Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

«Φερετζές» μιας εγκληματικής πολιτικής το «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ

Με τα φτωχά - λαϊκά στρώματα να ψάχνουν κάθε πιθανό τρόπο για να ζεσταθούν αυτόν το χειμώνα και ήδη να μετρούν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί το δήθεν «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο» της ΔΕΗ ως «φερετζέ» της εγκληματικής ενεργειακής της πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη είχαν γίνει 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν γίνει το 2012, με τις αιτήσεις επανασύνδεσης να υπολογίζονται στις 210.000, υπολειπόμενες κατά 140.000 από τις διακοπές. Από αυτό το σύνολο, το 60% περίπου υπολογίζεται ότι αφορά συνδέσεις ρεύματος σπιτιών, δηλαδή περίπου 60.000 σπίτια έμειναν δίχως ρεύμα μέχρι τον Οκτώβρη του 2013, χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία για τις οριστικές διακοπές ρεύματος των προηγούμενων χρόνων. Παράλληλα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν αυτή τη χρονιά το 18,7%, κι ενώ έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.


Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η προχθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία 460.000 καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο «οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο» με εκπτώσεις έως 42% στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς επίσης και ότι προσφέρει πολλές δόσεις για την εξόφληση λογαριασμών σε πάνω από 1 εκατ. πελάτες της. Η ουσία είναι ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο και οι εκπτώσεις που αυτό προσφέρει, δεν επιλύουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Ακόμη και όσοι σήμερα μπορούν να συμπεριληφθούν στο ΚΟΤ βάσει των πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων (ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ) που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση (αρ. ΦΕΚ 94/23-1-2013), σε περίπτωση που ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης αυτομάτως εξαιρούνται από το καθεστώς της έκπτωσης. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια δικαιούται να καταναλώσει έως 1.500 KWh το τετράμηνο, όριο που αν ξεπεραστεί βγαίνει εκτός κοινωνικού τιμολογίου. Σε οικογένειες που κάποιο μέλος τους χρήζει 24ωρης μηχανικής υποστήριξης εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας το όριο αυτό φτάνει τις 2.000 KWh. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σε συνθήκες ψύχους, για τις λαϊκές οικογένειες που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αγοράσουν το εξίσου ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης άρα είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, τα παραπάνω όρια δεν αρκούν ούτε για ένα δίμηνο.

Ακόμη και αν καταφέρει κάποιος που έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ να διατηρήσει την τετραμηνιαία κατανάλωση εντός των προβλεπόμενων ορίων, τότε για 1.500 Κwh θα πληρώσει 118,275 ευρώ - δίχως πάγια, τέλη υπέρ τρίτων, φόρους - αντί να πλήρωνε 141,9 ευρώ. Δηλαδή θα έχει συνολικό όφελος 23,65 ευρώ στο τετράμηνο, ή 5,9 ευρώ κάθε μήνα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μελετά νέα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βιομηχανικό ρεύμα κατά 50%...

από: 902.gr