Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Για τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου Ανοιχτή επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές


«Για το νόημα και το σημερινό περιεχόμενο που έχει το ΟΧΙ, η Αντίσταση κι η γιορτή», μιλούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ μέσα από ανοιχτή επιστολή στους μαθητές μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτώβρη. Λέει το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων στους μαθητές:
«Σου λένε κάθε φορά στις γιορτές: "Μια χούφτα Ελληνες, αντιμετώπισαν την πιο καλά εξοπλισμένη αυτοκρατορία". Κράτα το. Πίστεψέ το. Αλήθεια είναι: "η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί"... φωνάζουμε ακόμα στους δρόμους. Δεν είναι παντοδύναμοι ούτε οι κατακτητές, ούτε οι ντόπιοι δυνάστες. Ο λαός ενωμένος, οργανωμένος μπορεί να τους νικήσει όλους. Οπως έκανε τότε με τους Ιταλούς. Οπως έκανε τότε με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που έδιωξε τους Γερμανούς.

Σου λένε καθηγητές στις ομιλίες τους και στο μάθημα: "Το ΟΧΙ το είπε ο λαός". Κάντο πράξη και σήμερα! Το ΟΧΙ απέναντι σε κάθε αυταρχισμό είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωσή μας, είναι ανάγκη για να βγει η Ιστορία μπροστά. Η απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων σε κάθε εποχή είναι υπόθεση δική σου: του λαού. Οπως ήταν τότε που μια παλλαϊκή επιστράτευση και δράση στήριξε το στρατό στο να αποκρούσει τους Ιταλούς. Οπως ήταν λίγο αργότερα που μια τεράστια διαδήλωση του λαού της Αθήνας ματαίωσε την επιστράτευση και την αποστολή εργαζομένων στα ναζιστικά κάτεργα, που επιχείρησαν οι κατοχικές δυνάμεις. Οπως τώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες βγήκαν στο δρόμο ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο ΔΝΤ και την τρόικα.
Λέμε εμείς οι καθηγητές στις γιορτές: "ο λαός πήρε τα όπλα". Πράγματι. Θέριεψε τότε πάλι ο γίγαντας λαός για να σπάσει δεσμά κι αλυσίδες όπως λέει κι ένα αντάρτικο τραγούδι».
Ανάμεσα σε άλλα, το ΠΑΜΕ αναφέρεται και στο χαρακτήρα του ΕΑΜ και σαν μορφωτικό κίνημα. «Οργάνωνε μαθήματα και σχολεία που λειτουργούσαν κανονικά στην "Ελεύθερη Ελλάδα" όπως λέγανε τότε τις περιοχές που είχε ελευθερώσει ο ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ έλεγε: "Ενας λαός - μια παιδεία". Οπως και σήμερα που αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι οι μαθητές βιβλίο, σχολείο και δάσκαλο. Για να έχουν όλοι οι μαθητές δικαίωμα στη μόρφωση και στη γνώση, ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση και το γονιό και το μαθητή πελάτη σ' ένα σχολείο της φτηνής κατάρτισης. Που κάνει τη μόρφωση απλησίαστο εμπόρευμα», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.
«Ψάξτα όλα αυτά. Μάθε! Είναι η δική σου Ιστορία. Κι είναι δίπλα σου. Η Ιστορία αυτή είναι ζωντανή ακόμα», καλεί τους μαθητές το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, προτρέποντάς τους να απευθυνθούν στην ΠΕΑΕΑ, σ' αυτούς που έγραψαν αυτές τις «λαμπρές σελίδες»: «Βρες τους. Ρώτα τους. Κάλεσέ τους στο σχολείο σου να σου μιλήσουν γι' αυτά που έζησαν. Γι' αυτά που έκαναν και που είναι ανάγκη να τα μαθαίνουμε, γιατί χρειάζεται να τα ζωντανέψουμε με τη νέα αντεπίθεση και αντίσταση της εποχής μας. Για να φέρουμε πιο κοντά τη νίκη του λαού μας στις νέες συνθήκες».