Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Προκαλεί η ΕΕ και τα μαντρόσκυλά της

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Παραστάτες της κυβέρνησης στον εκβιασμό του λαού
Ωμή επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του αστικού συστήματος
Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το γερμανικό κοινοβούλιο το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να μπορεί να συγκαλύψει τις ισχυρές αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας στη Γερμανία, οι οποίες αντανακλούνται στις διαφορετικές τοποθετήσεις του πολιτικού τους προσωπικού αναφορικά με την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το νέο δάνειο εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 5 αποχές. Οι διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ ξεπέρασαν τις 19.Στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας συντελεί στη «διαφύλαξη της σταθερότητας στην Ευρωζώνη», σημειώνοντας ότι «μία ελληνική κατάρρευση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη». Λίγες ώρες αργότερα, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωνε πως η κοινοβουλευτική επιτροπή, που δημιουργήθηκε για να εγκρίνει επείγουσες δράσεις του «ταμείου στήριξης» της Ευρωζώνης, είναι «σε μεγάλο βαθμό» αντισυνταγματική.

Στην ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρεται πως η εννεαμελής επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την «αγορά χρέους» στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως αποφάνθηκε αρνητικά για άλλες αρμοδιότητες, όπως να παρατείνει υφιστάμενα δάνεια ή να εγκρίνει προληπτικές πιστώσεις για κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine Zeitung» τη Δευτέρα, ανέλαβε να εκλαϊκεύσει με τον πλέον ωμό τρόπο το ψευτοδίλημμα των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα, λέγοντας: «Αν ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε και εμείς». Ο ίδιος δεν απέκλεισε η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βάλει τάξη στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια».
Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η οικονομία της χώρας θα είχε περισσότερες πιθανότητες να ξαναγίνει ανταγωνιστική. «Δεν μιλώ για αποκλεισμό της Ελλάδας» από την Ευρωζώνη, είπε σε συνέντευξη στο «Spiegel», «αλλά να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα αποχώρησης τα οποία δεν θα μπορούσε να τα αρνηθεί».
Χρεοκοπία έτσι κι αλλιώς
Η συμφωνία της 21ης Φλεβάρη για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι «ένα σημαντικό βήμα μπροστά», ωστόσο ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του PSI, παραμένει υψηλός, τονίζει ο οίκος «Moody's», στην εβδομαδιαία έκθεση του «Weekly Credit Outlook». Παράλληλα, εκτιμά ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ίσως ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ. Στην ίδια έκθεση ο καπιταλιστικός «οίκος» αναφέρεται και στις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα αποτελεί πηγή κινδύνων στο πολιτικό πεδίο και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων.
Χτες, εξάλλου, η «S&P» προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα «Selective Default» (επιλεκτική χρεοκοπία) και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα «D», λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI. Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στην αξιολόγηση «SD» όσο διάστημα θα είναι ανοιχτή η προσφορά του PSI.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Διεθνή Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) κατατέθηκε τη Δευτέρα ερώτημα για το κατά πόσο η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί «πιστωτικό γεγονός» (χρεοκοπία) και άρα πρέπει να πληρωθούν τα ελληνικά CDS, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων. Η ISDA αναμένεται να αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα απορρίψει ή θα εξετάσει περαιτέρω το αίτημα που κατατέθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Alea Group Holding, που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη και δηλώνει έδρα τις Βερμούδες.

ΚΚΕ
Προκαλεί η ΕΕ και τα μαντρόσκυλά της
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για τις προκλητικές δηλώσεις Γιούνκερ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον Γιούνκερ για τις προκλητικές δηλώσεις του και τον εκβιασμό σε βάρος του ελληνικού λαού και καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να απαντήσουν όπως αξίζει στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και στα μαντρόσκυλά της, με τον αγώνα και την ψήφο τους.
Το γεγονός ότι ο Γιούνκερ απειλεί το λαό με χρεοκοπία αν δεν ψηφίσει τα κόμματα της πλουτοκρατίας αποτελεί ιταμή προσπάθεια τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια αναβολής των εκλογών από το αμέσως επόμενο διάστημα, για να διασφαλίσουν την ψήφιση νέων αντιλαϊκών μέτρων και για να διαμορφώσουν προϋποθέσεις κατασκευής κυβέρνησης της αρεσκείας τους μετά τις εκλογές. Για όλα είναι ικανοί.
Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η δημοκρατία της. Αυτή είναι Ευρωπαϊκή Ενωση της δήθεν αλληλεγγύης: Συμμορία του κεφαλαίου εναντίον όλων των λαών της Ευρώπης. Για να μην τον ισοπεδώσουν, μία επιλογή έχει ο λαός και στις εκλογές: Να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα αστικά κόμματα και στα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", υπερψηφίζοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ. Θα δυναμώσει και με την ψήφο το κόμμα που καλεί το λαό σε πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους. Οσο πιο αδύναμοι αυτοί, τόσο πιο ισχυρός ο λαός».

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ