Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Δύο νεκρές από την πολιτική που στερεί στη λαϊκή οικογένεια τη θέρμανση και την προστασία από τις πλημμύρες

Δύο τα θύματα της πολιτικής που στερεί την κάλυψη βασικών αναγκών από τις λαϊκές οικογένειες, όπως η θέρμανση, το ρεύμα και τα αντιπλημμυρικά έργα. 

Το ένα θύμα είναι μια 13χρονη που έχασε τη ζωή της στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης από αναθυμιάσεις που «έβγαζε» το μαγκάλι που χρησιμοποιούσαν στο σπίτι για να ζεσταθούν. Το άτυχο κορίτσι, από τη Σερβία, διέμενε με την 54χρονη άνεργη μητέρα του και, όπως έγινε γνωστό, στο σπίτι δεν είχαν ρεύμα και χρησιμοποιούσαν μαγκάλι για θέρμανση.

Γύρω στις 10 το βράδυ, η μητέρα λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε λιπόθυμη την κόρη της, η οποία, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης.

Στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής, που εκ πρώτης όψεως διαπίστωσε ότι ο θάνατος της 13χρονης οφείλεται σε δηλητηρίαση από αέρια. Η 54χρονη μητέρα, μέσα στην τραγωδία που βίωσε, συνελήφθη, ενώ αργότερα αφέθηκε ελεύθερη.


Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με καταγγελίες της Λαϊκής Επιτροπής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, ακόμη και εξαιτίας μικρών ανεξόφλητων λογαριασμών, με αποτέλεσμα δεκάδες λαϊκές οικογένειες να μένουν χωρίς ρεύμα στην έναρξη του χειμώνα. 

Άργος: Πνίγηκε μέσα στο σπίτι 

Το δεύτερο θύμα είναι μία 55χρονη γυναίκα που πνίγηκε μέσα στο σπίτι της, σ' ένα υπόγειο στο Άργος, όταν πλημμύρισε από τη δυνατή νεροποντή, αλλά και την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και υποδομών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, νωρίς σήμερα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης απάντλησης υδάτων στο Άργος, ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα, πιθανόν σερβικής καταγωγής από υπόγειο διαμέρισμα, όπου διέμενε και εγκλωβίστηκε από την απότομη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού.

Στην περιοχή του Άργους έχουν γίνει μέχρι στιγμής 40 αντλήσεις υδάτων και 15 απεγκλωβισμοί ατόμων, ενώ επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Στην Πελοπόννησο σημειώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα από τη νεροποντή καθώς στο Κιάτο έγιναν 30 αντλήσεις, 15 στην Κόρινθο, ενώ νωρίτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε Σπάρτη και Κυπαρισσία, τα οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκαν.

Σε ανακοίνωση της η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ υπογραμίζει τα παρακάτω:

«Τεράστιες καταστροφές στο Άργος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που χαρίζει εκατομμύρια ευρώ και δασικές εκτάσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αφήνοντας απροστάτευτο το λαό, χωρίς υποδομές και τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα. Μετά τη Ρόδο, θρηνεί και το Άργος την απώλεια μια ανθρώπινης ζωής. Επίσης τεράστιες είναι οι υλικές καταστροφές.
Παρά το τραγικό γεγονός με τον θάνατο της 55χρονης γυναίκας και τις ανυπολόγιστες ζημιές ( καταστροφές σε σπίτι, καταστήματα και αγροτικές καλλιέργειες ) ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών δεν έχει την ευαισθησία να αναβάλει το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο σήμερα με θέμα την ανάπλαση του κέντρου του Άργους. 

Επίσης τον βαραίνει η ευθύνη για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την νεροποντή, αφού δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τις πλημμύρες (καθάρισμα των ξεροπόταμων Ξεριά και Ινάχου, δημιουργία αναχωμάτων στα επίμαχα σημεία, την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού )».

Προβλήματα και σε περιοχές της Ηλείας και Αχαΐας 

Στην Ηλεία, λόγω της υπερχείλισης χειμάρρου που διέρχεται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την κοινότητα Κακόβατος, πλημμύρισαν έξι ισόγεια σπίτια και καλλιέργειες και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την απάντληση υδάτων και την παροχή βοήθειας σε κατοίκους, που δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα και στις κοινότητες Λέπρεο και Ανήλιο.

Στην Αχαΐα, κλειστή παραμένει, λόγω κατολισθήσεων η παλαιά Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Πλατάνου Αιγιάλειας ενώ έγιναν 90 κλήσεις στο Κιάτο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στη νέα Εθνική, μέσω Πούντας, για όσους κατευθύνονται προς Αθήνα και μέσω Ακράτας, για όσους κατευθύνονται προς Πάτρα.

Βρέθηκαν οι τρεις ορειβάτες 

Στο μεταξύ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών ορειβατών στον Όλυμπο, οι οποίοι τελικά επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικά με τους συγγενείς τους και δήλωσαν ότι είναι καλά και βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής. 

Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες το βράδυ, όταν οι οικείοι τους ανησύχησαν διότι δεν απαντούσαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Η αγωνία τους επιτάθηκε, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι ορειβάτες κινούνταν στο οροπέδιο των Μουσών, σε περιοχή που βρισκόταν εκτός δικτύου κινητής τηλεφωνίας και διανυκτέρευσαν σε καταφύγιο.

Οι τρεις ορειβάτες είχαν ξεκινήσει την ορειβασία από την Παρασκευή, όταν το Σάββατο χάθηκαν τα ίχνη τους. Δύο συνεργεία με πλήρωμα 3 πυροσβέστες το κάθε ένα ξεκίνησαν τις έρευνες εντοπισμού, ακολουθώντας τις διαδρομές προς τις θέσεις Πριόνια και Γκόρτσια Ολύμπου.

Προβλήματα στην Αττική 

Προβλήματα σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στο οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με την Τροχαία, κυρίως στη Λ. Πεντέλης και στον Κηφισό, που όμως αντιμετωπίστηκαν και η κυκλοφορία έχει ήδη αποκατασταθεί. Προβλήματα στη Λ. Συγγρού από το τμήμα της οδού Καλλιρρόης μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η Τροχαία συνιστά προσοχή στους οδηγούς εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και της περιορισμένης ορατότητας.