Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΠΑΚΟ στην Αργεντινή.... ΣΙΣΑ στην Ελλάδα


Στην Αργεντινή το 2001, μαζί με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και τις συνέπειες που είχα στη ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας, έκανε την εμφάνισή του ένα νέο και πολύ φθηνό ναρκωτικό, “το πάκο”, γνωστό και ως “κλέφτης του μυαλού¨ή “εξολοθρευτής των φτωχών”. Ο διευθυντής λειτουργίας της Κοινωνικής Βοήθειας κατά των εθισμών του Μπουένος Άιρες, δήλωνε λίγο μετέπειτα για την εμφάνιση και τη διάδοσή του: “Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι έπρεπε να εξολοθρευτεί μια γενιά εφήβων και νέων που δε θα είχε δουλειά, δε θα είχε θέση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, δε θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί στην κοινωνία. Και , επιπλέον, δε θα έπρεπε να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές”.

Κάπως έτσι στις αρχές του 2011 “έπεσε στις πιάτσες της Ελλάδας το ναρκωτικό “σίσα” ή αλλιώς “ η κόκα των φτωχών”, ένα πολύ φθηνό (2-3 ευρώ η δόση) και ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό, καθώς περιέχει υλικά όπως υγρά μπαταρίας, ποντικοφάρμακα, ασετόν κ.α. Τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για την εξάπλωσή και τη χρήση της νέας αυτής ουσίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Από τα 148 άτομα που ρωτήθηκαν σχετικά κατά την περίοδο : Ιούνης – Σεπτέμβρης 2011, το 68,5% κάνει περιστασιακή χρήση σίσα και το 30,4% παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα υποκατάστασης. Οι ομοιότητες είναι πολλές και αναπόφευκτα οδηγούν σε συνειρμούς για το κατά πόσο είναι τυχαία η εμφάνισή του σίσα στην Ελλάδα.

Έγκλημα χωρίς τέλος με τη σφραγίδα του κράτους!

Μπορεί όλα τα στοιχεία να καταμαρτυρούν την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών από ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μπορεί τώρα πιο πολύ από ποτέ να είναι αναγκαία η ενίσχυση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, η αντιναρκωτική πολιτική, όμως διαχρονικά συνεχίζει στην ίδια ρότα της συντήρησης και διαιώνισης του φαινομένου. Ήδη ξεκινά και στη χώρα μας ο “θεσμός” των “χώρων ελεύθερης χρήσης”, έπειτα από εξαγγελίες της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Μηλλιώρη και του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Καμίνη. Σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας (Σταθμός Λαρίσης και Βοτανικός) θα επιτρέπεται νόμιμα η χρήση ουσιών, το κράτος θα προσφέρει σύριγγες και η μοναδική υποχρέωση του χρήστη θα είναι να έχει εξασφαλίσει μόνος του τη δόση του, απλά για να μην είναι η χρήστες σε κοινή θέα. Πλέον στη χώρα μας εκτός από την “κρατική πρέζα” θα έχουμε και “κρατικές πιάτσες”.

από: Οδηγητή "τεύχος #995 / Ιούλης - Αύγουστος 2012"