Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΚΕ Εγκλημα ο «εφαρμοστικός» για την Υγεία

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα για το λαό ο «εφαρμοστικός» για την Υγεία
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητιέται από χτες στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Με το νομοσχέδιο για την Υγεία που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, συντελείται άλλο ένα έγκλημα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του εναντίον της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Βάζουν ενέχυρο για τη νέα δανειακή σύμβαση τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας και φάρμακα.
Δημιούργησαν συνθήκες κόλασης για τη λαϊκή οικογένεια και ενώ εξαιτίας αυτής της κατάστασης αυξάνονται οι ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και σε υπηρεσίες πρόνοιας, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό προωθεί το δραστικό περιορισμό τους.

  • Περικόπτει επιπλέον την κρατική φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται για συστηματική απάτη της κυβέρνησης ο δήθεν "εξορθολογισμός" των δαπανών και το χτύπημα της "σπατάλης", προκειμένου να κρύψει τον πραγματικό της στόχο που είναι η αύξηση των πληρωμών για φάρμακα από τους ασθενείς. Με τα ίδια επιχειρήματα πριν λίγο καιρό, πέταξε εκτός λίστας πάνω από 1.000 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρεμούρα της κυβέρνησης για περικοπές έφθασε μέχρι να κόψει και εμβόλια από τους φαντάρους.
  • Μετατρέπει πάνω από 50 δημόσια νοσοκομεία σε παραρτήματα των υπολοίπων, στο όνομα της "καλύτερης" λειτουργίας, ενώ καταργεί και πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία στα πλαίσια της δήθεν αποασυλοποίησης. Ουσιαστικά καταργεί δημόσιες μονάδες υγείας, είτε άμεσα είτε μέσω των συγχωνεύσεων, επιδεινώνοντας τους όρους παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα λαϊκά στρώματα προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι των κρατικών περικοπών. Εξαναγκάζει τους ασθενείς σε μακροχρόνια ραντεβού ή να πληρώνουν επιπλέον στον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται ήδη με τη σχεδόν κατάργηση των εργαστηρίων του ΙΚΑ. Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός ότι οι συνεχώς αυξανόμενες περιπτώσεις ψυχικά ασθενών θα αντιμετωπιστούν από τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων και από τις συνεχώς μειούμενες δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Στην ουσία, τους οδηγούν στα υποκατάστατα ψυχικών υπηρεσιών των ΜΚΟ και της "φιλανθρωπίας".
  • Επεκτείνει και μονιμοποιεί το καθεστώς του "επικουρικού" προσωπικού σε όλους τους κλάδους και καθιερώνει τη μετακίνηση των εργαζομένων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να "καλύπτουν" ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού. Με τους ενιαίους οργανισμούς και την κατάργηση δημόσιων μονάδων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις κατάργησης οργανικών θέσεων και απόλυσης των εργαζομένων.
  • Καταργεί ακόμα και τα πενιχρά επιδόματα των πολυτέκνων βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η κυβέρνηση για τους αστέγους συμπεριφέρεται σαν το δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Με την πολιτική της εξαθλιώνει και πετάει στο δρόμο όλο και περισσότερους από τα λαϊκά στρώματα και αντί να αξιοποιήσει δημόσια και δημοτικά κτήρια για να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους με δωρεάν στέγαση, ρουχισμό, σίτιση, υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, παρουσιάζει ως κατόρθωμα τη "νομική αναγνώρισή" τους.
  • Επαναφέρει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, μέτρο που εντάσσεται στη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύσει στον τομέα του λιανικού εμπορίου στο φάρμακο, οδηγώντας ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων φαρμακοποιών ακόμα και στην επαγγελματική τους καταστροφή.
Αυτή η αδίστακτη πολιτική δεν είναι προσωρινή. Δεν αξίζει την παραμικρή θυσία των δικαιωμάτων και των αναγκών από τα λαϊκά στρώματα, γιατί οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία προκειμένου να διασωθεί η "εθνική οικονομία" δηλαδή η πλουτοκρατία, εγχώρια και ευρωπαϊκή. Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τις ανάγκες του λαού σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είναι απόδειξη της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος που δεν επιδέχεται καμιά ρύθμιση και διαχείριση παρά μόνο ανατροπή. Τώρα με ισχυρό ΚΚΕ για το λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να εξασφαλίσει ένα σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας».
«ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μπουρλότο σε περίθαλψη, ασφάλιση, συντάξεις
Κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να αντιπαλέψει τη βαρβαρότητα που φέρνουν τα μέτρα
Δίπλα στο πετσόκομμα των επικουρικών, το νέο χτύπημα στις υπηρεσίες Υγείας και στο φάρμακο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση για εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου
Κατηγορηματικό «όχι» δήλωσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή στον εφαρμοστικό νόμο της δανειακής σύμβασης που προωθούν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και οδηγεί σε μείωση των επικουρικών συντάξεων, χαράτσια στους ασφαλισμένους, νέες ανατροπές στο χώρο της Υγείας, ενώ περιέχει και πλήθος αντεργατικών διατάξεων. Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, παρείχαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής αντιτιθέμενος και στη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επισήμανε πως «με το νομοσχέδιο μας λένε από εδώ και πέρα πλέον, ειδικά στις επικουρικές συντάξεις, ότι δεν υπάρχει σύνταξη. Θα είναι πλέον ένα ατομικό και ακαθόριστο ποσοστό». Τοποθετούμενος για το περιεχόμενο των διατάξεων του νόμου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «οι ρυθμίσεις τους σηματοδοτούν την καθίζηση και το ξήλωμα των επικουρικών παροχών», αφού «το κριτήριο των δημογραφικών δεδομένων σηματοδοτεί, με κομψό κοινοβουλευτικό τρόπο, τη μεθοδολογία της σφαγής και της εκτέλεσης των επικουρικών ασφαλίσεων».
Σχετικά με τις ρυθμίσεις ενοποίησης των επικουρικών ταμείων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δίλημμα που βάζετε στους εργαζόμενους είναι η επιλογή ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, είτε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, είτε επαγγελματικά ταμεία με κερδοσκοπικά κριτήρια λειτουργίας για την επαγγελματική ασφάλιση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα της αγοράς του φαρμάκου, λέγοντας: «Η αγορά Υγείας και ειδικά η αγορά φαρμάκου χαρακτηρίζεται, κατά την εκτίμησή τους (σ.σ. της κυβέρνησης), από διασπορά κερδών. Ολα τα μέτρα στην αγορά Υγείας αποβλέπουν και στοχεύουν στη συγκέντρωση των κερδών». Είπε πως ουσιαστικά «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται από το σύνολο των 91 τουλάχιστον φαρμακευτικών επιχειρήσεων να μετατοπιστεί ένα μερίδιο κερδών στις 20 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις» και προκειμένου να υπηρετηθεί η κατεύθυνση αυτή «με αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει μια ολόκληρη εποχή νέων χαρατσιών στους ασφαλισμένους».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τα άρθρα που αφορούν στη λειτουργία γραφείων ευρέσεως εργασίας και ενοικίασης εργαζομένων, μιλώντας για «δουλεμπορικά γραφεία». Σχετικά με τη θεσμοθέτηση των συμβουλίων εργαζομένων, είπε πως «εκφράζουμε την αντίθεσή μας, γιατί τα συμβούλια των εργαζομένων είναι εξαρτήματα της εργοδοσίας χωρίς ταξική αυτονομία, αλλά υποταγμένα στο στρατηγικό σχεδιασμό των μονοπωλιακών ομίλων».
Πρόσθεσε παράλληλα πως «με τα άρθρα 30 και 31 καταργούνται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε, γιατί αυτή η εκκωφαντική σιωπή για την τύχη των μετατασσομένων υπαλλήλων αορίστου χρόνου;». Τέλος, κατήγγειλε «την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων για πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ».
Για ένα νομοσχέδιο αναγκαιότητας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνολικότερες επιλογές της κυβέρνησης, μίλησε ο υπουργός Εργασίας,, Γ. Κουτρουμάνης, υποστηρίζοντας προκλητικά πως «βάζει τις βάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα όπου καταργούνται προνόμια πολλών δεκαετιών και διασφαλίζεται το μέλλον της κύριας σύνταξης έχοντας ασφαλή και επαρκή χρηματοδότηση». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, υποστηρίζοντας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ότι «στόχος μας είναι η δαπάνη των Ταμείων να αποτελεί το 1% του ΑΕΠ».

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ