Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ KOA TOY KKE ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ενώνουμε Ελληνες και μετανάστες στον αγώνα κατά της ταξικής αδικίας
Μεγάλη προσέλευση, στη χτεσινή εκδήλωση στο Πάρκο «Φιξ», όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Με μεγάλη επιτυχία, μεγάλη προσέλευση κόσμου, πολιτικά συμπεράσματα για την αδήριτη ανάγκη τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, έγινε χθες βράδυ στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, η πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και ξένους εργαζόμενους που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματος.Στο χώρο που ξεκίνησε να στήνεται και να διαμορφώνεται από αξημέρωτα χθες, δέσποζαν πανό με συνθήματα όπως «Για να σωθεί ο λαός, ανυπακοή αντεπίθεση, ΚΚΕ», «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή».
Από πολύ νωρίς, ουσιαστικά από το απομεσήμερο ακόμα άρχισαν να προσέρχονται εκατοντάδες λαού Ελληνες και μετανάστες, ιδιαίτερα νεολαίοι. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του Κόμματος, όπως και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κοινός ο αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών
Κορύφωση της βραδιάς από την άποψη της πολιτικής παρέμβασης η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Συγκλονιστική η υποδοχή που της επεφύλαξαν οι νεολαίοι όταν έφτασε στον χώρο, ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες, βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ή «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».


Με ανάλογα συνθήματα διέκοψαν πολλές φορές την ομιλία της Α. Παπαρήγα που μεταξύ άλλων τόνισε:«Για μας το ζήτημα είναι να υπερασπιστούμε όσο γίνεται, είτε έχουμε κρίση είτε όχι, τα συμφέροντα των Ελλήνων και μεταναστών, να τους ενώσουμε στον κοινό αγώνα κατά της ταξικής αδικίας και του πολέμου.
Θέση μας είναι να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν ποιος είναι ο αντίπαλος στη χώρα τους, αλλά και στη χώρα υποδοχής. Γιατί όλες οι καπιταλιστικές χώρες υποδοχής στην Ευρώπη άνοιξαν την πόρτα τους στους μετανάστες, γιατί ακριβώς θα μεγάλωναν τα κέρδη, τους χρησιμοποίησαν για να ρίξουν πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης. Μόνο που την πόρτα την ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την συγκυρία. Η ΕΕ θέλει ελεγχόμενη μετανάστευση, καθώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων, και οι μισθοί και των ντόπιων εργαζομένων έχουν μειωθεί δραματικά.
Αλλά ελεγχόμενη μετανάστευση δίχως βία και καταστολή, δίχως να αυξάνεται η παράνομη μετανάστευση δεν υπάρχει (...) Οσο και να φυλάσσονται τα σύνορα, όταν οι λαοί λιμοκτονούν και πεθαίνουν τότε υπάρχουν πάντα τρόποι και τρύπες, όπως και δουλέμποροι για να μη σταματά το κύμα. Κι όταν ένας πόλεμος ετοιμάζεται τότε μπορούμε να φανταστούμε ότι το κύμα θα φουντώσει. Αναφερόμαστε καθαρά και παστρικά στις όποιες ετοιμασίες γίνονται για εισβολή στη Συρία και το Ιράν. Η Ελλάδα μήπως θα μείνει ανέγγιχτη από ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών;


(...) Παλεύουμε ώστε Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι μετανάστες να δρουν ενεργητικά στα εργατικά σωματεία, στις επιτροπές ανέργων, σε κάθε μορφή συσπείρωσης στις γειτονιές, με κοινά αιτήματα, με κοινό αγώνα κατά των δολοφονικών επιθέσεων των ναζιστικών οργανώσεων, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών καταστολής.(...) Εχουμε ταχθεί υπέρ της αυτοδίκαιης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα με αίτησή τους μετά την ενηλικίωση όπως ισχύει στην Ιταλία. Είμαστε υπέρ της εγγραφής των παιδιών που γεννούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα σε ειδικά δημοτολόγια, με απολύτως ίσα δικαιώματα».
Ολόκληρη η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση, θα δημοσιευτεί στον αυριανό, «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα
Οι Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι που κατέκλυσαν το πάρκο «Φιξ» απόλαυσαν και ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πολιτιστικό κομμάτι της εκδήλωσης. Στήθηκε γνήσιο λαϊκό γλέντι που κράτησε ως αργά το βράδυ, δόθηκαν νωρίτερα μουσικοθεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά από συγκροτήματα Ελλήνων και μεταναστών. Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από πολλές χώρες.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν: Παραδοσιακά τραγούδια και εντυπωσιακοί χοροί από την κοινότητα Γεωργιανών μεταναστών «Ο Καύκασος». Πολυφωνικά Τραγούδια από τον Ελληνοβουλγαρικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο. Τη βραδιά έκλεισε συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».


Πρόβλεψη υπήρχε και για τους μικρούς φίλους που ήρθαν, στην ξεχωριστή εξέδρα του Παιδότοπου. Ετσι σε ειδικά διαμορφωμένη γωνιά του πάρκου ζωγράφισαν, έκαναν χειροτεχνίες, άκουσαν παιδικά τραγούδια και παραμύθια, έπαιξαν. Λίγο αργότερα στην εξέδρα τους παρουσιάστηκαν: Το κουκλοθέατρο της Ιρίνας Μπόικο «Το παντζαράκι». Μουσικοθεατρική παράσταση από τα παιδιά της κοινότητας Φιλιππινέζων μεταναστών «Cassapi». Μουσικοθεατρική παράσταση από παιδιά μεταναστών από την Τανζανία.Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσαν περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων από Κένυα, Καμερούν, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, Τανζανία, Κογκό, Μαγαδασκάρη, Παλαιστίνη, Μπαγκλαντές κ.ά. Εστησαν τους πάγκους τους, διένειμαν έντυπά τους και προϊόντα, μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά από τις πατρίδες τους.
Εξάλλου, λειτούργησαν και περίπτερα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» (με τους νομικούς της παρείχε νομική βοήθεια σε μετανάστες), των συνδικάτων Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΚΙΔΕ, Καθαριστριών, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των ΕΕΔΥΕ, ΠΕΔΥΕ, ΕΕΔΑ, Λαϊκών Επιτροπών και του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης με τους μετανάστες που έχει ως μαθητές στο σχολείο ελληνικών που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Τέλος, λειτούργησε και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».