Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Τις τράπεζες προστατεύει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς - Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή



Με βασικά χαρακτηριστικά τον εμπαιγμό της συγκυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε κατά πλειοψηφία -με 152 υπέρ και 141 κατά-  το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που συζητήθηκε το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Να μην πληρώσει ο λαός την κρίση, να την πληρώσουν τα μονοπώλια, επεσήμανε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ εγκαίρως είχε καταθέσει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση νόμου στη Βουλή για την απαγόρευση και όχι για την αναστολή των πλειστηριασμών της λαϊκής στέγης. Πρόσθεσε ότι η διαφορά της πρότασης του ΚΚΕ από τις άλλες προτάσεις είναι μεγάλη καθώς δεν μιλάει για ένα χρόνο, ούτε για ρυθμίσεις, κάνει λόγο για διαγραφή, για κούρεμα του χρέους των λαϊκών οικογενειών που σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο δανεισμό προκειμένου να αποκτήσουν στέγη ή να την ανασκευάσουν.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο λαός πρέπει να παλέψει για να πληρώσει όσο γίνεται λιγότερα από αυτά που του βάζουν για την κρίση. Υποστηρίζει το σύνθημα που λέει «Να μην πληρώσει την κρίση ο λαός». Να την πληρώσουν τα μονοπώλια.
Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι μία οικογένεια με εισόδημα 35.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώνει δόση 458 ευρώ το μήνα και μία οικογένεια με 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο θα πληρώνει 375 το μήνα, επισημαίνοντας ότι το βάρος είναι δυσβάσταχτο, που θα αναγκάσει την οικογένεια να κόψει από κάπου αλλού για να τα πληρώσει.
Αναφέρθηκε επίσης στο κυβερνητικό όργανο που προβλέπεται να συσταθεί και θα προσδιορίζει έννοιες - κλειδιά, όπως «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον όρο «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» καθώς τα κριτήρια είναι απολύτως ταξικά και θα καθοριστούν με βάση τα κριτήρια διαβίωσης πριν πενήντα χρόνια και όχι με τις ανάγκες του σήμερα. «Τι θα δικαιολογήσετε, το κόστος υγείας, παιδείας, διατροφής, την ψυχαγωγία, τις διακοπές;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα επισημαίνοντας ότι «οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αυξάνονται αλματωδώς ως κόστος αλλά και ως δικαίωμα ενός αντικειμενικού και φυσιολογικού εκσυγχρονισμού».
Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι μόνο οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και οι «αναδιαρθρώσεις» που γίνονται κι έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος για τον λαό που αναγκάζεται να πληρώνει για την υγεία του, τα φάρμακά του, τη μόρφωση των παιδιών του. «Η όποια αναδιανομή του εισοδήματος που ακούγεται δεν θα γίνει, αλλά και αν γίνει, οι αναδιαρθρώσεις θα έχουν μειώσει 10 φορές περισσότερο το λαϊκό εισόδημα», τόνισε.
Οι τοποθετήσεις των κομμουνιστών βουλευτών
Το μέγεθος της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ παραδέχεται ότι το νομοσχέδιο προωθεί τους πλειστηριασμούς και δημιουργεί ριφιφί, δεν έθεσε το συγκεκριμένο άρθρο στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε, αποκάλυψε ο Νίκος Καραθανασόπουλος,κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τους πλειστηριασμούς.
Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε επίσης τη συγκυβέρνηση που επιχείρησε να συγκαλύψει τη λαθροχειρία που επιχειρείται με το νομοσχέδιο. Τη στιγμή που ανοίγει ο δρόμος για να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί από το 2015, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης των μπαχτατζήδων, λες και δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι να εντοπιστούν αυτοί που εκμεταλλεύονται την προστασία από τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας για ιδίων όφελος. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο).
Στην ομιλία της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε ότι η συγκυβέρνηση με το νομοσχέδιο παρέχει προστασία στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο και μόνο. Όπως τόνισε, οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ίδιοι ή και χειρότεροι με τους διακανονισμούς που κάνουν σήμερα οι τράπεζες για τα δάνεια. (Διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε σε βίντεο την ομιλία). 
Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα, ούτε πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς. Όπως υπογράμμισε, η επιβολή των χαρατσιών, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η μεγάλη ανεργία -ως αποτέλεσμα του δρόμου ανάπτυξης που στηρίζει η συγκυβέρνηση- οι βαθιές ανατροπές σε παιδεία, υγεία, ασφαλιστικό κάνει αδύνατη τη διατήρηση της πρώτης και δεύτερης κατοικίας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε το βίντεο με την ομιλία).

Νωρίτερα, στην έναρξη της διαδικασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ζητώντας να συζητηθούν μόνο τα άρθρα που αφορούν τη διαδικασία των πλειστηριασμών και όλα τα υπόλοιπα να αποσυρθούν. «Η κυβέρνηση αξιοποιεί την υπόθεση του κατεπείγοντος, όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιωτικό επίπεδο του λαού. Να θυσιάσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και των δικαιωμάτων του, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά (Δείτε εδώ βίντεο με την παρέμβαση).
Συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζουν τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου
Σε σύντομη παρέμβασή του, ο υπ. Οικονομικών στη Βουλή επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο σε βάρος εκείνου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, παρότι προβλέπεται πως αν δεν είναι συνεπής για τουλάχιστον τρεις μήνες, θα επιβληθούν πρόστιμα.
'Οσον αφορά τα πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επίμαχης ρύθμισης ισχυριζόμενος ότι είναι δικαιότερη από όσα προβλέπονταν. Όπως είπε «οι διατάξεις δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά στην είσπραξη του συνόλου των φόρων και αποτελούν το 80%-85% των εσόδων».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν προϊόν δύσκολης διαπραγμάτευσης, σε μία προσπάθεια να συγκαλύψει τη λαθροχειρία της συγκυβέρνησης που «βγάζει στο σφυρί» τη λαϊκή κατοικία προς όφελος των τραπεζών.
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη σταθερή προσήλωση του κόμματός του στον ευρωμονόδρομο και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καταδιώκει το ευρώ από τις τσέπες και τις καταθέσεις», προσθέτοντας «θέλετε να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ αλλά διώχνετε το ευρώ από την Ελλάδα».
Σε μία προσπάθεια να θολώσει τα νερά για την κυριαρχία των μονοπωλίων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η οικονομία αλλάζει χέρια και πάει σε funds.
Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες της συγκυβέρνησης ότι το κόμμα του θέλει να φορολογήσει τα κέρδη, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κίνητρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη», αποκρύπτοντας ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, στηρίζεται σε μισθούς πείνας, κατακερματισμένα εργατικά δικαιώματα και προνόμια για τα μονοπώλια.
Με την αγωνία των λαϊκών νοικοκυριών παίζει η συγκυβέρνηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αγωνιούν για τα σπίτια τους, το κυβερνητικό επιτελείο και τα παπαγαλάκια τους παίζουν με τον πόνο τους.  Μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη ένα άθλιο παιχνίδι με τις δήθεν «βελτιωτικές ρυθμίσεις» που έφεραν ή ετοιμάζονται να φέρουν τα αρμόδια υπουργεία στο βάρβαρο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε άτυπα  μία ακόμα «βελτίωση» στο νομοσχέδιο, την παράταση πέρα από τους 3 μήνες, το χρονικό περιθώριο που θα έχουν οι οφειλέτες -οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς- για να καταβάλουν τη δόση στην τράπεζα.
Οι ανακοινώσεις του Κωνσταντινόπουλου έκαναν το γύρο του διαδικτύου «αμάσητες» σε χρόνο μηδέν, με δημοσιεύματα «καρμπόν» και χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω στοιχεία, όπως κατά πόσο διάστημα παρατείνεται το περιθώριο καταβολής της δόσης. Ενώ έγινε γνωστό στη συνέχεια ότι ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης δεν είχε ανακοινώσει μέχρι τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή καμία τέτοια βελτίωση!
Όσον αφορά τις «βελτιώσεις» που έχουν ανακοινωθεί επίσημα αυτές προβλέπουν ότι:
- Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% τελικά στο 20% η ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν για να ισχύσει η ρύθμιση προστασίας από πλειστηριασμούς. Την απάντηση σε αυτό έχει δώσει ήδη η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου: «Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τον ασφαλιστικό φορέα και τους ζητάτε από πάνω;».
- Στη διάταξη που αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ, αυτό αυξάνεται στις 20.000 ευρώ. Δηλαδή να σε «κάψω Γιάννη»...
Η συζήτηση στην επιτροπή  
Το Νομοσχέδιο, με συνοπτικές διαδικασίες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Παρασκευή. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τις αποσυρθείσες διατάξεις του άρθρου 11 για τις ΠΑΕ που είχαν αποσυρθεί.
«Άγριο, που χτυπάει καίρια τη λαϊκή οικογένεια» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και σημείωσε: «Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε και φαίνεται καθαρά είναι ότι βγάζετε στο σφυρί σε 12 μέρες από τώρα τη λαϊκή στέγη. Και τα περί "διχτυού προστασίας" που αναφέρθηκε από βουλευτές της κυβέρνησης είναι σκέτη κοροϊδία» (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).