Πρωτιά της ΕΣΑΚ για τέταρτη φορά
Συγκέντρωσε
το 36,4% των ψήφων. Το αποτέλεσμα βοηθά στην ενίσχυση της ενωμένης
πάλης των εργαζομένων κόντρα σε όσους τους θέλουν διαιρεμένους
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήρθε κόντρα στην πολύμορφη επίθεση που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα το σωματείο, ακριβώς επειδή (με τις δυνάμεις της ΕΣΑΚ στο «τιμόνι») πρωτοστατεί στην οργάνωση της ενιαίας πάλης όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας, επειδή αταλάντευτα αποκαλύπτει πως η πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων (και) του κλάδου είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει την Υγεία σε εμπόρευμα και επιτρέπει την επιχειρηματική δράση στο χώρο, τη συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών.
Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής: Ψήφισαν 1.463 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 1.422 έγκυρα ψηφοδέλτια. Οι παρατάξεις πήραν τις παρακάτω ψήφους: ΕΣΑΚ 518 ψήφους (36,4%) και 5 έδρες. «Ενωτική Πρωτοβουλία» (συμμετείχαν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 327 (23%) και 3 έδρες. ΔΑΚΕ 308 (21,7%) και 3 έδρες. «Αγωνιστική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ) 231 (16,2%) και 2 έδρες. «Αυτόνομη Κίνηση Εργαζομένων» (στηρίχτηκε απ' τη ΔΗΜΑΡ) 38 (2,7%) και καμία έδρα.
Καρφί στο μάτι όσων θέλουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους
Δεν
είναι τυχαίο άλλωστε πως τόσο το σωματείο όσο και η ίδια η ΕΣΑΚ
συνεχίζουν να δέχονται επίθεση από όσους ευνοούν τη διαίρεση των
εργαζομένων και με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνουν τους αγώνες που απαιτεί
η απόκρουση της διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, της επέκτασης των
εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, της εντατικοποίησης, των «συγχωνεύσεων»
που υπονομεύουν τις ανάγκες και των ασθενών και των εργαζομένων κλπ.
Στις εκλογές της περασμένης βδομάδας η «Αγωνιστική Ενότητα» (όπως
μετονομάστηκε η ΠΑΣΚΕ) έκανε δυο ενστάσεις - που απορρίφθηκαν - να
ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ, επειδή συμμετείχαν εργαζόμενοι από
ιδιωτικό συνεργείο, παρότι και σε άλλα ψηφοδέλτια συμμετείχαν
εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.Αλλωστε, από κοινού ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και «Αυτονομία» (στηριζόταν απ' το ΣΥΝ) αντιμάχονταν από καιρό την πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ να αποτελέσει ο ΣΕΝΕ κοινό μετερίζι όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων (αν δηλαδή είναι μόνιμοι, επικουρικοί, με μπλοκάκι ή αν δουλεύουν σε ιδιωτικά συνεργεία). Το 2009 η ...«τρόικα» ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και «Αυτονομία» ακύρωσαν τις εκλογές αφήνοντας ακέφαλο το ΣΕΝΕ για δέκα μήνες, ενώ δεν πήραν μέρος στις εκλογές τον Ιούνη του 2010 (συμμετείχαν η ΕΣΑΚ και η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Υγειονομικών»).
Επιπλέον, στο φόντο των φετινών εκλογών, διάφορες παρατάξεις μιλούσαν για ανάγκη να γίνει «αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων» ώστε να πάψει να «υπάρχει το μονοπαραταξιακό σωματείο που γράφει όποιον θέλει», προσπαθώντας να συκοφαντήσουν το σωματείο. Μάλιστα, επρόκειτο για δυνάμεις που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές του 2010...
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το αποτέλεσμα των εκλογών αποκτά σημαντική αξία, απαντά στις πολύμορφες προσπάθειες να χτυπηθεί η ενιαία οργάνωση και πάλη των εργαζομένων - ανεξαρτήτως των εργασιακών τους σχέσεων.