Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της εργοδοσίας

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι του Μάνεση
Σε συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τη «Χαλυβουργία», ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε σαν εκπρόσωπος του βιομήχανου

Eurokinissi
Σαν εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» Μάνεση εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, μεταφέροντας προκλητικά όλα τα επιχειρήματα του βιομήχανου και την αντεργατική του τακτική.
Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, αφού υποκριτικά είπε ότι το υπουργείο «δεν έχει ταχθεί ούτε με την πλευρά των εργαζομένων των οποίων τον αγώνα και την ανασφάλεια και την αγωνία σέβεται απόλυτα, ούτε με την πλευρά του εργοδότη του οποίου επίσης τον αγώνα για τη διάσωση της επιχείρησής του σέβεται απόλυτα», στη συνέχεια σαν να μιλούσε στη Βουλή ο Μάνεσης ανέπτυξε ένα προς ένα τα αντεργατικά επιχειρήματα του βιομήχανου και υπερασπίστηκε τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών.

Συγκεκριμένα είπε ότι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» δεν έχουμε να κάνουμε «με μια υπερκερδοφορία σε εποχές παχέων αγελάδων, αφού η επιχείρηση το 2011 είχε ζημιές 49 εκατομμύρια, το 2010 ζημιές 15,7 εκατομμύρια και το 2009 ζημιές 31,2 εκατομμύρια».
Αυτό, συνέχισε, ήταν και η βασική αιτία που η ιδιοκτησία προχώρησε στην πρόταση προς τους εργαζόμενους, «για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση λόγω της κρίσης», η οποία προέβλεπε «πεντάωρη απασχόληση με μειωμένο μισθό προφανώς ή εκ περιτροπής εργασία και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων από την εργοδοσία για πλήρη μισθό και βέβαια όχι απολύσεις».
Ο υφυπουργός έκανε αναφορά και στο εργοστάσιο της ίδιας εταιρείας στο Βόλο, λέγοντας ότι εκεί οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν παρόμοια πρόταση της εργοδοσίας και έτσι «δεν χάθηκε ούτε μια ώρα εργασίας».
Προκλητικά υπερασπίστηκε την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών και την κατάληψη της εισόδου, λέγοντας η απεργία έχει κηρυχθεί «παράνομη και καταχρηστική και τα προχθεσινά επεισόδια, η προχθεσινή παρουσία των ΜΑΤ είχε απλά να κάνει με την θέση σε ισχύ μιας δικαστικής απόφασης, δηλαδή την κατίσχυση του νόμου στη χώρα μας».
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δε γνωρίζει εάν στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο θα δώσει το «παρών» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και επανέλαβε το γνωστό παραμύθι περί του δικαιώματος στην εργασία, λέγοντας ότι «του δικαιώματος της απεργίας πρέπει να προϋπάρξει εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία».
Δεν παρέλειψε, καταλήγοντας, να ζητήσει χαμηλούς τόνους αλλά ταυτόχρονα να επιτεθεί στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων, λέγοντας ότι «άκουσα χθες στην τηλεόραση τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στον Ασπρόπυργο να λέει σε έξαλλη κατάσταση κυριολεκτικά ότι το εργοστάσιο θα καταλήξει εκεί που ανήκει δηλαδή στους εργάτες του. Με αυτού του είδους τη ρητορική δεν θα υπάρξει ομαλή συνέχεια».
Υπερασπίζεστε την αντεργατική τακτική του Μάνεση
Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε:
«Ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή ως υφυπουργός Εργασίας και μέσα στη Βουλή υπερασπίζεστε την απαράδεκτη αντεργατική τακτική του Μάνεση και προσπαθείτε να τον καλύψετε. Μας είπατε ότι είχε ζημιές, ότι είχε να κάνει μια πρόταση για να διασωθεί η επιχείρηση και ότι δεν την αποδέχονται οι εργαζόμενοι. Εσείς ή ο οποιοσδήποτε άλλος πάτε να δουλέψετε με 500 ευρώ στο χαλυβουργείο; Πώς θα ζήσουν με 500 ευρώ; Τα κέρδη που είχε τα προηγούμενα χρόνια πού τα πήγε; Το εργοστάσιο του Βόλου, που δουλεύει τέσσερις βάρδιες, δεν βγάζει παραγωγή; Και δουλεύει για αυτόν το λόγο».
Αντί, συνέχισε, να πιέσετε τον εργοδότη να αποδεχθεί την πρόταση των εργαζομένων, που είναι και ρεαλιστική και υλοποιήσιμη άμεσα, πιέζετε τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι.
«Φυσικά οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το αποδεχτούν» είπε και τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας το μόνο που κάνει είναι να καλύπτει τον Μάνεση «στον οποίο μάλιστα, όπως λέτε, αφού είχε ζημιές, του έχετε δώσει και λιμάνι ολόκληρο».
Καταγγέλλοντας τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ που λειτουργούν, όπως είπε, σαν ιδιωτικός στρατός του βιομήχανου και την κατάληψη της πύλης του εργοστασίου, τόνισε:
«Με ποιο δικαίωμα έχουν καταλάβει τα ΜΑΤ και οι αστυνομικοί της Ασφάλειας όλο το εργοστάσιο; Με ποιο δικαίωμα εμπόδιζαν και το ίδιο το σωματείο να πάει στο γραφείο για να πάρει διάφορα έγγραφα που ήθελε; Με ποιο δικαίωμα έχετε στείλει 100-150 αστυνομικούς και τις κλούβες των ΜΑΤ για τον προστατέψετε τους 100 απεργοσπάστες που πολλοί είναι διευθυντικά στελέχη;».
Ο Θ. Παφίλης ζήτησε από τον υφυπουργό στη σημερινή συνάντηση να καλέσει και τον Μάνεση ο οποίος δεν πήγε σε καμία τριμερή και όχι να πιέζει το σωματείο να αποδεχθεί τους όρους του βιομήχανου, ενώ αναφερόμενος στα όσα για παράνομη και καταχρηστική απεργία είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε:
«Αλλού αυτά. Και προς την δικαιοσύνη απευθυνόμαστε: Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει 19 συνελεύσεις και πέντε (εργαζόμενοι) ήταν κατά της απεργίας και αυτοί σηκώθηκαν και έφυγαν τελικά και τώρα είναι στρατολογημένοι από τον Μάνεση και άλλους μηχανισμούς και προσπαθούν να πιέσουν τους εργαζόμενους. Υπάρχει διέξοδος, αν θέλετε, που δεν θέλετε, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες σαφέστατες δηλώσεις, ότι "νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη". Ουσιαστικά είπε "νόμος και τάξη, η αστυνομία στην υπηρεσία της εργοδοσίας, ΜΑΤ, χημικά, ξύλο, συλλήψεις σε αυτούς που δίνουν τη ζωή τους για την παραγωγή και παίρνουν ψίχουλα"».
Αλληλεγγύη από την ΠΑΣΥ
Την εισβολή των ΜΑΤ στην «Χαλυβουργία Ελλάδος» με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση του συνεπούς αγροτικού κινήματος στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται:
«Το χτύπημα των απεργών χαλυβουργών αποτελεί επίθεση στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων όπως και της αγροτιάς προκειμένου να σκύψουν το κεφάλι για να περάσουν "διά πυρός και σιδήρου" τα αντιλαϊκά μέτρα και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Η αγωνιζόμενη αγροτιά δέχτηκε κατά καιρούς την άγρια επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών επειδή βγήκε στο δρόμο του αγώνα προκειμένου να υπερασπίσει τα δικαιώματά της. Ξέρει από την ίδια της την πείρα τι σημαίνει εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη όταν ο αγώνας σου βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, όπως σήμερα αυτό των χαλυβουργών.
Οταν η αγροτιά βρέθηκε για μερόνυχτα στα οδοστρώματα των Εθνικών Οδών, στα μπλόκα του αγώνα και είχε απέναντί της τον κρατικό μηχανισμό, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, τους βιομήχανους, τον αστικό Τύπο κλπ., τα ταξικά συνδικάτα και το κίνημά τους στάθηκε έμπρακτα και κόντρα σε όλους τους άλλους δίπλα στους αγρότες κρατώντας αναμμένη τη σπίθα του αγώνα. Ετσι και τώρα η μικρομεσαία αγροτιά στηρίζει με όλα τα μέσα τον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών έως τη νίκη».
«Χαλυβουργοί, μαζί σας... »
Διακρίνεται το πανό του θιάσου, υπέρ των χαλυβουργών
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα που δίνουν οι απεργοί της «Χαλυβουργίας» εξέφρασε ο θίασος «Ξυπόλυτο τάγμα». Στις 24/7 έδωσε παράσταση στο Λιτόχωρο με το εμπνευσμένο από το θέατρο σκιών, αλλά απολύτως επίκαιρο έργο «Οξω απ' την παράγκα», έργο σκηνοθετημένο από τον Κώστα Καζάκο, που προσφέρει χορταστικό, αλλά και ...σκεπτόμενο γέλιο, καθώς συνδυάζει τον μπερντέ, το ζωντάνεμα των παραδοσιακών «ηρώων» του Καραγκιόζη, τη ζωντανή μουσική και τη σημερινή οικονομικο-πολιτική «ασφυξία» του λαού από τον καπιταλισμό, τους «βεζύρηδές» του - ΕΕ, ΔΝΤ, τραπεζικό κεφάλαιο και κυβερνητικούς «βεληγκέκες».Πριν αρχίσει το λαϊκό γλέντι, που «προκαλείται» με το φινάλε της παράστασης, στη σκηνή ο θίασος ανάρτησε πανό που έγραφε τρεις λέξεις μόνο: «Χαλυβουργοί, μαζί σας...». Αυτή η έκφραση συμπαράστασης των ηθοποιών στους ηρωικούς απεργούς χαλυβουργούς ενθουσίασε το κοινό, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του, γιατί, όπως τονίζει ο θίασος, «Είμαστε όλοι "εργάτες" της αξιοπρέπειας και της ζωής και η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».