.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Να φύγει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου
Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Motion Team
Χιλιάδες λαού, συμμετείχαν και χτες στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης και απαίτησαν να φύγει τώρα η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, η κυβέρνηση του εγκλήματος και η τρόικα, διαδήλωσαν πως μόνο με αγώνα ταξικό, μαζικό και ανυποχώρητο θα μπει τέρμα στη βαρβαρότητα θα ανατραπεί η εξουσία των πλουτοκρατών.Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αντάμωσαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, κάτω από τα πανό και τα λάβαρα, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, των Λαϊκών Επιτροπών που δρουν στις γειτονιές. Διαδήλωσαν κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις, κάτω τα μνημόνια και απαίτησαν αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις. Οι εργάτες της Χημικής Βιομηχανίας καλούσαν σε «ταξικό αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των κερδών», «όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», διαδήλωναν οι εργάτες πίσω από τα πανό των λαϊκών επιτροπών.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Δελής, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, σημείωνε: «Τώρα ο ταξικός αγώνας πρέπει να γίνει πιο ισχυρός πιο επιθετικός. Τώρα που οι πλουτοκράτες πανηγυρίζουν μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό, γιατί τσακίζουν τις συντάξεις, γιατί μετατρέπουν την Υγεία και την Παιδεία σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα. Πανηγυρίζουν γιατί θαρρούν πως ξεμπέρδεψαν με τις ΣΣΕ και πέφτουν σαν τα τσακάλια πάνω στις κατακτήσεις των εργατών. Οι μεγάλες μάχες, οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας. Απαιτούν προετοιμασία και οργάνωση. Για να μην περάσουν τα μέτρα να μην περάσει κλίμα παραίτησης και φόβου».
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να ακουστεί πιο δυνατά το σάλπισμα ξεσηκωμού, για να πάρουν κουράγιο κι άλλοι εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι. Να κατανοήσουν πως είναι οι πολλοί και έχουν τη δύναμη να επιβάλουν ριζικές αλλαγές σε όφελός τους, με οικονομία λαϊκή και την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Κατερίνη, Σέρρες, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, οι μαχητικές πορείες κατευθύνθηκαν έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ Μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ». Στελέχη του ΠΑΜΕ μπήκαν μέσα και με τις ντουντούκες κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να μην υπογράψουν τις συμβάσεις για μειώσεις των μισθών τους, μαζί με το ΠΑΜΕ να οργανώσουν την αγωνιστική απάντησή τους.
Διαδήλωσαν ενάντια στη σφαγή των δικαιωμάτων τους
Το συλλαλητήριο στη Λάρισα
Σε δεκάδες πόλεις της χώρας και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες (βροχή) οι εργάτες και οι εργάτριες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στα εφιαλτικά μέτρα κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.Μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια που έγιναν στην Πάτρα και τα Γιάννενα. Στην Πάτρα η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Αντίστοιχα στα Γιάννενα η συγκέντρωση έγινε στο δημαρχείο και ακολούθησε μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα έγιναν συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες των περιοχών και ακολούθησαν πορείες στους δρόμους των πόλεων. Στο Βόλο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου και ακολούθησε πορεία. Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που έγινε στην Καλαμάτα και ιδιαίτερα αυτή των μικροεπαγγελματιών. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία 23ης Μαρτίου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Τρίκαλα, Πύργο, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Ζάκυνθο. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Τρίπολη, Σπάρτη, Ναύπλιο, Αργοστόλι και Σάμο.

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ