Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Καημός για το αστικό πολιτικό σύστημα

«Φάτε μάτια ψάρια...», η γνωστή παροιμία θα ταίριαζε γάντι, αν η τόση επίκληση της «δημοκρατίας» απ' τον ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούσε μόνο στο να καλύψει την αδυναμία του να παράσχει στο λαό κάτι το χειροπιαστό για την ανακούφισή του. Δεν έχει, όμως, μόνο αυτό κατά νου, όταν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει:

«Είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε το 2014 τη χρονιά που η δημοκρατία θα νικήσει τον αυταρχισμό και οι ανάγκες των ανθρώπων θα μπουν πάνω από τις ανάγκες των δανειστών (...) η χρονιά που (...) θα δώσουμε -και με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την Κομισιόν- ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας».

'Η όταν στο σχόλιό του για την υπόθεση Κάντα αναφέρει: «Υπάρχουν ποικίλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με την υπόθεση, καθώς και η ανάγκη να θωρακιστεί η δημοκρατία στο μέλλον από τέτοια φαινόμενα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη Βουλή σχετική πρόταση».


Ούτε όταν ο Δ. Παπαδημούλης δηλώνει (ρ/σ ΣΚΑΪ): «Εμείς, αμέσως μετά τις γιορτές και μόλις ανοίξει η Βουλή, θα πάρουμε πρωτοβουλία έτσι ώστε να συζητηθεί όχι μόνο η πορεία κάθαρσης αυτού του σκανδάλου, αλλά και το πώς θα καταστραφεί η μήτρα που παράγει τέτοιου είδους σκάνδαλα».
Αυτό που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απαξίωση ενός πολιτικού συστήματος του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Της ίδιας της αστικής εξουσίας, για τη διαχείριση της οποίας θέτει υποψηφιότητα. Αλλωστε, όταν αναφέρεται σε δημοκρατία εννοεί την αστική δημοκρατία. Ανησυχεί ότι σκάνδαλα σαν αυτά που βγαίνουν στον «αφρό» την υποσκάπτουν και πρωτοστατεί στην επιχείρηση αναστήλωσής της, κοροϊδεύοντας το λαό ότι μπορεί ένα σάπιο ως το μεδούλι σύστημα να υποβληθεί σε αυτοκάθαρση μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες ή από ελεγκτικούς θεσμούς.

Αυτό που γεννάει την επίθεση εναντίον των λαών, που τους γονατίζει, καθιστώντας τους αδύναμους να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, είναι το ίδιο με αυτό που γεννάει διαπλοκή και διαφθορά. Η μήτρα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν μπορεί παρά να γεννάει κι άλλα σκάνδαλα κάθε είδους. Κι έχει όνομα: Καπιταλισμός. Απολογητής του οποίου καθώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τον καλύπτει ως τον ένοχο για τα λαϊκά δεινά, όχι μόνο τον εξωραΐζει στα μάτια του λαού, αλλά διατυπώνει και τον ισχυρισμό ότι μπορεί και να εξανθρωπιστεί, να γίνει «καθαρός» και «αδιάφθορος».

Η διαφθορά και η διαπλοκή του κρατικού μηχανισμού με τις επιχειρήσεις φύεται στο έδαφος του καπιταλισμού, όπου το κράτος υπερασπίζεται τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά στον τομέα της Υγείας, οι ιδιώτες κάνουν θραύση. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται πλήρως και τους εγγυάται ότι η δική του διακυβέρνηση θα σταθεί αρωγός των προσπαθειών για αβγάτισμα των κερδών τους.